Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Antimilitarisme
"Pau i Treva", prevenció davant el militarisme per al futur Estat català
31/01/2013 Política

La presentacó dimecres passat del Manifest "Catalunya per la seguretat humana i la pau" ha suposat una vacuna de prevenció davant algunes aspiracions militaristes per a un futur Estat català. La resposta ha estat clara i des diversos sectors de la societat civil i nombroses personalitats. Més d'un centenar de personalitats catalanes s'han adherit al manifest, que ja compta amb 1330 signatures de suport al seu web.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel col·lectiu  Col·lectiu Pau i Treva, que demana  un futur estat independent sense exèrcit i basat en la cultura de la pau i la cooperació. Entre els signants cal destacar personalitats com Armand de Fluvià, Teresa Forcades, Sergi López, Nora Navas, Arcadi Oliveres, Albert Om, Marina Rossell, Antoni Sansalvadó, Maria del Mar Bonet, Jaume Sobrequés o Josep Maria Terricabras.

El Manifest que es va presentar dimecres posa l'accent en el fet que  Catalunya compta amb antecedents històrics recents a favor de la pau i de l'agermanament entre els pobles. Els impulsors exposen que volen contribuir al debat a partir de "la constatació que Catalunya té una arrelada cultura a favor del diàleg, el respecte i la cooperació entre pobles", ja que "la cultura de pau és un tret identitari propi." Per aquest motiu creuen també que aquest nou estat que ha de néixer no ha de "reproduir estructures obsoletes i negatives, com ho són els exèrcits, i cal optar de manera decidida per la seguretat humana i la pau."

En paraules del filòsof i reconegut independentista Josep Maria Terricabras, un dels presentants i signants d'aquest manifest, "Ja no necessitem més almogàvers!" Entre altres arguments s'han esgrimit els antecedents històrics de diàleg i pau del poble català, com el espisodis mediavals de Pau i Treva o el Consolat del Mar, uns antecedents que han vinculat també a les protestes pacífiques i festives de les consultes sobiranistes.

Els signants defensen que en la construcció d'un nou estat independent seria un "greu error" caure en les vel·leitats militaristes d'altres models d'estat actuals.

El manifest defensa que el procés de recuperació i exercici de la sobirania s'ha de fer en base als valors de diàleg, respecte i cooperació, uns principis que han de regir la política internacional d'una Catalunya independent per als signants d'aquest manifest.

Valora
Rànquings
  1. Fa 15 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs
  2. Tomàs Sayes: "Ens pot la frustració i la sensació de derrota i no som capaces de veure més enllà i valorar els èxits que hem aconseguit. L’Estat si que ho té present i per això continua amb l’ofensiva"
  3. D’urnes i canvis de comarca
  4. Èxit de la mobilització Ponts per la Independència que fins demà es realitza a diverses carreteres del país
  5. Què ha après l’independentisme de l’Operació Garzón?
  6. Si els fills de puta volessin...
  7. Denuncien els agents de la policia espanyola que van coaccionar i detenir una dona per parlar en català a la comissaria de Terrassa
  8. La tenista Paula Badosa demana disculpes per dir que el català no és una llengua
  9. Guanyem Girona lamenta que es deixin al calaix una tercera part dels diners del programa Aixequem Persianes
  10. Arruix Borbons-Recuperem Marivent convoquen el 239è Cant dels Ocells davant del Palau
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid