Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"José K: torturado": teatre i taula rodona sobre la impunitat de la tortura

El divendres 7 d'octubre s'estrenarà a Catalunya l'obra de teatre "José K: torturado", obra de Javier Ortíz. Aquesta obra sobre la tortura va ser escrita amb motiu d'una conferència de 1996 i s'ha presentat a diversos llocs de l'Estat des del 2005. Ara es representarà a Girona, a la Sala Planeta, inscrit en el Festival Temporada Alta.

En el marc d'aquesta representació teatral, el dia abans (6 d'octubre a les 19'30h) es portarà a terme també a Girona la taula rodona sobre la pervivència i la impunitat de la tortura, també a la Sala Planeta, i comptarà amb les intervencions de Miguel del Cura, del Centre de Documentació contra la Tortura Emili Chalaux, de l'Associació de Cristians per l'Abolició de la Tortura, Maria Rosa Blasco i Primi, d'Amnistia Internacional, i de l'advocat Benet Salellas.


28/09/2011 21:00 Drets i Llibertats

Aquesta taula rodona i l'obra de teatre està estan promoguts per la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura, que agrupa més de 40 entitats com Alerta Solidària, l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, l'Associació Memòria Contra la Tortura, Behatokia, Institut dels Drets Humans de Catalunya, Justícia i Pau o l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona-, Amnistia Internacional, l'Asociación Española para el Derecho Internacional de los Derechos Humanos, l'Asociación Española de Neuropsiquiatria i l'Asociación Pro Derechos Humanos de España.

 

Fragment del pròleg d'Isaac Rosa al llibre José K: torturado

Els activistes dels drets humans solen usar una expressió comuna per referir-se a la persistència de la tortura en les nostres societats: forat negre. La tortura és, ens diuen, un forat negre policial i jurídic. Jo afegiria una altra condició: és també un pou del periodisme, que poques vegades s'atreveix a il.luminar aquest fons tèrbol, i és també un forat negre dels creadors (escriptors, cineastes, intel.lectuals en general), que poques vegades s'atreveixen a treure el cap en les seves obres.

En tota societat hi ha uns quants temes que funcionen com a pedra de toc per comprovar la seva qualitat democràtica i l'exercici de la llibertat en la mateixa. Temes tabú, forats negres. La tortura és un d'ells, dels més importants. Així passa a Espanya, sense anar més lluny. Qualsevol pensaria que està completament eradicada, ja que ningú l'ha vist: ni els responsables d'Interior, que una i altra vegada rebutgen els informes i denúncies, ni els jutges, que solen resoldre les denúncies amb arxius o absolucions, i dediquen els seus esforços a perseguir a torturadors a l'estranger, ni els mitjans de comunicació, que empren el seu periodisme d'investigació en causes millors, ni els creadors, que en les seves obres la ometen, i prefereixen retratar torturadors del passat, o d'altres països.

 I no obstant això, malgrat tanta negació, com ara els informes d'organismes internacionals i d'associacions contra la tortura, que diuen una altra cosa: no és que no existeixi. És que és invisible.

Javier Ortiz va empunyar moltes vegades la llanterna per treure el cap per aquest forat negre, per visibilitzar l'invisible. Ell mateix, durant els seus anys de militància antifranquista, va patir la tortura policial, encara que no crec que això fos determinant per a la seva fermesa contra ella. Més aviat era un element més del seu activisme, de la seva denúncia permanent de tot abús, del seu desemmascarament dels espais d'impunitat que perviuen en les societats democràtiques. Ho va fer des del periodisme, en els diferents mitjans pels quals va passar, des de la seva activitat pública, mitjançant conferències i participant en moltes iniciatives, però també, per a sorpresa de molts, des de la ficció: a través d'aquesta obra de teatre que molts descobriran ara amb la seva publicació. José K, torturat. 

Per saber-ne més:

El nou ministre de l'Interior també encobreix la tortura

Detinguts al País Basc: nous indicis de tortura 

Euskal Herria commemora avui el Dia contra la Tortura 

Nous casos de tortura al País Basc 

Contra la tortura! 

La sentència condemnatòria dels torturadors de Portu i Sarasola justifica la tortura  

L'Associació Catalana d’Expresos Polítics exigeix l'anul·lació de les sentències emeses pel TOP 

Amnistia Internacional demana a l'estat espanyol que suprimeixi el règim d'incomunicació 

La sentència condemnatòria dels torturadors de Portu i Sarasola justifica la tortura 

Txalaparta ofereix gratuïtament un llibre digital després de la censura governamental 

Condemnen quatre guàrdies civils per haver torturat els militants Portu i Sarasola 

Un clam contra la tortura a Donostia 

Informe mèdic de l'assistència a Igor Portu

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut 

La delegada de govern prohibeix una concentració contra la tortura a Pamplona  

El Síndic de Greuges haurà de vetllar per impedir la tortura

Presentació de l'informe anual sobre la tortura a l'Estat espanyol 

Un relator de l'ONU demana a l'Estat espanyol que aclareixi la seva definició de terrorisme Llibertat.cat

El Parlament d'Euskadi acusa el Govern espanyol 'd'emparar' la tortura CIEMEN

Presentació del Protocol d'Istanbul contra la tortura. Llibertat.cat

www.proutortura.net

Silenci, es tortura Publicat a Llibertat.cat

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura Llibertat.cat

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia Llibertat.cat

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià Llibertat.cat

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana Llibertat.cat

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat Llibertat.cat

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior Llibertat.cat

Noves jornades contra la tortura a Barcelona Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid