Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1 de cada 3 locals d'oci nocturn no permet l'entrada a persones immigrades

Una investigació periodística a peu de carrer treu a la llum com set nois d'origen estranger no van poder entrar en cap dels onze locals nocturns on van intentar entrar durant tota una nit.

Una acció que s'ha realitzat en set països europeus i que ha revelat que un de cada tres locals no accepten ni immigrats ni gitanos. La promotora de l'acció, SOS Racisme, denuncia que l'abús en el dret d'admissió és un element més d'un sistema de dominació racista. Un dels periodistes de l'equip que va participar en l'acció ha anat relatant via Twitter els resultats de l'actuació. 

26/06/2011 03:08 Drets i Llibertats
El diari El País va realitzar un reportatge semblant fa un any i el regidor de la CUP a Girona, Jordi Navarro, ha denunciat en algunes ocasions el racisme que impera en els locals de la ciutat de Girona. Navarro aposta per  aplicar la normativa i tancar de forma definitiva els locals que hagin rebut denúncies per excloure gent per raons d'ètnia.
 
17 de juny del 2011 a Barcelona

apoloSOS Racisme va realitzar l'acció durant la nit de divendres 17 de juny a Barcelona. Pretenia identificar la discriminació que exerceixen alguns locals d'oci per motius de color de pell, origen o nacionalitat. L'acció es va desenvolupar en 11 locals de Ciutat Vella i el Port Vell de Barcelona, i 7 locals van discriminar els joves de fenotip estranger.

L'objectiu de l'acció era poder demostrar la discriminació que pateixen moltes persones quan intenten accedir a locals d'oci. Espais privats que suposadament estan oberts a tothom, però que en moltes ocasions apliquen un criteri de discriminació racista, incomplint així la legislació referent al dret d'admissió.

Llistes tancades o pagar en discoteques gratuïtes

Les excuses més utilitzades durant l'acció van ser la necessitat d'haver d'estar apuntats en llista per Internet o haver de pagar una entrada de 10 euros per accedir a locals gratuïts. Aquesta va ser la resposta que van trobar el joves d'origen paquistanès, marroquí o de Guinea Equatorial a la porta de la Sala Apolo, el Jamboree i als locals del Port: Zich, Australian, Seda Lounge Club, Marsalada i Ipanema, mentre els nois blancs entraven sense cap problema. En canvi l'Ovella Negra del centre, Sidecar, i els locals Ok! i Nir del Port no van mostrar cap objecció en l'entrada de cap dels participants.

El fet de tenir treballadors pertanyents a minories ètniques, com sol passar, no evita que els locals apliquin polítiques d'accés racista. Això provocà situacions paradoxals com que un porter negre li etzibés a una noia també negra "Los negros no consumen", per no aplicar l'entrada gratuïta a alguns joves.

L'entitat antiracista alerta que aquest tipus d'abusos no han de ser menyspreats pel fet d'afectar a drets no bàsics, com és l'accés a un local privat. Les discriminacions racistes que afecten al dia a dia de les persones no només els impedeixen fer ús dels seus drets amb normalitat sinó que suposen una barrera que afecta el procés normal de convivència que es dóna cada cop en més espais i de manera més freqüent al bars i discoteques, però també en la recerca de pis o de feina, per exemple.

A l'informe "L'estat del racisme a Catalunya 2010", presentat el passat mes d'abril per SOS Racisme, recull que el 14,5% de les denúncies rebudes per l'entitat van ser per discriminació en l'accés a drets no bàsics, i d'aquestes, gairebé el 50% són referent al dret d'admissió.

"Testint night"

disco1L'associació antiracista va organitzar 16 joves activistes distribuïts en grups segons els seu origen, que aleatòriament intentaven entrar als locals escollits. Un grup de persones no vinculades a l'entitat es trobava a prop de l'entrada per tal de veure i sentir el que passava i poder-ne ser testimonis. Posteriorment un grup de suport, una mica més allunyat del lloc dels fets, recollia tots els detalls del que havia passat; fins i tot alguns joves van poder gravar les converses a les entrades dels locals.

Aquest tipus d'accions, anomenades "testing", són un dels millors mètodes per demostrar la discriminació que s'exerceix en alguns contextos, especialment aquells en els que és difícil demostrar la motivació racista, com és l'accés als locals d'oci. Per això és important que les persones que van participar van complir unes normes de vestuari i imatge concretes i els grups van tenir les mateixes característiques, per evitar altres possibles motius de discriminació.

Testing a 7 països europeus

Aquesta acció s'ha realitzat aquest junt a 7 països europeus, com França, Alemanya, Italia o Romania. Els resultats han estat preocupants, ja que 1 de cada 3 locals no va permetre l'accés de persones immigrades o gitanes.

Ha estat la segona acció que realitza l'European Grassroats Antiracist Movement (EGAM), una xarxa d'entitats que lluiten contra el racisme i la xenofòbia arreu d'Europa. En la primera acció, realitzada durant el mes de març a 16 ciutats europees, es van localitzar 36 locals que exercien abús en el dret d'admissió per motivació racista. L'associació SOS Racismo de Bilbao va denunciar tracte discriminatori a 8 dels 9 locals en els que van realitzar l'acció.

L'objectiu de l'acció és denunciar públicament la discriminació que una part de la població pateix en el seu dia a dia, en aquest cas en l'accés als locals d'oci i sensibilitzar a la població de les seves conseqüències. A més a més, el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) estudiarà emprendre les accions legals convenients, ja sigui posant en coneixement dels fets a la Direcció General d'Administració de Seguretat de la Generalitat, responsable d'Espectacles, o a l'Agència Catalana de Consum, tot esperant que prenguin les mesures sancionadores en els casos pertinents.

A més, s'informarà dels fets a la Síndica de Greuges de Barcelona i es demanarà a les administracions pertinents una major implicació per acabar amb les discriminacions que afecten a la quotidianitat de les minories ètniques.


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid