Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Ara fa 20 anys s'iniciava l'Operació Garzón

La nit del 28 al 29 de juny de 1992 la Guàrdia Civil iniciava la macrooperació amb la detenció de 7 independentistes

29/06/2012 Drets i Llibertats

La nit del 28 al 29 de juny de 1992 la Guàrdia Civil iniciava l'anomenada Operació Garzón, la persecució més contundent que ha patit mai l'independentisme. Una quarentena de persones van ser detingudes durant els següents quinze dies, 32 de les quals van ser acusades de pertànyer o col·laborar amb Terra Lliure.

Aquella nit del 28 al 29 de juny la Guàrdia Civil havia detingut Josep Musté i Ferran Ruiz a Vic, Jordi Bardina, David Martínez, Esteve Comelles i Teresa Mas a Manresa, i Joan Rocamora a Barcelona. Començava l'operació policial més llarga que recorda l'independentisme català. Els fets, a partir d'aquella nit del 29 de juny, es van succeir molt ràpidament i es van escampar arreu dels Països Catalans, desconcertant totes les organitzacions i partits independentistes.

23 dels detinguts van ser torturats sota la Llei Antiterrorista; només aquells dies, ja que les detencions i tortures van continuar un cop acabats els Jocs, arribant a superar la seixantena de detinguts. Des del Ministeri d'Interior es va argumentar que l'Operació Garzón només volia desmantellar la branca de Terra Lliure que encara gaudia de militància i infraestructura, per assegurar uns Jocs Olímpics tranquils.

Per tant, tot i que l'inici de l'operació policial va ser aquell 29 de juny, la seva gestació política venia de molt abans: des que l'octubre de 1986 Barcelona va ser nomenada seu olímpica, la Direcció General per a la Seguretat de l'Estat, el Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID) i tots els serveis d'informació de la Guàrdia Civil i la policia van encetar una nova estratègia: acabar amb qualsevol possible bri de reivindicació dissident que pogués sacsejar la societat catalana i alterar la tan preuada pau olímpica.

Iniciatives de record

Amb l'objectiu de treure de l'oblit aquests fets, l'any 2012 Llibertat.cat ha impulsat un documental que repassa la cronologia del que va significar aquesta macrooperació político-judicial i dóna veu als independentistes que la van viure. Un documental que després de passar per Olot i Mataró, inicia una gira de presentacions que el portarà per Lleida el 5 de juliol i Manresa el 6, entre moltes altres que s'aniran concretant en els propers dies [agenda del documental].

A més, el 29 de juliol Girona reviurà el clam multitudinari del 29 de juliol del 1992 quan 15.000 persones van acudir a un concert celebrat al Parc de la Devesa per denunciar l'Operació Garzón sota el lema "Catalunya vol viure en llibertat". Les entrades ja es poden adquirir a la pàgina web de l'esdeveniment.

De la seva banda, Alerta Solidària ha activat un compte de Twitter especialment per recordar l'Operació Garzón amb notícies d'aquell any, dels esdeveniments de les detencions i tortures contra independentistes.

I el Centre Documentació Esquerra Independentista ha creat el bloc "Operació Garzón" on anirà publicat informació, documentació i tota mena de material sobre l'Operació Garzón.

Valora
Vídeos
Tràiler del documental "Operació Garzón contra l'independentisme català"
Aquest any, coincidint amb el vintè aniversari de l'Operació Garzón als Països Catalans, Llibertat.cat, amb el suport d'entitats i associacions com Memòria contra la Tortura i Alerta Solidària, vol posar en marxa el documental Operació Garzón contra l'independentisme català per abordar la persecució de l'independentisme del 1992 en el marc del 20è aniversari dels Jocs Olímpics.
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La nació catalana, singularitat històrica
  10. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid