Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluitadors Independentistes
Emotiu acte d'homenatge a Josep de Calassanç Serra "Cala" a la UCE

Organitzat per la CUP, amb la participació d'Hervé Pi, activista cultural nord-català; Aleix Renyé, refugiat i periodista nord-català, Dolors Serra, companya de Calassanç, i Marc Sallas, portaveu nacional de la CUP.

20/08/2012 Política
Homenatge a Josep de Calassanç Serra a la UCE Homenatge a Josep de Calassanç Serra a la UCE | Autor: Llibertat.cat

Dissabte passat, més d'un centenar de persones es van aplegar a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent per assistir a l'homenatge que la CUP va fer a Josep de Calassanç Serra "Cala", president del Casal Jaume I de Perpinyà i incansable lluitador per independència i la justícia social dels Països Catalans, que va morir el 18 de desembre de l’any passat.

Aleix Renyé va abordar la faceta més personal i familiar del líder independentista. "En Cala era un bon jan. La mainada l'estimava, i ell era d'una gran tendresa i amabilitat. Els meus fills l'adoraven", va expressar. Renyé repassa els anys en què es van conèixer, uns anys "d'incerteses i esperances": "Vaig conèixer en Cala el gener del 1981, en plena tempesta de neu. Vaig passar clandestinament la frontera per la muntanya, camí de l’exili, i qui m’esperava a la banda nord-catalana era ell", va explicar l'exmilitant d'EPOCA.

Hervé Pi va destacar la capacitat de treball de Josep Serra en defensa de la Cultura Catalana, així com també la seva tossuderia en fer les coses en benefici del país, remarcant el fet de la constitució de la colla castellera dels Riberal.

Dolors Serra que va parlar com a companya i en nom de la família es va referir a la seva vesant més personal, tot remarcant les renuncies que va haver de fer Josep Serra en el terreny professional per assumir la seva vida de refugiat. Així, va haver de treballar com a treballador d'una imprempta sortint al pas de moltes informacions periodistiques que l'havien situat com a editor. 

Marc Sallas va remarcar el deure de la formació de contribuir a realitzar un acte com aquest per recordar "una figura imprescindible en la construcció de l’independentisme, nexe imprescindible i fil conductor necessari amb la nostra història de lluita". I és que si "ara estem a on estem és gràcies a la tasca de persones com en Josep Serra" va afegir.

Abans d'acabar l'acte, algunes persones del públic que l'havien conegut van voler posar la seva aportació per glosar la personalitat humana i política de Josep Serra. I és com es va dir, des de la taula, tothom podia haver ocupat els seus seients per parlar d'en "Cala", un referent de l'independentisme català en totes les seves vessants.

Josep de Calassanç Serra

Va ser una figura històrica de l’independentisme català. Va participar en la fundació del PSAN, va ser membre fundador de Terra Lliure i, a causa del seu compromís polític, va haver d’exiliar-se a la Catalunya del Nord, on es va convertir en un dels promotors culturals més importants sense abandonar mai la seva militància per la llibertat dels Països Catalans.

El 1981 va participar en la fundació de l’associació Arrels (escola i ràdio). També va ser un dels fundadors i animadors de l’entitat cultural Aire Nou de Baó i una de les ànimes de la revista satírica El Fiçó. Va ajudar a consolidar el Correllengua i la manifestació del 7 de novembre a Perpinyà. Les seves darreres aparicions van ser a les primeres reunions de l’Assemblae Nacional Catalana (ANC) de Catalunya Nord. En els últims anys havia reduït la seva presència publica degut a la malaltia que patia, però la seva imatge d’home afable i somrient perdura en els qui el van conèixer.

 

 

 

 

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid