Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets laborals
El salari mínim en un marc laboral català seria d’uns 1.200 euros

La Intersindical-CSC i la COS fa anys que exigeixen un marc de relacions laborals català que "permetria aconseguir la implantació d'un salari vinculat a la realitat econòmica del país"

08/01/2012 Economia
El govern espanyol ha congelat el salari mínim interprofessional (SMI) per al 2012 i es mantindrà en 641,40 euros mensuals, un dels més baixos d'Europa i el més baix de la UE-15. Entre els estats de l'antiga UE-15, tan sols Portugal disposa d'un salari mínim més baix que el de l'estat espanyol, que es queda ben lluny de la mitjana europea, com el de la Catalunya Nord, que és de 1.343,77 euros al mes.

Els sindicats combatius catalans, la Intersindical-CSC i la Coordinadora Obrera Sindical (COS), porten anys exigint un marc nacional de relacions socieconòmiques i laborals propi. Un marc que entre altres coses permetria aconseguir la implantació d’un salari vinculat a la realitat econòmica del país.

En aquest sentit, la COS calcula que amb un marc laboral propi, adaptat a l’IPC català, es podria gaudir d’un SMI de com a mínim 1.100-1.200 euros mensuals amb 14 pagues.

En la mateixa línia, la Intersindical-CSC ha demanat la transferència de totes les competències i mecanismes necessaris per poder fer front a la pobresa i garantir "salaris dignes per les classes treballadores". D'aquesta manera, el sindicat considera que per actualitzar l'SMI caldria seguir "les recomanacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i del Parlament Europeu i ser l'equivalent al 60% del salari mig, el que en el cas català es traduiria en uns 1.100 euros mensuals".

Com s'aconsegueix un marc laboral català? Segons la COS trencant amb l’actual sistema sindical i polític, ja que “passades les eleccions ja a ningú li pot quedar cap dubte de que ni amb PsoE, ni amb PP, ni amb CyU, ni amb les direccions de CCOO o UGT, ni amb cap de les sangoneres al servei de la monarquia i la gran patronal, podrem aconseguir res”.

Quasi un milió i mig de treballadors catalans es veuran afectats per la congelació del salari mínim


Només als Països Catalans del sud de l’Albera, com a mínim 1.400.000 persones treballadores es veuran afectades per la congelació del salari mínim. Tot i així, el ministeri espanyol de Treball només parla de 183.000 persones afectades al conjunt de l’estat espanyol.

Segons el ministeri, el salari mínim el reben, com a mínim, 183.000 persones a l’estat espanyol, la majoria joves i dones. Ara bé, segons dades de la COS, el ministeri apunta una xifra “interessadament manipulada a la baixa per tal de limitar i relativitzar el grau d’incidència i les conseqüències de congelar/retallar l’SMI”.

En aquest sentit, els efectes d’aquesta retallada són molt majors i preocupants, apunta la COS, que ho argumenta en cinc punts:

- Al conjunt de l’estat espanyol, el percentatge de persones treballadores a les quals no els afecta un conveni col·lectiu és superior al 15%, per tant, més de 2,5 milions de persones treballadores al conjunt de l’estat no tenen regulada la seva feina, ni el seu salari (prop de 800.000 al nostre país).

- L’SMI regula els salaris de tots els contractes de formació i pràctiques. Segons el propi ministeri, més del 4% del total de persones treballadores del conjunt de l’estat espanyol (unes 680.000, de les quals, prop de 250.000 a casa nostra).

- L’SMI serveix per determinar les bases mínimes de cotització de la Seguretat Social. És a dir, afecta potencialment a totes aquelles persones treballadores que perden la seva feina abans de jubilar-se, i es queden sense subsidi ni alternativa laboral. Normalment els majors de 52 anys. Centenars de milers a casa nostra.

- Totes les persones desocupades i pensionistes per viduïtat, orfandat, etc., es veuran afectades per l’accés i manteniment de la seva prestació.

- També quedaran afectades totes aquelles persones per a les quals s’hagin d’establir els límits en la compensació del FOGASA en salaris i indemnitzacions per acomiadament. El 2011 més de 250.000 al nostre país.

El 65% dels assalariats ja cobra menys de 1.000 euros al mes


Gairebé 6 de cada 10 persones assalariades al conjunt de l’estat espanyol perceben menys de 1.282,80 euros bruts al mes, la qual cosa situa els seus ingressos per sota de la barrera del mileurisme després de pagar impostos i cotitzacions socials. Una situació que s'agreuja a casa nostra. Als Països Catalans del sud de l'Albera, són prop de 7 de cada 10 els treballadors que cobren menys de 1.000 euros al mes.
Valora
Rànquings
  1. Dos "anti-wokes" de Reus "fan memòria" del seu pas per un casal de l'esquerra independentista
  2. Manifestació a Palma contra la massificació turística
  3. Manifest llegit a Plama al final de la manifestació sota el lema "Mallorca no es ven"
  4. «Buuuaaaaaah! Jo volia el meu...»
  5. Manifestació a Sant Just Desvern contra el Pla de la Bonaigua
  6. Poble Lliure exigeix responsabilitats a la CUP davant dels mals resultat electorals
  7. La CUP comença una ronda amb moviments socials per analitzar conjuntament la situació del país i compartir propostes i reptes
  8. Més de 170 organitzacions ciutadanes de tot l’estat espanyol presenten un manifest per denunciar la creixent militarització a la UE i la instauració d’un discurs bel·licista.
  9. Comença el judici a les 7 feministes encausades per la vaga del 8M del 2018
  10. Comença l'evacuació de turistes a Nova Caledònia mentre els independentistes protesten
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid