Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ANC
La Marxa cap la Independència commemora la de la Llibertat de 1976

A l'acte central de les comarques del Tarragonès, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Camp i Priorat.

02/09/2012 Política
Placa en honor als marxaires del 1976 Placa en honor als marxaires del 1976

Unes 1.500 persones van participar en l'acte organitzat per Conca per la Indepència (ANC) i en homenatge als centenars de marxaires que, el 1976, amb el lema, “Poble català, posa't a caminar”, van caminar 40.000 quilòmetres. L'objectiu er accelerar el procés democràtic i reivindicar els drets nacionals dels PaïsosCatalans. Ahir, els marxaires han sortit de Montblanc, van passae per l'Espluga de Francolí i van acabar al monestir de Poblet, caminant, durant tres hores, els 10 quilòmetres del recorregut.

Aquella marxa va rebre la solidaritat dels veïns dels 300 pobles per on va passar i el suport de 200 entitats, però va ser prohibida pel govern espanyol, que va detenir 150 persones i en va empresonar 123 més. El 12 de setembre del 1976, la marxa va ser interrompuda a la plaça Major de Montblanc, amb fortes càrregues policials, que van provocar ferits. Sols uns pocs van aconseguir arribar al punt final, el monestir de Poblet.

Placa en honor als marxaires del 1976

Ahir a la tarda, marxaires d'arreu del país van aplegar a Montblanc, on es va descobrir una placa en honor als marxaires del 1976 enmig d'un ambient festiu i emotiu. Pilar Magrinyà, montblanquina i cinc cops empresonada durant la marxa de fa 36 anys, ha assegurat:"Aquell esperit continua vigent. És imprescindible anar junts, no sols en el desig, sinó també en el treball difícil que suposa ser un país independent".

I va afegir: "És important que els partits assumeixin les responsabilitats històriques que tenen i escoltin les demanes de la societat civil". De la seva banda, l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va afirmar: "El 1976 es palpava un moment de canvi. Ara també, anem cap a un país lliure". Tretze ajuntaments de la Conca de Barberà han donat suport al manifest de suport a l'acte.

Marxa cap a Poblet

Des de Montblanc, els 1.500 participants van caminar per la carretera fins a l'Espluga de Francolí, on ja els esperaven desenes de persones i balcons engalanats amb estelades. Després, el tram final fins al monestir de Poblet, on es va celebrar l'acte central amb parlaments dels antics marxaires Àngel Colom, Arcadi Oliveres, el coordinador de Conca per la Independència, Enric Mercadé, i la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

Colom i Oliveres van assenyalar: "Aquest acte ens ha de reforçar perquè l'Onze de Setembre mostrem a Europa que Catalunya serà un Estat". Colom va afegir: "Em pensava que mai veuria la independència i ara estic convençut que sí. Oliveres ha assegurat: "M'he tret una espineta que tenia clavada fa 36 anys" i ha abogat per una "Catalunya lliure, solidària i republicana".

En relació a l'Onze de Setembre i referent a la participació del govern en la manifestació, Forcadell ha assenyalat: "Qui vingui ha de tenir clar que se sumarà a una manifestació independentista, és oberta a tothom". Segons Forcadell, "hem d'anar junts, però la majoria social independentista ja la tenim". I va finalitzar: "Hem de triar si volem passar a la històrica com la generació ha assolit la independència o com la que l'hem deixada perdre"

Valora
Rànquings
  1. Els Mossos d'Esquadra detenen a Girona el veterà militant independentista Quim Tell durant una protesta davant de la seu de la Fundación Princesa de Girona
  2. La Fundación Princesa de Girona intenta enganyar a l'Unigirona
  3. Alternativa per Cervià i Raset guanya les eleccions per primera vegada
  4. Convoquen una concentració a Girona en contra dels premis de la Fundación Princesa de Girona
  5. 44è aniversari de la mort del lluitador independentista Fèlix Goñi 'Bruc'
  6. Homenatge Nacional a Carles Castellanos i Llorenç
  7. Poble Lliure: "A Catalunya cal articular un Front popular, republicà i antifeixista per la Independència"
  8. Micro-mecenatge per fer possible el documental: “Laietana, 43. El cau de la Bèstia”
  9. El missatge de la Flama del Canigó a càrrec del conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig i Gordi
  10. La gran posada al dia (“The Big Catch-Up”)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid