Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Regeneració democràtica
Girona debatrà si reconeix Felip de Borbó com a Príncep de Girona

La CUP ha anunciat diverses mobilitzacions de protesta contra la visita del príncep espanyol a Girona, prevista per divendres

26/06/2012 Política

L'Ajuntament de Girona debatrà al ple municipal de juliol si deixa de reconèixer el títol de Príncep de Girona, que actualment ostenta Felip de Borbó. Així ho ha proposat la CUP en una moció on exigeix a la casa reial espanyola que deixi de fer ús d'aquest títol "il·legítim i anacrònic".

La CUP ha recordat que aquest títol va ser "desenterrat" pel franquisme el 1961 "per millorar la imatge de la dinastia borbònica als Països Catalans" i que va ser instaurat a través d'un reial decret de nomenament el 1977, encara dins del franquisme.

Manifestació contra la visita del Príncep, divendres

En una roda de premsa celebrada aquest dimarts al matí, la CUP s'ha posicionat contra la visita del Príncep d'Espanya a Girona, prevista per aquest divendres, i ha anunciat la convocatòria de diversos actes de rebuig.

El portaveu de la CUP a Ajuntament de Girona, Jordi Navarro, ha explicat que el mateix divendres se celebrarà una manifestació que sortirà de la plaça del Vi a les 7 del vespre, i de cares al dilluns 9 de juliol s'ha convocat una concentració al mateix lloc per reclamar que la ciutat deixi de reconèixer el títol de Príncep de Girona.

Setmana de lluita contra la monarquia

A més, s'ha anunciat una setmana de lluita contra la monarquia, i s'ha fet una crida a la ciutadania a realitzar accions simbòliques de rebuig. Les convocatòries compten amb el suport, a més de la CUP, de l'organització juvenil Maulets i de Reagrupament, organitzacions que també han participat en la roda de premsa.

D'altra banda, el regidor de la CUP i membre de Reagrupament Carles Bonaventura ha criticat que l'Ajuntament mantingui relacions i escenifiqui complicitats amb la Fundació Príncep de Girona, i ha recordat que la Fundació Príncep de Girona està sota sospita per la vinculació de diversos patrons de la Fundació Príncep de Girona amb la trama Urdangarin.

En la roda de premsa també s'ha recordat que un dels principals impulsors de la Fundació fou Arcadi Calzada, expresident de Caixa de Girona ara investigat per corrupció. El grup municipal de la CUP ja va demanar al ple de l'Ajuntament de Girona que el consistori gironí trenqués qualsevol relació amb la fundació Príncep de Girona.

Mobilització dels encausats per la crema de foto del rei

En la compareixença davant dels mitjans també hi ha participat Enric Stern, membre de Maulets i un dels principals encausats per la crema de fotos del rei d'Espanya a Girona. Stern ha criticat durament que "els mateixos que estan retallant salvatgement en educació després es vulguin rentar la cara amb fundacions com aquesta", en clara referència al president de la Generalitat, Artur Mas, que actualment és vicepresident d'honor de la Fundació Príncep de Girona.

En un article d'opinió publicat a Llibertat.cat, Stern ha posat de manifest que la Fundació Príncep de Girona "està tacada de la xacra de la corrupció i la hipocresia". De la corrupció, diu, perquè el seu antic president, Arcadi Calzada, "s'embutxacava 12.000 euros mensuals de la fundació a costa de les ajudes per al jovent, i ara investigat per enriquir-se personalment a costa de l'Obra Social de Caixa Girona". I corrupció com la d'Abertis, perquè de la mà del seu president, Salvador Alemany, un dels principals membres del seu patronat, "espolia a la ciutadania dia a dia als ciutadans mitjançant les barres dels peatges".

Moviment popular "Jo no et reconec"

La roda de premsa també ha servit per presentar l'eslògan "Jo no et reconec", amb el qual es pretén articular el moviment popular per aconseguir que la ciutat deixi de reconèixer el títol de Príncep de Girona.

La CUP ha recordat que des del 1990, en què es va oficialitzar el nomenament de Felip de Borbó com a Príncep de Girona, àmplies capes de la ciutadania gironina han mostrat la seva posició contrària a la presència de la família reial espanyola a la ciutat, i que desenes de gironines i gironins han estat jutjats a l'Audiència Nacional espanyola per haver mostrat el seu rebuig a la monarquia espanyola de forma pacífica i simbòlica.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid