Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Càrregues policials
Ja són 9 els detinguts per les protestes estudiantils de València

La comunitat educativa i els sindicats d'ensenyament intensifiquen les protestes contra la repressió i les retallades en educació

16/02/2012 Educació
La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest dijous a la tarda sis joves durant una protesta estudiantil en contra de les retallades en educació. La mobilització, a la que hi han assistit milers de persones, s'ha celebrat davant de l'IES Lluís Vives de València per condemnar l'agressió i detenció que va patir un estudiant de 17 anys d'aquest institut per part de la policia el dimeces, així com la detenció de dos menors més que van ser arrestats en un centre comercial del carrer Colom de València en el marc d'una altra protesta. Diverses persones han resultat ferides.

Amb els d'aquest dijous, ja són nou els joves detinguts. Segons informa El País, entre els nou detinguts hi ha el president de la federació valenciana d'estudiants FAAVEM, Albert Ordóñez; dos estudiants membres del sindicat universitari Acontracorrent; un universitari i membre del moviment 15-M, i un més del SEPC.

el presidente de la federación valenciana de estudiantes FAAVEM, Albert Ordóñez; otros dos son estudiantes miembros del movimiento de sindicatos universitarios Acontracorrent; un universitario y miembro del 15-M, y otro más del Sindicat d'Estudiants del Països Catalans, según Guaman.

La manifestació d'aquest dijous s'ha desenvolupat davant d'un fort desplegament policial, amb desenes d'agents i furgons de la Policia Nacional que han impedit el pas dels joves a la seu de la Delegació de Govern situada al carrer Colom, on s'havia convocat un acte de protesta a través de les xarxes socials com a mostra de rebuig a les detencions del matí.

Quan els manifestants han tallat la carretera a l'altura de la plaça de bous i al carrer Colom, la policia ha començat a intervenir per dirigir als estudiants a les voreres. Aquesta acció ha provocat moments de tensió, amb empentes i sacsejades als manifestants. La policia ha desplegat desenes d'agents, que han acordonat el carrer i han bloquejat els estudiants.

Després de les detencions, unes 200 persones han ocupat l'exterior de la Prefectura, custodiada per un fort dispositiu policial, i s'han concentrat davant les dependències policials per exigir l'alliberament dels vuit joves detinguts durant al llarg del dia en les diverses protestes contra les retallades en educació.

Als detinguts se'ls imputen els delictes de resistència i desobediència a l'autoritat.

Indignació de la comunitat educativa

Aquesta ràtzia ha porta la comunitat educativa a iniciar una campanya de condemna. En aquest sentit, s'ha repartit als centres un manifest per enviar a la delegació del govern espanyol al País Valencià on s'exigeix la dimissió de la delegada, Paula Sánchez de León, per permetre la brutal càrrega policial contra l’alumnat concentrat davant l’IES Lluís Vives de València i la detenció de nou alumnes.

Així mateix, s'insta els centres educatius a adherir-se al comunicat del claustre de professors de l’IES Lluís Vives de València, l’AMPA del Centre i el Consell Escolar rebutjant la "violentíssima i desproporcionada actuació policial", de la qual hi ha testimonis personals, fotogràfics i videogràfics, amb el resultat de diversos alumnes ferits i contusionats, altres amb la roba trencada i fins i tot un detingut, l'estudiant de 17 anys, que va ser dut emmanillat a la comissaria i posteriorment portat a un centre de salut per les lesions que patia.

Els representants de l'institut expressen la seva "més ferma repulsa" a aquesta mena d’actuacions, i considera que "s’emmarquen en els intents reiterats de les nostres autoritats per tal de desprestigiar l’ensenyament públic i criminalitzar-nos a tots els que hi estem compromesos com a professors, personal no docent, estudiants, pares i mares".

Vaga aquest divendres

De la seva banda, el sindicat d'ensenyament STEPV ha proposat al professorat una aturada de classes divendres després de l’hora del pati i concentracions de protesta a la porta dels centres en rebuig a aquesta nova agressió i en solidaritat amb l’alumnat detingut.

A més, el sindicat també proposa que els centres s’adherisquen al comunicat elaborat per la comunitat educativa de l’IES Lluís Vives i que demanen la dimissió de la delegada del govern per permetre per segona vegada aquests abusos policials.

El sindicat assegura aquestes agressions "responen a una estratègia meditada de desprestigi i criminalització de l’ensenyament públic i de la comunitat educativa" i fa una crida al conjunt de la comunitat educativa perquè "mantingui i incrementi la pressió i la contundència de la resposta i continuï amb les mobilitzacions previstes per a aquest mes de febrer".

De la seva banda, el SEPC exigeix la posada en llibertat de tots els detinguts deixant-los sense càrrecs atès que considera que "en cap moment han dut a terme cap acció que permeti la restricció dels seus drets ja que si els estudiants han fet ús de la força ha estat en legítima defensa en el moment de l’escomesa policial".

A més, demana un comunicat demanant disculpes públiques de les autoritats pertinents per la brutalitat policial duta a terme en considerar "intolerable que davant les legítimes protestes de la comunitat educativa es faci recurs de la violència més extrema".

Ferida Mónica Oltra

Entre els ferits hi havia la diputada de Compromís Mónica Oltra, la qual ha explicat que la policia l'ha colpejat i l'ha tirat a terra.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid