Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crisi monàrquica
CiU, PSC i PP eviten que Girona es posicioni contra la monarquia

Tampoc no prospera la moció de la CUP sobre Domeny, en una sessió en què s'aprova definitivamena reforma del ROM que permetrà a les entitats participar en el ple

17/04/2012 Política
Els vots en contra de CiU i PP i l'abstenció del PSC van impedir, ahir, que el ple municipal de l'Ajuntament de Girona es posicionés en contra de la monarquia. Així, es va desestimar la moció de la CUP presentada amb motiu del 14 d'abril.

La moció proposava excloure els símbols monàrquics de les institucions municipals, que l'Ajuntament celebrés oficialment la diada del 14 d'abril, i que es declarés Girona exclosa del domini de la monarquia espanyola. La vigència i oportunitat de la proposta, especialment arran de la crisi de la casa reial espanyola desfermada durant el passat cap de setmana, van propiciar un debat viu i intens.

La moció, defensada pel regidor de la CUP i membre de Reagrupament Carles Bonaventura, argumenta que “la monarquia espanyola és una institució anacrònica i antidemocràtica”, i fa referència al fet que Joan Carles I fos nomenat per Franco, i que en dues ocasions jurés públicament les lleis fonamentals del franquisme.

La CUP també va recordar al ple que fa pocs anys desenes de gironines i gironins van ser jutjats a l’Audiència Nacional espanyola per haver mostrat el seu rebuig pacífic a la monarquia tot cremant una fotografia del rei d’Espanya. Per la formació, aquesta "clara vulneració del dret a la llibertat d’expressió i la repressió desencadenada en aquest cas va fer aflorar encara més el sentiment antimonàrquic a la ciutat", que s’ha plasmat en múltiples manifestacions en els darrers temps en motiu de la visita de membres de la casa reial espanyola a Girona.

Rebutjada la moció del pla de baix de Domeny

L'altra moció que presentava la CUP, sobre el pla de baix de Domeny, també va ser rebutjada. El text proposava replantejar el pla previst en aquell sector, i rebaixar les previsions de construir-hi 1200 habitatges, tenint en compte l'actual context. La moció també demanava que el consistori estudiés la ubicació d'un càmping municipal, un punt d'acollida per a caravanes i un aparcament dissuasiu a la zona. D'altra banda, la CUP va votar a favor d'una moció en defensa de les escoles bressol municipals, que finalment es va desestimar, i també d'una proposta per garantir el futur de l'hospital Trueta a Girona, que va prosperar gràcies als vots de tota l'oposició.

Aprovació de la reforma del ROM

Un dels punts més importants de la sessió era l'aprovació definitiva de la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM), que finalment permetrà la participació de les entitats ciutadanes als plens. La mesura, que partia d'una proposta inicial de la CUP, es va aprovar per unanimitat, tot i que tant la CUP com altres grups van criticar el fet que l'equip de govern hagués desestimat les al·legacions que diverses entitats veïnals havien fet a la proposta de modificació. Un altre punt destacat de l'ordre del dia va ser la presentació de l'informe anual del Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente. La CUP va valorar positivament la tasca feta per Llorente, però va criticar l'equip de govern pel fet que un 72% de les recomanacions emeses per aquesta institució s'hagin rebutjat o no hagin estat respostes.

Finalment, en l'apartat de precs i preguntes els regidors de la CUP van interpel·lar l'equip de govern sobre qüestions com el conflicte laboral entre l'Ajuntament i els treballadors de l'empresa de neteja Girona+Neta, l'estat de les negociacions entre el consistori i l'entitat Bankia respecte als cituadans de Girona en risc de desnonament, o el futur de les deixalleries mòbils i les cartelleres municipals. També es va preguntar sobre l'estat del viaducte del tren i la vida útil d'aquesta infraestructura, que es va construir fa prop de 40 anys, i sobre les actuacions previstes al passeig Canalejas, que actualment presenta diverses deficiències viàries.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid