Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Contra la censura
Els 15 temes més silenciats pels mitjans veuen la llum

La SICAV dels Borbons és el tema d’obertura de l’Anuari Mèdia.cat 2012

04/05/2012 Comunicació
Presentació de l'Anuari al Col·legi de Periodistes Presentació de l'Anuari al Col·legi de Periodistes

Les quinze matèries més silenciades pels mitjans de comunicació dels Països Catalans durant l'any 2011 ja han vist la llum. Ho han fet en l’edició de 2012 de l’Anuari Mèdia.cat que el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat aqust dijous al Col·legi de Periodistes coincidint amb el Dia Internacional per la Llibertat d’Expressió. El projecte ha estat coordinat pels periodistes Sergi Picazo i Roger Palà i compta amb els reportatges de quinze periodistes especialitzats. Tots els continguts de l’Anuari estan disponibles en versió digital al web.

La SICAV de la família Borbó és el tema destacat de l'edició d'enguany de l'anuari. I és que la infanta Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, presideix una societat d’inversió col·lectiva, Labiernag 2000, amb un patrimoni de 4,5 milions d’euros. L'any 2010, Labiernag 2000 no va pagar ni un cèntim d’impost de societats i el 2009 menys de 1.000 euros, tot i haver-ne guanyat gairebé 400.000.

A l'empresa, amb un capital d’origen desconegut, també hi participen com a accionistes coneguts els cinc fills de la germana del rei. La SICAV es va constituir fa dotze anys, moment d’auge d’aquesta mena de societats, molt qüestionades per la seva baixa tributació i sovint emprades per les grans fortunes com a instruments per pagar els mínims impostos.

Agbar, inversions en armament o un parc temàtic a Mallorca, altres temes silenciats

Un altre tema destacat de l'Anuari Mèdia.cat 2012 fa referència a la "gestió il·legítima" de l'aigua de Barcelona per part de l'empresa Agbar.  L'Anuari es fa ressò d'una sentència que afirma que no hi ha cap contracte de concessió que reguli la relació entre l'Ajuntament de Barcelona i l'empresa, que fa més de 100 anys que subministra aigua a la capital catalana.

L'Anuari també publica reportatges sobre les inversions en matèria d'armament de les entitats financeres catalanes, amb el Banc Sabadell al capdavant, sobre el Parc Temàtic cristià Tierra Santa, que una empresa immobiliària té previst construïr a l'illa de Mallorca o sobre una resolució judicial que reconeix per primer cop la "política antisindical" de la multinacional Ford al País Valencià.  

El gruix del finançament de l’Anuari Mèdia.cat 2012 ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge que ha recollit més de 6.400 euros a través de la plataforma de crowdfunding Verkami.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid