Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
L’IES Albuhaira de Muro celebra el primer aniversari de l’exitosa campanya “Enllaçats pel català”

Un campanya que s'ha estés com una taca d'oli arreu del país

28/01/2013 Llengua

Divendres passat, l'IES Albuhaira de Muro va celebrar el primer aniversari d'"Enllaçats pel català", una iniciativa que sortí d'aquest centre i que s'ha convertit en l'emblema de la lluita contra les polítiques del Govern de José Ramón Bauzá per arraconar la llengua pròpia.

Ho va fer amb parlaments, recital poètic dels joves rapsodes més potents de Mallorca, els glosadors Macià Ferrer i Jaume Joan, manifest de la Comissió de Normalització Lingüística (CNL) i del Voluntariat lingüístic, inauguració d'una placa commemorativa i xeremies arreu.

“Enllaçar-se”: la defensa de la llengua catalana

El manifest parla del català com la nostra manera de percebre el nostre entorn "En aquest món de grans dimensions, de megabytes, de macroestructures i d'uniformització, hi ha una manera, petita i nostra, de veure les coses, de pair i concebre la realitat. No és el mateix observar-la des del prisma d'una altra llengua que no sigui la nostra".

El text, també assenyala que la globalització no ha d'ésser cap excusa per abandonar-la, ja que "una llengua no és només una forma de compartir informació. Al darrere hi ha la vivència d'allò essencial que ens uneix".

A més a més, en aquest món cal tenir en compte que hem de parlar de la nostra llengua com "d'una espècie protegida per mantenir l'equilibri d'un ecosistema", En aquest context, cal ser conscient assenyala que "la defensa de la llengua catalana no és només un acte de reconeixement i d'equilibri d'espais, sinó de suport incondicional a la llengua minorada, la catalana, per a aconseguir un joc de forces realment equitatiu: una discriminació positiva d'aquella llengua que, en condicions d'igualtat estricta, sempre seria engolida per la llei del més fort".

Per això, finalitza el manifest "col·locam avui aquesta placa. Perquè sigui el reflex dels valors positius i educatius que varen presidir en tot moment la campanya Enllaçats pel català! La solidaritat i l'estimació, en oposició a la denúncia i la prohibició. La llibertat i la naturalitat. I no la censura i la imposició. L'aprenentatge compartit i la vivència de la cultura: l'empriu... Tot això significa “Enllaçar-se”: la defensa de la llengua catalana com a reflex d'una manera de veure i de viure la realitat: la nostra".

Un campanya que s'ha estés com una taca d'oli arreu del país

La iniciativa "Enllaçats pel català!" va acabar de perfilar-se el passat mes de gener a l'IES Albuhaira de Muro per iniciativa dels coordinadors de normalització lingüística de tretze instituts del nord de la illa. Segons els organitzadors, en aquests temps de "persecució" contra el català els centres educatius han d'adoptar una postura clara amb l'objectiu de generar un revulsiu per a tota la ciutadania.

En aquest sentit, cal remarcar que la campanya ha trapassat els centres educatius per situar-se a les façanes privades de molts habitatges de les Illes, així com en alguns ajuntaments. La campanya també ha fet el salt al Principat i a la resta de la nació.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid