Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Indignació
El 15-M torna a omplir carrers i places un any després

A Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Reus, València, Alacant, Elx, Alcoi i Palma. Cap a les 2 h, la policia espanyola desallotja unes 200 persones de la plaça "Islàndia" de Palma

13/05/2012 Política

Milers de persones han sortit de nou al carrer aquest dissabte a la tarda i han omplert les places de diverses ciutats del sud de la nació un any després del 15-M. Amb aquesta mobilització els indignats prenen de nou el protagonisme i posen sobre la taula aquelles reivindicacions que els van dur a ocupar les places per l'actual context econòmic de la crisi finacera. Una indignació contra la banca, els polítics, la corrupció, les retallades socials, la privatitització del serveis públics...

A Barcelona, s'hi han aplegat unes 150.000 persones segons els organitzadors mentre que els mossos d'esquadra ho han rebaixat en unes 35.000.

Cap a les 18h, a la plaça Catalunya s'anaven concentrant les diverses columnes que venien del Maresme, Sant Andreu, Nou Barris, el Clot, Sant Martí, l'Eixamble, Les Corts, Sants, Sarrià Sant Gervasi, i del Baix Llobregat. Mitja hora més tard ha començat la manifestació que s'ha enfilat pel carrer Balmes i ha baixat pel passeig de Gràcia. A les 20h, els manifestants encara desfilaven per Balmes i encara havien de fer el recorregut fins la plaça Catalunya. Això sí, enmig d'un ambient festiu.

Es corejava una gran diversitat de consignes, però predominaven aquelles que es dirigien contra la corrupció, les retallades i l'ajut públic als bancs. I això es traduïa amb multitud de pancartes. L’organització comptava amb un servei de seguretat i seguiment de la manifestació que es distingia irònicament amb aquest braçalet, en referència al que portaven els mossos de paisà en les últimes marxes.

Cap a les 21.15h, més de 20.000 persones han començat l'assemblea a la plaça de Catalunya. Una hora més tard han començat les reunions per comisisons, la de treball sobre l'auditoria ciutadana del deute, el d'educació, el de salut, el d'habitatge el dinamitza la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el de treball i renda.

A Tarragona, unes 5.000 persones han sortit al carrer

Sota el lema, “Defensa els teus drets socials i laborals. Surt al carrer”, milers de persones s'han manifestat pels carrers de Tarragona. La mobilització havia estat convocada pel moviment 15-M i la Plataforma en Defensa dels Drets Públics de Tarragona, formada per una quarantena d’entitats.

Al matí ja hi ha hagut diversos actes emmarcats en aquest aniversari, com ara una taula rodona sobre l’Estat i la repressió, una xerrada sobre sobirania alimentària o un dinar popular, entre d’altres. La participació també ha estat important i s’espera que sigui més de cara a propers dies.

En una marxa festiva, que ha anat de la plaça Imperial Tàrraco a la plaça de la Font sense cap mena d’incident, s’han cridat els lemes que s’han pogut sentir durant tots aquests mesos des que les acampades donessin lloc al moviment del 15-M. Sobretot, s’ha fet referència a la sanitat, a l’ensenyament, a la banca i a l’organització com a única via per assolir els objectius marcats. Tot plegat ha estat present en el manifest consensuat per l’Assemblea 15-M, a banda de l’esment a l’autodeterminació dels pobles.

Acabada la manifestació, amb una plaça de la Font ben plena, han seguit amb l’assemblea on s’ha proposat el fet d’acampar aquests tres dies, del 12 al 15. La proposta, que no ha comptat amb gaire suport, ha tirat endavant per a totes aquelles persones que tinguessin en ment passar-hi la nit. Tot i això, l’Assemblea 15-M dóna importància a les activitats programades aquests dies a la Rambla i a la plaça de la Font, sobretot pel que fa a l’últim dia. Entre les intervencions de l’assemblea que ha durat més d’una hora s’ha parlat de vaga general indefinida, d’ocupar l’edifici consistorial, i també s’ha recalcat el poder que té el poble per fer possibles els canvis, segons informa PobleViu.cat.

Reus: doble mobilització

Coincidint amb la jornada de mobilització mundial del 12-M, l’Assemblea Popular de Reus ha decidit convocar dos actes per al dia d’avui. El primer, ha estat al matí al barri Sol i Vista, on el president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat una residència pagada en diners públics, però que gestionarà una empresa basca. A la tarda, fins a cinc-centes persones -en el moment de màxim afluència- s’han manifestat pel centre de Reus, commemorant el primer aniversari de les acampades, segons informa Pobleviu.cat

Més d'un miler de persones a Girona

La protesta de Girona ha comptat amb el suport de diversos partits polítics, entre ells la CUP, i de la Plataforma 'Prou Retallades', que agrupa diverses entitats gironines. La manifestació, que ha sortit a tres quarts de vuit del vespre de la Plaça Catalunya, ha recorregut els principals carrers de la ciutat i ha tallat la circulació de l'avinguda Jaume I. A més, els protestants han llançat ous contra la seu de la subdelegació del govern espanyol. De moment, els manifestants han estès sis tendes a la plaça d'Independència tot i que encara no han confirmat que vulguin acampar.

Lleida, a l'entorn d'un miler de persones

L'objectiu del col·lectiu és tornar a acampar a la plaça Ricard Vinyes, per commemorar l'acampada de la primavera-estiu passats. Avui la plaça ja ha aparegut amb nombroses pintades reivindicatives al terra, fetes amb guix de colors.

València, ocupen la plaça i se suspen la mascletà

La manifestació estava encapçalada per una pancarta sota el lema "Som el poble, som el 99%". La marxa, que ha aplegat unes 20.000 persones, ha sortit cap a les 18h hores des de la plaça Sant Agustí i en el transcurs de la mateixa els seus integrants han arribat a ocupar tot el carrer La Pau i part del carrer Colón, fins a la seu de la Delegació del govern espanyol.

Al finalitzar la marxa, els manifestants han ocupat la plaça de l'Ajuntament i s'ha tingut s'ha suspès la mascletà que s'havia de fer aquesta mitjanit, ja que no s'ha pogut acabar el muntatge pirotècnic.

Els manifestants han ocupat el centre de la plaça per celebrar una assemblea, al costat del lloc on estaven penjades les carcasses que componien l'espectacle de focs artificials, i els agents de la policia espanyola presents no l'hi han impedit però davant el perill que suposava han decidit retirar el material pirotècnic.

Segons ha assenyalat, els convocants "no havien sol·licitat ocupar la plaça sinó acabar la manifestació allà".

Alacant, unes 15.000 persones

La manifestació amb 1.800 persones, segons la Policia Nacional, i 15.000, per als organitzadors, ha partit puntual a les 18 hores de l'estació d'ADIF en direcció a la Rambla. Els organitzadors d'Alacant han informat que avui a partir de les 18 hores està prevista una cadena humana entre l'Hospital General i l'edifici Prop i la subdelegació del govern espanyol, en defensa de la Sanitat pública i contra l'anunciada privatització de la gestió dels centres

Alcoi, unes 150

Després de la concentració celebrada aquesta vesprada a Alcoi, un grup d'indignats ha decidit tornar a passar la nit a l'espai rebatejat com 'plaça dels Indignats'. La Policia no els ha deixat muntar la tenda, però tampoc no els ha dispersat.

Tot i això, els joves no han desistit i estan decidits a dormir a la plaça fins el proper 15 de maig.

Per altra banda, entre el 13 i el 15 de maig hi haurà jornades informatives que correran a càrrec de diferents entitats i persones en les que es tractaran temes que tenen en comú les conseqüències socials de tot el que s'està vivint hui. L'horari concret de totes les activitats i xerrades es pot consultar en l'esdeveniment de Facebook que s'ha creat per a l'ocasió.

A més, per finalitzar i aprofitant que es compleix un any del moviment que va posar a tot el món en peu per la defensa dels drets socials, el proper 15 de maig per la vesprada conclourà tot mitjançant una concentració i la lectura d'un manifest escrit conjuntament per totes les entitats i persones participants en les jornades. La concentració s'iniciarà a les 19 hores i la lectura del manifest tindrà lloc a les 19'30 hores, segons informa Ara Multimedia.

Palma, acampada a la plaça "Islàndia"

El 12 de maig s’ha despertat amb la Plaça Islàndia plena de policies que han advertit de forma arbitrària i sense cap tipus de prova que quedava prohibit instal·lar cap tipus d’element que donés senyal d’una possible acampada. Aquesta és la seva resposta a una mobilització global contra el sistema de privilegis cap als polítics i banquers que, com fa un any, ha recorregut els carrers de Ciutat. Un exemple d’aquesta coacció s’ha produït quan unes persones passejaven amb estoretes i han estat amenaçats amb la retirada de les possessions personals. Tota una mostra més de l’absurd policial.

La manifestació, congregada des del Passeig del Born, s’ha iniciat a les cinc i mitja amb una perfomance que simulava l’estat dictatorial al que ens estan enfonsant. Un exèrcit armat ha llegit els no-drets dels ciutadans, mentre que reprimia les veus dissidents. Acte seguit, entre vuit i deu mil persones han envaït Jaume III i una escena ha evidenciat a qui protegeix la policia. Ha quedat ben clar: al pas de la manifestació, uns deu agents han custodiat les portes del Corte Inglés.

La mobilització s’ha caracteritzat per la confluència de les lluites que dia a dia s’articulen davant la política d’austeritat i retallades. Per això, nombrosos col·lectius com la plataforma Crida, assemblees del sector sanitari, llaços pel català i nombroses mostres de rebuig al tancament del Hospital General i del Joan March s’han trobat. De la mateixa manera, també hi ha hagut un bloc crític de caire anticapitalista i propostes per un canvi de sistema, més enllà de les reformes. És més perillós estar a la costa i junt al port que enmig de la mar.

Així, a ritme de batucada i càntics, aquesta anava avançant cap a Avingudes fins que ha arribat a la Plaça Islàndia, que avui recupera el seu nom ja que en Jaume I torna a ser portador de la bandera. El manifest s’ha llegit i s’han recordat algunes de les iniciatives que sorgiren arran del 15-M a Ciutat com, per exemple, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Padrins i Padrines Flautes de Ses Veles o Toma la Ciudad.

A hores d’ara, envoltats de policies, hi ha torn obert de paraula i s’ha animat a prendre la plaça avui vespre, així com s’han plantejat iniciatives com l’objecció fiscal. No es pot dir que la jornada hagi acabat perquè, mentre acabam la crònica, sentim crits de «Jo em qued!». No obstant, ens informen que la policia continua requisant sacs de dormir i demés material per pernoctar, segons informa Contrainfo.cat

Al final, unes 200 persones decideixen passar la nit a plaça, però la policia els desallotja

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid