Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1 de maig: Lluita sindical per fer front a les retallades socials i laborals

Arriba una nova diada internacional dedicada al treballar, l'1 de maig, aquest any especialment més necessària que mai atès el context de crisi econòmica mundial que els governs neoliberals aprofiten per aplicar tota mena de retallades socials i laborals contra la classe treballadora.

És per això que els diferents sindicats nacionals i les organitzacions de l'Esquerra Independentista han fet públics diversos manifestos apel·lant a la necessitat de la lluita en l'actual context de tisorada i organitzant actes i manifestacions a la majoria de ciutats del país.

 

26/04/2011 20:35 Laboral

cartell_1_de_maig_bcn

Convocatòries arreu dels Països Catalans pel 1r de Maig i Campanya Nacional contra les Retallades i les Privatitzacions de Serveis Públics.

Aquí teniu el seguit de convocatòries que pel 1r de Maig d’enguany, Diada Internacional de la Classe Treballadora, s’han convocat o estan preparant-se arreu dels Països Catalans.


En un primer bloc, les convocatòries ja confirmades d'actes i mobilitzacions convocades per la COS, o aquelles on participa la COS en menor o major grau. En un segon bloc us anunciem aquelles convocatòries que pel seu interès, aquelles on participa l’Esquerra Independentista, considerem d'importància en diversos indrets del país.


Arbúcies (el Baix Montseny):


Dissabte 30 d’abril a les 19h, al museu de la Gabella d’Arbúcies.

Es farà una concentració de commemoració del 1r de Maig i una taula rodona sobre:

 • Banc del temps de Badia del Vallès a càrrec de Concha Hurtado

 • Banca Ètica a càrrec del grup de FIARE de Manresa

Organitza: CUPA - Candidatura Unitària i Popular d'Arbúcies (la COS de la Selva i el Baix Montseny hi participarà i hi dona suport a l’acte)Girona (el Gironès):


Dijous 28 d’abril, a les 18h, concentració davant la seu de la Generalitat (antic hospital de sta. Caterina)

Organitza i convoca: COS


Diumenge 1 de Maig, a les 12h30, concentració també davant la delegació de la Generalitat (antic hospital de sta. Caterina)

Organitza i convoca: COS, IAC  i CSC.Vic (Osona):


Diumenge 1 de Maig: Fira popular d’intercanvi (entre les 10h i les 14h), amb concentració i debat sobre la situació actual davant el procés de retallades, privatitzacions, etc. A les 12h a la Plaça Divina Pastora (barri dels Caputxins de Vic)

Organitza i convoca: COS, CGT, CUP i Maulets.Granollers (el Vallès Oriental):


Dissabte 30 d’abril, els sindicats CGT i COS, així com l’Assemblea per la Unitat Popular i la Coordinadora de l’Esquerra Independentista del Vallès Oriental i el Baix Montseny, organitzen conjuntament un acte a les 11h a la Plaça de l’Església. Amb una representació de teatre de l’oprimit a càrrec de la companyia Teatrera GTO amb l'espectacle "treballa i calla" i posterior debat, després parlaments d’empreses en lluita de la comarca i finalment el cantautor Albert Hirujo acompanyat d'un vermut popular.Mataró (el Maresme):


Dijous 5 de maig: concentració davant l’Ajuntament de Mataró a les 19h.


Diumenge 8 de maig: Manifestació a Mataró; Contra les retallades, per uns serveis públics i de qualitat. A les 11h30 a la Plaça Miquel Badia (davant de l’Estació).

Contra la privatització dels serveis públics, contra els desnonaments, contra la precarietat, contra els tancaments d’empresa. Per la defensa dels serveis públics, pels drets socials amb independència d’origen, d’edat o de sexe. Aturem les retallades!

Convoca: Plataforma Unitària pel Repartiment del Treball i la RiquesaBarcelona (el Barcelonès):


Diumenge 1 de Maig: Contra les retallades, defensem els drets socials !

L’Esquerra Independentista amb la COS, organitzen tot un seguit d’activitats durant el matí de la Diada a la Rambla del Raval:

11.00 Homenatge a Salvador Seguí

12.00 Taller Habitatge

13.00 Cassolada

14.00 Dinar i acte polític (amb les intervencions de representants de la COS, la CUP i Gent de Gramanet)

Organitza i convoca: Esquerra Independentista del Barcelonès – EIB (COS, CUP, CAJEI, Endavant-OSAN, Maulets, SEPC, casals, etc.)


Manifestació unitària: Sortirà dels Jardinets de Gràcia a les 17h. Participant-hi la COS i l’EIB, la CUSC, la campanya “ara ens toca a nosaltres”, etc.


Divendres 6 de Maig: A les 19h al Casal de Joves de Gràcia (C/ Gran de Gràcia 190), presentació de la branca socioeconòmica de la campanya “Orgull juvenil”, amb les intervencions d’un membre de la CAJEI, del professor de la UAB Albert Recio, i un representant del sindicat asturià CSI-Mocedá.

Organitza: CAJEI / Col·labora: COS


Dissabte 14 de Maig: Manifestació contra les retallades i la privatització dels serveis públics, a les 11h30 a la Plaça Catalunya. La COS hi serem amb els nostres mitjans juntament amb la resta d’organitzacions de la CUSC, l’esquerra independentista, etc.Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès):


Dissabte 30 d’abril: Manifestació amb el lema: “El Penedès diem prou a les retallades!”, que sortirà de la plaça de la Vila a les 19h.

Convoquen: CGT, Intersindical-CSC i COS; Endavant, les CUP de l'Alt Penedès (Vilafranca, Subirats, Riudebitlles i Sant Martí Sarroca) i les Assemblees de Joves de Sant Sadurní i Vilafranca; i pels col·lectius socials Ampert, Ginesta, Assemblea pels Drets Socials de Vilafranca, Associació de Donants de Sang de l'Alt Penedès, La Fornal, Col·lectiu Nou Assessoria Jurídico-Laboral, Ateneu X, Daltabaix (Els Monjos) i Som Penedès.


Dijous 5 de maig: a les 20h es projectarà al local de l’Associació Cultural la Fornal, el film: 'Rieles de rebeldía', documental que mostra les condicions de treball i els problemes quotidians als quals s'enfronten els treballadors contractats de forma precària del Ferrocarril Roca d'Argentina. Així com les lluites que organitzen els treballadors per defensar els seus drets.


Dissabte 7 de maig: jornada de xerrades-debat de les 10h fins les 13h a l'Escorxador. Els eixos de les xerrades seran l'estat actual de la classe treballadora i les possibles solucions als problemes generats per les retallades a l'ensenyament i a la sanitat. Les ponents seran membres de la CGT, de la Intersindical-CSC i de la COS.Vilanova i la Geltrú (el Garraf):


Diumenge 1 de maig: Manifestació convocada per l’Assemblea pels Drets Socials del Garraf i la CGT a favor dels drets socials i laborals i en contra de les retallades. Des de la Plaça de les Neus a les 12h, i compta amb el suport de l’Assemblea de Joves, l’Associació de Veïns de les Roquetes, l’Ateneu Vilanoví, l’Ateneu Popular de Sitges, la COS, la CUP, Endavant, el Ger, la Intersindical-CSC i l’UM9.Vinaròs (el Sénia):


Diumenge 1 de Maig: Manifestació-cercavila a les 11h, des de la Plaça de l’Ajuntament fins la Plaça 1 de Maig. Un cop allà s’hi farà l’acte polític, amb la lectura dels manifests, un petit concert i actuació. En acabant, dinar popular de pa i porta.

Organitza: Comissió 1 de Maig de Vinaròs (convocada enguany per la COS)Castelló de la Plana (la Plana Alta):


Dijous 28 d’abril: Concentració a les 12h davant la seu de la Inspecció de Treball a Castelló de la Plana, en commemoració de la Diada Internacional per la Seguretat i la Salut al treball.

Organitza i convoca: COS i CGT.


Diumenge 1 de maig: Manifestació unitària, convocada per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa de la Plana (de la qual forma part la COS)

Serà a les 11h des de la Plaça de la Independència.L'Horta:


Dijous 28 d’abril (Campanar - València): Cercavila reivindicativa pel barri de Campanar per reclamar el solar regalat per la Generalitat a la Universitat Catòlica, per l’escola pública del barri. Concentració a les 18:00h a la Plaça de l'Esglèsia, eixint a les 18h30.


Diumenge 1 de Maig:

València: 11h30, a la Plaça Sant Agustí, manifestació del 1r de Maig. Organitzen: COS i SEPC

Després, a les 14h, a la Plaça Maria Beneito del Barri del Botànic, dinar popular.

Organitza: Ateneu Popular.


Burjassot: piquet informatiu a les 13h.


Dissabte 7 de maig:

Alboraia: Presentació del IV Aplec de l’Horta Nord, amb una xerrada sobre alternatives econòmiques, etc., a càrrec d’Enric Duran. A les 19h30, al Cafè Tocat d’Alboraia.


València: A les 11h a l’Ateneu Popular, presentació de la branca socioeconòmica de la campanya “Orgull juvenil”, amb les intervencions d’un membre de la CAJEI, i un representant del sindicat asturià CSI-Mocedá.

Organitza: CAJEI / Col·labora: COS


Dijous 12 de maig (València): Cercavila-perolada pel centre de València organitzada per la Plataforma pels Drets Socials (de la qual forma part la COS), contra les retallades i les privatitzacions dels serveis públics. A les 19h30 a la seu del Banc d’espanya a la ciutat de València (C/ les barques)


Divendres 13 de maig (València): Xerrada amb un membre de l’Executiva Nacional del sindicat gallec CUT, que ens parlarà de la situació dels dos companys d’aquest sindicat empresonats des de fa diversos mesos, en Telmo Varela i en Miguel Nicolás.

A les 19h30 a l’Ateneu Popular de València.

Organitza: COS


Dissabte 14 de maig (Alboraia): Actes, debats i xerrades del IV Aplec de l’Horta Nord, al "Centre ocupacional Pas a Pas"  i als carrers d'aquesta població de l’Horta Nord, en el que es tractaran temes relacionats amb la crisi a la comarca, alternatives, situació de l’Horta, etc.

 


Alacant (l’Alacantí)

Dissabte 30 d’abril: Marxa reivindicativa convocant al 1r de Maig i contra les retallades i les privatitzacions dels serveis públics. A les 11h des del mercat de Teulada.


Diumenge 1 de Maig: Manifestació a les 11h30 des de les escales de l’IES Jorge Juan.

En ambdós casos, la Marxa i la Manifestació, es farà un bloc unitari de l’EI de les comarques del sud, amb la COS, Endavant i Maulets.

Convoca i organitza: Plataforma de Lluita Contra les Retallades.


A més de tots aquests actes en els que participa la COS directament o indirecta, en el marc del 1r de Maig, i en la campanya nacional contra les retallades i les privatitzacions, convocada per la CNEI, la COS estem preparant, junt amb altres organitzacions, actes a les següents localitats (dels quals, el més aviat possible us farem arribar tota la informació necessària):
 • Igualada (l’Anoia):

 • Collbató (el Baix Llobregat):

 • Berga (el Berguedà):

 


A més, destaquem els actes següents:


Terrassa (Vallès Occidental)

Diumenge 1 de Maig: manifestació unitària “Pels Drets Socials i Laborals: Vallès no callis. Per un 1r de Maig combatiu”, a les 11h a la Plaça del 1r de Maig.

Organitzen i convoquen els diferents espais unitaris del Vallès Occidental.

 


Lleida (el Segrià): manifestació del 1r de Maig, a les 12h a la Plaça del Treball, fins la Plaça Sant Joan. Convocada per CGT, i amb la participació entre d’altres de la CAJEI, CUP, etc.

 


Tarragona (el Tarragonès): Manifestació del 1r de Maig, a les 19h a la Plaça Imperial Tarraco.

Convoca: CGT i Coordinadora Repartim la riquesa i el treball

 


Perpinyà (el Rosselló): Manifestació del 1r de Maig, a les 12h a la Plaça de Catalunya. Hi convocaran entre d’altres: CNT-66, SUD, SUD-étudiant, Maulets...


Palma (Mallorca): Manifestació del 1r de Maig, a les 11h30 a la Plaça d’espanya i acabant a la Plaça dels agermanats (devora del Born), amb la participació de l’Esquerra Independentista de Mallorca.

 

 

1 de maig de 2011 – Calendari d'actes

Manifestació confederal:
1 de maig, 12.00 hores. Plaça Universitat. Barcelona

Altres actes amb participació de la Intersindical-CSC

Vilafranca del Penedès
30 d'abril, 19.00 hores. Plaça de la Vila. Manifestació

Banyoles
30 d'abril. 20:30 hores, Placeta de Sant Pere 1. Sopar-Tertúlia

Perpinyà
1 de maig, 10.00 hores, Plaça de Catalunya. Manifestació

Vilanova i la Geltrú
1 de maig, 12.00 hores, Plaça de les Neus. Manifestació

Girona
1 de maig, 12.30 hores, Davant la delegació de la Generalitat. Concentració

Barcelona
1 de maig, 17.00 hores, Jardinets de Gràcia. Manifestació unitària

Vilafranca del Penedès
7 de maig, 10.00 a 13.00 hores, L'Escorxador. Conferència

 

Manifest de la Intersindical-CSC

Davant les retallades laborals i socials, lluita sindical!

Des que el govern de Madrid va acceptar la paraula crisi la seva agenda política ha vingut marcada per tot un seguit de reformes antisocials que estronquen l'estructura del que són els drets de la classe treballadora.

Fins avui se'ns ha imposat:

1. Una reforma laboral pensada en benefici de la patronal amb mesures com l'abaratiment de l'acomiadament, la consolidació de la precarietat laboral i l'afebliment de la classe treballadora i dels seus drets sindicals.

2. Una reforma de les pensions ara_nosaltres_posterque suposa un pas enrere important respecte al Pacte de Toledo amb mesures com el retard en l'edat de jubilació, reduir la quantia de les pensions, endurir les condicions per accedir a una pensió pública alhora que afavoreix l'expansió dels plans de pensions privats aportant novament beneficis al secor financer.

3. Se'ns imposarà properament una reforma de la negociació col·lectiva. En aquests moments a la cuina de la patronal i dels sindicats espanyols d'acompanyament, preparada per ser aprovada i tramitar-se legalment durant aquest mes. Tot i el secret amb què s'acompanya coneixem l'abast de la seva amenaça a doble banda: individualitzar les relacions laborals potenciant la flexibilitat i centralitzar l'estructura de la negociació col·lectiva reforçant l'àmbit estatal.

Davant aquests múltiples atacs és fa més evident que mai la justa reclamació d'un marc català de relacions laborals i socials per tal de disposar dels instruments reals d'acció sindical que ens permetin desenvolupar amb eficàcia la defensa dels nostres interessos com a classe. En aquesta reivindicació del marc social i laboral ens hi juguem també la possibilitat d'articular un altre model de societat.

Des de la confrontació hem de plantar cara a la reforma laboral, a la reforma de les pensions, a la reforma de la negociació col·lectiva , reformes que van acompanyades de polítiques econòmiques de retallada de la despesa pública (amb el nostre govern com a capdavanter de la mesura), reducció de salaris, reducció d'impostos al capital o privatització d'empreses i serveis públics. Tot composant un mosaic d'estratègies al servei del capital financer i en contra dels serveis públics i de la classe treballadora.

És l'hora de lluitar perquè sobre el tauler s'hi dibuixa un nou model social que ens juga a la contra com a classe i com a poble.

Visca el 1r de maig!
Visca la terra!

 

Manifest de la Coordinadora Obrera Sindical (COS)

Contra les retallades... ORGANITZACIÓ I LLUITA!!


3 anys de crisi. 3 anys de la darrera ofensiva neoliberal de les grans patronals i els seus fidels servidors contra els drets socials i laborals del poble treballador. Ja han aprovat i estan aplicant la darrera Reforma Laboral,la Reforma de les Pensions,i estan privatitzant els serveis públics més bàsics per a tota la població: la sanitat, l'ensenyament, els transports públics, i privatitzant els aeroports. Per no parlar de l'atac a la Negociació Col·lectiva, i l'inici de la seua destrucció com a eina de defensa col·lectiva dels nostres drets com a classe. Com amb tot això, la gran patronal no en té prou, ja parlen tranquil·lament de retallar-nos els jornals i fer-nos treballar encara més (els que tinguen feina), o pagar-nos els jornals "en funció de la productivitat!!!", mentre ells continuen repartint-se beneficis multi-milionaris.

A casa nostra, ja som més d'1.700.000 persones aturades; més de 300.000 persones aturades no reben cap tipus de subsidi; més del 45% dels joves està a l'atur; més del 60% de les persones soles majors de 65 anys viuen per sota del llindar de la pobresa, etc.

Mentre passa tot açò, els nous sindicats verticals -CCOO i UGT- continuen negociant com vendre els pocs drets que ens queden, per tal de treure el màxim profit possible per ells (més subvencions i alliberats) .cosgirona
I tot això quan ja tenim uns índex de precarietat global que superen ja el 70% del total de la població dels Països Catalans. Situacions totes elles, que malgrat afectar ja a totes les capes de població (també ja a la gent més gran), continuen sent especialment virulentes contra el jovent, les dones i les persones migrants.

Si açò no fos suficient, als Països Catalans no fem més que patir atacs contra els nostres drets nacionals, contra la nostra llengua i cultura. Amb el tancament de les emissions de TV3 o els atacs continuats contra l'ensenyament en llengua catalana al País Valencià, els atacs contra els programes d'immersió lingüística o les consultes sobiranistes a la CAC, o els patits darrerament a les Illes o a la Catalunya Nord, etc.

Per tot açò, en una situació com l'actual, esdevé més necessari que mai una nova forma de fer sindicalisme. Ara més que mai les persones treballadores ens hem d'unir, organitzar-nos i lluitar. I no només als nostres centres de treball, sinó també als nostres pobles i barris, colze a colze amb totes aquelles organitzacions, col·lectius i persones que lluiten pel nostre alliberament com a persones, com a classe i com a poble.

Portem mesos mobilitzant-nos, encara massa tímidament, però cada vegada de forma més decidida. Vam fer una Vaga General el 29S passat a tot l'estat espanyol, i una nova Vaga General i jornada de lluita el 27 de Gener. El seguiment no fou tan gran com voldriem, però l'exemple de valentia i dignitat expressat aquell dia ens continua esperonant.

La lluita de les persones aturades, i contra els desnonaments no fa més que créixer i sumar victòries. De mica en mica, anem superant la por a sortir al carrer, anem entenent que només lluitant podrem fer front a les retallades, i anem recuperant l'alegria de lluitar colze a colze amb companys i companyes que es troben com nosaltres. 

Sense oblidar les lluites obreres i populars que van augmentant arreu del món, com passa a Grècia, els territoris ocupats del Sàhara, Tunísia, Bahrein, l'estat de Wisconsin als EUA, Islàndia, etc.

Des de la Coordinadora Obrera Sindical - COS, sindicat per l'alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans, fem una decidida crida a totes les persones treballadores del nostre país, a les organitzacions de classe i combatives, i als moviments populars de base a treballar per sumar esforços arreu de les nostres comarques. Avancem decididament en la construcció de la xarxa solidària unitària per fer front a les retallades i les privatitzacions... i avançar així de forma decidida fins poder convocar una nova VAGA GENERAL. Una Vaga General arreu dels Països Catalans, per tombar aquest sistema explotador i destructor de les persones i dels pobles, i construir així una societat lliure i justa, sense persones explotades, ni explotadors!!

Manifest de la CUP, Maulets, Cajei, Endavant (OSAN), SEPC i COS

Després d'anys d'especulació, corrupció i escandalosos beneficis, l'economia de mercat i el capitalisme salvatge ens van portar a la pitjor crisis econòmica mai viscuda en els darrers temps, que ha deixat més d'un milió de persones aturades als Països Catalans i n'ha condemnat a centenars de milers a la precarietat més absoluta. Ara bé, aquesta situació podria agreujar-se profundament en els propers temps si, tal com sembla, les administracions espanyoles i franceses segueixen aplicant les velles receptes per sortir de la crisi: retallades de drets socials i desmantellament dels serveis públics.

I és que les diferents agressions i retal1r-maiglades que estem patint darrerament (reforma laboral, retallada dels drets laborals, desmantellament del sistema públic de pensions, desnonaments diaris, deportacions, privatització de la sanitat i altres serveis socials, etc.) no són fets aïllats ni casuals. Aquestes retallades estan emmarcades en una estratègia molt clara: retallar els drets socials de la classe treballadora i transformar progressivament els serveis públics en privats, deixant-los a l'abast d'uns pocs privilegiats i restringint molts serveis bàsics a la gran majoria de la població. Mentrestant, els partits malanomenats d'esquerra i els sindicats grocs malanomenats de classe no només estan permetent que això succeeixi, sinó que s'encarreguen de mantenir la pau social. Han quedat definitivament retratats com el que són: dòcils còmplices dels interessos capitalistes.

Davant de la progressiva retallada de drets socials, milers de treballadors i treballadores catalanes no ens hem quedat a casa. Varem sortir al carrer el passat 29 de setembre per dir no a la reforma laboral, hem sortit al carrer a centenars de pobles i ciutats contra la retallada de les pensions, dels tancaments d'empreses, les privatitzacions, i en defensa del dret a l'habitatge i d'un futur digne per al jovent.

Arreu dels Països Catalans s'han constituït desenes de plataformes unitàries i assemblees socials amb un únic objectiu: coordinar la lluita contra el capitalisme, pels drets socials i pel repartiment del treball i la riquesa amb independència de l'edat, el sexe o l'origen. Si bé aquesta experiència de lluita unitària dia a dia aglutina forces i teixeix embrions d'unitat popular, també ens ha demostrat que no hi ha dreceres fàcils i que sovint toparem amb la desmobilització i la sensació generalitzada de derrota, avui imperant en la classe treballadora. Ara bé, també ens ha demostrat que no hi ha prou ni incidint a les institucions ni amb la representació sindical dintre els centres de treball, i que per tant, cal sortir al carrer com la màxima expressió de la lluita popular, de la lluita que neix de base i on tothom i pot participar, del lloc on els conflictes es fan explícits i on la solució a aquests conflictes es construeix entre totes. En tot aquest procés, l'Esquerra Independentista ha jugat un paper clau, esdevenint un dels motors imprescindibles de la lluita pels drets socials als Països Catalans.

Les organitzacions que conformen l'Esquerra Independentista han de seguir aprofundint en aquesta t

Rànquings
 1. Els Mossos d'Esquadra detenen a Girona el veterà militant independentista Quim Tell durant una protesta davant de la seu de la Fundación Princesa de Girona
 2. La Fundación Princesa de Girona intenta enganyar a l'Unigirona
 3. Alternativa per Cervià i Raset guanya les eleccions per primera vegada
 4. Convoquen una concentració a Girona en contra dels premis de la Fundación Princesa de Girona
 5. 44è aniversari de la mort del lluitador independentista Fèlix Goñi 'Bruc'
 6. Homenatge Nacional a Carles Castellanos i Llorenç
 7. Poble Lliure: "A Catalunya cal articular un Front popular, republicà i antifeixista per la Independència"
 8. Micro-mecenatge per fer possible el documental: “Laietana, 43. El cau de la Bèstia”
 9. El missatge de la Flama del Canigó a càrrec del conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig i Gordi
 10. La gran posada al dia (“The Big Catch-Up”)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid