Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Forces d'ocupació
La CUP sobre els legionaris: "No podem permetre cap manifestació d'espanyolisme i militarisme"

Les desfilades de legionaris "embruten el nom de Mataró i atempta contra la convivència democràtica", assegura

10/04/2012 Política
Primera reacció política a la desfilada de legionaris espanyols als Països Catalans durant la Setmana Santa. Tot i la reminiscència feixista d'aquests grups paramilitars espanyols, han desfilat sense cap mena d'impediment ni condemna pública. No només això, sinó que als llocs per on han passat ho han fet amb el vistiplau de partits democràtics com PSC-PSOE o CiU, que han permès les desfilades de legionaris a poblacions com Mataró o Roquetes.

La CUP, però, ha rebutjat en un comunicat la desfilada de legionaris espanyols en els actes de la Setmana Santa a Mataró. La formació recalca que Mataró és "una ciutat compromesa amb la pau" i per tant "és inadmissible la participació activa de membres de la Legión Española en els actes de la Setmana Santa, fent ostentació del seu armament (fusells), uniformes i proferint els mateixos càntics que en època de la dictadura franquista".

En aquest sentit, rebutja la presència de membres de la Legión Española en els actes de la Setmana Santa a Mataró i insta les entitats organitzadores dels actes de la Setmana Santa a no permetre "cap manifestació d'espanyolisme i militarisme".

Als Països Catalans existeixen una desena d’”Hermandades de Antiguos Legionarios”, a l’aixopluc de l’exèrcit espanyol i del Ministerio de Defensa, que en molts casos els proporciona de forma gratuïta espais i recursos. Existeixen “Hermandades” i grups d’”Antiguos Caballeros Legionarios” a Alacant, Benidorn, Elx, València, Mallorca, Barcelona i Girona.

Segons assegura la CUP, la presència de membres de les Hermandades de Antiguos Legionarios "trenca l'esperit de comunió i també és una manca de respecte democràtic envers els ciutadans i ciutadanes". D'aquesta manera, considera que les entitats socioreligioses que organitzen la Setmana Santa a Mataró "haurien d'esmenar aquesta lamentable exhibició d'espanyolisme i militarisme, que embruta el nom de Mataró i atempta contra la convivència democràtica".

L'any passat es va posar de manifest el component feixista dels legionaris que participen a les processons catòliques en un vídeo d'una d'aquestes processons on s'enfocava el tatuatge amb una creu gamada d'un dels membres de l'hermandad que passejava un crist durant la desfilada habitual en aquestes dates a Màlaga.

Aquests grups paramilitars, exmembres de la Legión espanyola i responsables de nombrosos abusos (ràtzies, pallisses, atacs a les llibertats individuals i col·lectives, desordres) compten amb el beneplàcit dels responsables del govern espanyol, que promouen desfilades i altres activitats d’aquest paramilitars nostàlgics i militars en actiu.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid