x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
79è aniversari de les Normes del 32
A l'entorn de 3.000 persones es manifesten a Castelló per "una escola valenciana, pública i de qualitat"

La commemoració del 79é aniversari de les Normes de Castelló va culminar ahir al vespre amb una gran manifestació, en què vora 3.000 persones han exigit "una escola valenciana, pública i de qualitat". La jornada reivindicativa va finalitzar amb un concert a la sala Zeppelin.

18/12/2011 Llengua
La marxa ha estat convocada per la plataforma Castelló per la llengua que aglutina des d’entitats cívico-culturals, com ara Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana o el Centre Excursionista de Castelló, fins a partits (amb els dos integrants de Compromís –Bloc i IdPV–, EUPV, ERPV, Endavant o Maulets) i sindicats (STEPV-Iv, CGT o SEPC).

La reivindicació d’enguany s'ha centrat en la defensa “d’una escola valenciana, pública i de qualitat, davant les amenaces per a la normalització escolar del català que comporta el decret de plurilingüisme que prepara el Consell”, expliciten els convocants. I això, sense oblidar unes altres reivindicacions importants i de fort arrelament a la societat castellonenca, com ara l’“espai comunicatiu conjunt per a les terres de parla catalana”. En aquest sentit, el manifest conjunt és explícit: “Volem TV3 i també IB3 al País Valencià, i volem una nova RTVV, que impulse vertaderament l’ús de la llengua, que estiga lliure de censura i de manipulació i que es puga rebre a les Illes i a Catalunya.” El manifest també reclama “accions que afavoresquen el potencial d’una llengua parlada per gairebé 10 milions de persones”.

Durant aquests dies s'han celebrat diversos actes commemorar l’aniversari de les anomenades “Normes del 32” o “de Castelló”, perquè fou en aquesta ciutat que es van signar, el 21 de desembre de l’any 1932. “L’admissió de la normativa fabriana, adaptada a les característiques valencianes del català, per part de la gran majoria dels escriptors valencians del moment, a més de les entitats més representatives, va significar la unificació de la normativa catalana a tot el conjunt del territori, i va permetre que la llengua encarara amb més capacitat de resistència els duríssims tràngols que li van caure a sobre”,  explicava  Toni Royo, delegat d’ACPV a Castelló a la revista El Temps

L’any 1982, quan se’n celebrava el cinquantenari, va marcar una fita en la commemoració d’aquella transcendental signatura. Aleshores hi va haver un acte multitudinari a la plaça de bous organitzat per ACPV i amb l’actuació de Lluís Llach al costat de la Banda Municipal de Castelló. A partir d’aquell moment, d’una manera o d’una altra, amb actes, manifestacions, concentracions, sempre es va celebrar l’homenatge a les Normes. Enguany, amb aquesta voluntat unitària, els organitzadors “escalfen motors” per al vuitantè aniversari que arribarà l’any vinent.
Valora
Rànquings
  1. 313 anys després la monarquia borbònica torna a reprimir el color groc per Sant Jordi
  2. El vídeo "Es tanzt ein Bi Ba Butzemann" (Viva Puigdemont) rep més de 200.000 visites en 24 hores
  3. La CUP inicia una recollida de signatures contra el nomenament de Santi Vila com a director general d’Aigües de Banyoles
  4. Abans es trencarà Catalunya?
  5. La por ha canviat de bàndol i Catalunya se'n va... a poc a poc, però se'n va
  6. Banc Sabadell finança un fabricant de bombes de dispersió, tot i estar legalment prohibit a l’Estat espanyol
  7. Viena es solidaritza amb Catalunya
  8. Tothom a la mani del 15A #LlibertatPresosPolítics
  9. Reflexions en la Diada del 25 d'Abril
  10. Il·legalitzar Catalunya
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid