Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Després de la reforma laboral, més atur

En el seu dia es va dir –de fet sempre es diu el mateix– que la reforma laboral del govern espanyol del PP (aprovada al Congrés dels Diputats amb els vots del PP, CiU, Foro Asturias i UPN) es feia per crear ocupació i per lluitar contra l’atur. Doncs bé, aquesta reforma no tan sols no està generant més feina sinó que ha posat les bases per destruir encara més llocs de treball.

Això és el que es pot deduir si tenim en compte les dades que va fer públiques ja fa uns dies el Departament d'Empresa i Ocupació, segons les quals el nombre de treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació (ERO) a Catalunya es va disparar un 59,4% en el primer trimestre. És a dir, en el primer trimestre del 2011 n’hi va haver 13.024, mentre que en el mateix període del 2012 aquesta xifra ha arribat a les 20.761 persones. Si fem referència al nombre d'expedients, en els tres primers mesos d’aquest any se'n van presentar 1.428, un 47,2% més que en el mateix període de l'any passat.

La conclusió és ben senzilla: a la crisi econòmica, que es manté amb total virulència i que afecta els sectors productius del nostre país, s’han afegit ara les facilitats de procediment que dóna la reforma laboral. Aquesta reforma ha eliminat el procés de mediació que tutelaven la Generalitat i la Inspecció de Treball per comprovar que els expedients s'ajustaven al que establia la legislació, la qual cosa afavoria, a més a més, que la immensa majoria de processos acabessin amb acord entre els representants de l’empresa i els dels treballadors. Ara, en canvi, un ERO presentat per una empresa tira endavant, independentment de si hi ha acord entre les parts o no, i al final són els tribunals els que han de dirimir si les reclamacions presentades per la part social tenen fonament o no.

Recordo com, en un debat que vam tenir a l’Ajuntament de Girona sobre la reforma laboral espanyola, els portaveus de CiU i el PP ens deien, als altres grups, que els sindicats i els partits d’esquerres només sabien queixar-se, però que el nombre de desocupats era tan gran que calia que tirés endavant una reforma laboral que donés resposta a aquesta situació, i ens demanaven que donéssim una oportunitat als qui ara estan governant en el seu intent de posar fre a l’increment de les xifres d’atur.

La resposta des del grup de la CUP i Reagrupament va ser clara: cap de les reformes laborals que s’han fet fins ara a l’Estat espanyol, que només han tingut com a objectiu rebaixar drets i garanties als treballadors, flexibilitzar el mercat laboral i donar més facilitats a les empreses a l’hora de desempallegar-se de la manera més barata possible dels seus empleats, ha servit per crear ocupació; tot el contrari, cada reforma ha tingut com a conseqüència més desocupació, més precarietat laboral i una contractació de més baixa qualitat. Doncs bé, les xifres ens donen la raó, la reforma del PP no ha estat cap excepció, ja que, des que ha entrat en vigor, s’han multiplicat el nombre d’ERO i el de treballadors que s’han quedat sense feina.

Això a Catalunya és encara més greu si tenim en compte les retallades de sous i de serveis que tira endavant el govern de la Generalitat, a més de l’espoli fiscal espanyol, d’entre 16.000 i 22.000 milions d’euros cada any, que té un efecte directe sobre l’economia catalana i sobre la nostra societat, que es veu mancada de les infraestructures i dels ajuts que necessita per poder tirar endavant, i encara més ara, en temps de crisi.

Tot plegat, si no s’hi posa remei, només ens pot portar a un augment de la conflictivitat social. Actuem. Encara hi som a temps.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid