Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Centre Excursionista Montclar organitza la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Del 23 de gener al 7 de febrer tindran llocs els actes de la 41a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, que enguany organitzarà el Centre Excursionista Montclar de Sant Feliu de Guíxols.
El lligam de l’excursionisme amb la llengua catalana comença a partir de la segona meitat del segle XIX. L’afany per recórrer i voler conèixer el país va coincidir amb la Renaixença i, amb la consciència que a més de l’amor i el respecte per la terra, la preservació de la nostra identitat passava per la defensa i l’ennobliment de la llengua.
L’excursionisme es va comprometre des del primer dia en aquesta doble missió primordial. Una missió en la qual s’ha complagut a seguir l’esperit de Pompeu Fabra, veritable artífex de la normalització de la llengua catalana, que a més a més, i com potser no podia ser altrament, va ser un eximi excursionista.

09/01/2010 16:17 Llengua
Pompeu fabra Pompeu fabra
Seguint aquest principi, totes les entitats han mantingut sempre com una constant indefallent l’adhesió i el servei a la nostra llengua; no només en la vida interna, sinó en les publicacions, els butlletins o els programes d’activitats, que pel seu caire públic en moments adversos eren més compromesos i els podien ocasionar més problemes que avantatges.

No és estrany, doncs, que el 1968, any del centenari de la naixença de Pompeu Fabra, quan el poble català es va proposar de fer un esforç col·lectiu per avançar en la recuperació del ple ús públic de la llengua catalana. El col·lectiu excursionista es va posar al capdavant de la iniciativa tot instaurant la Flama de la llengua catalana, encesa ran de la tomba de Pompeu Fabra, a la localitat de Prada de Conflent i dipositada perpètuament a Montserrat.

Aquest símbol, que ha esdevingut emblemàtic per a l’excursionisme i transcendeix a tota la societat catalana, ha estat vetllat permanentment per les entitats que cada any hi duen a terme un pelegrinatge en forma d’una renovació d’aquell esperit. Així s’ha fet durant quaranta anys d’una manera continuada, en els quals han participat més de vuitanta entitats d’arreu de Catalunya en una mostra ben patent de com es manté de viu el neguit per la llengua en l’excursionisme.

Enguany el Centre Excursionista Montclar de Sant Feliu de Guíxols és l’entitat de la FEEC que organitza la 41a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Els actes, com ja és habitual, s’iniciaran a Prada de Conflent i finalitzaran a Montserrat, i pel camí viurà unes jornades molt especials a Sant Feliu de Guíxols i els seus rodals amb la participació de les institucions i associacions d’aquesta població empordanesa.
 
 
Programa d’actes

Dissabte 23 de gener

8 h – Sortida amb autocar des de Sant Feliu de Guíxols cap a Prada de Conflent.

10.30 h – Excursió a peu a Sant Miquel de Cuixà.

11 h – Excursió amb autocar als pobles de la rodalia de Prada.

16 h – Visita a l’Abadia de Sant Miquel de Cuixà.
19 h – Sopar i festa a la residència.
Estada en pensió completa a l’ institut Sant Josep de Prada: sopar, dormir (cal portar sac o llençols), esmorzar i dinar del diumenge
(inclosa l’assegurança) són 50 €. Els ingressos es poden fer a la Caixa de Girona, al número de compte 2030 0013 01 3300015703. Cal portar el dinar del dissabte o anar a menjar un menú.
 
Diumenge 24 de gener

9 h – Esmorzar a la residència. Posteriorment es farà la trobada al cementiri, encesa de la Flama i homenatge a Pompeu Fabra. Finalment, hi haurà la recepció oficial a l’Ajuntament de Prada.

13.30 h – Dinar a la residència.

18 h – Arribada de la Flama al local social del Centre Excursionista Montclar. Recepció de benvinguda i cançons populars amb la coral Cypsella.

Dilluns 25 de gener

A la Biblioteca Municipal Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols, exposició “Parlem-nos”, fins al dia 4 de febrer.
 
Dimarts 26 de gener

19 h – Arribada de la Flama a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Parlaments de l’alcalde, Pere Albó, i del regidor de Cultura, Jordi Vilà. A continuació, poesies de Rosa M. Massegosa per M. Teresa i Sira Massegosa; lectura de textos a càrrec d’Àngela Ribas i Toni Sala, i amb Irene Ferrer tocant la flauta travessera i Jordi Saubí la tenora.
 
Dijous 28 de gener

 9 h – Al pati de l’Ajuntament, cant coral a càrrec de la Coral Gesoria i la Coral Monestir.
 
Divendres 29 de gener

19 h – Al pati de l’Ajuntament, actuació del grup de vent de l’Escola de Música de Sant Feliu.

22 h – Al pati de les Vetlladores, concert de rock català “Engresca’t amb la Flama”.

Dissabte 30 de gener

9 h – Caminada popular per la rodalia de Sant Feliu de Guíxols.

14 h – Arrossada popular al local social del Centre Excursionista Montclar amb l’actuació dels Petits Ganxons, cantada d’havaneres amb el grup Taverna i l’actuació d’en Josep Andújar. Preu socis: 12 €, no socis 14 €. Ingrés per Caixa Girona al mateix compte de Prada.
 
Diumenge 31 de gener

10 h – Al passeig  Marítim, trobada de puntaires ganxones.

11 h – Passejada amb la Colla Gegantera  i xocolatada per a tothom.
12 h – Audició de sardanes per la cobla Rossinyolets i aperitiu amb “Toc de vermut” per a tothom.
 
Dimarts 2 de febrer

19 h – Al pati de l’Ajuntament, cant coral a càrrec de les corals Romaní i Vilartagues.
 
Dimecres 3 de febrer

19 h – Xerrada a la Casa Irla (c. Algavira, 65-69) a càrrec de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol sobre el seu nou llibre de Memòries, amb presentació de Jordi Sunyer.

Dijous 4 de febrer
19 h – Cançó catalana i piano, a la Casa Irla. Piano: Pol Girbal, Montse Saubí, Laia Pijoan i Josep Font. Veus: Gina Reyner, Silvia Mas i Alicia Calzada.

Divendres 5 de febrer

18 h – Xerrada de relats infantils amb Carles Sala i Vila, a la Biblioteca Municipal Octavi Viader i Margarit.

21 h – Al local social del Centre Excursionista Montclar, sopar de fi de festa, amb la companyia d’havaneres del grup Vella Lola i d’en Josep Andújar. Les persones interessades truqueu a la Marta, al 629 246 772 , o a la Dolors, al 690 953 403.
 
Dissabte 6 de febrer

16 h – Sortida amb autocar cap a Monistrol de Montserrat. Recepció a l’Ajuntament.
 
Diumenge 7 de febrer

8 h - Pujada de la Flama des de Monistrol  fins al Monestir, a peu.

8 h - Sortida amb autocar a Montserrat, des de l’estació d’autobusos. Preu de 12 € pels socis i 14 € no socis. Cal fer l’ ingrés previ a Caixa de Girona.
10.30 h - Rebuda de la Flama al Monestir, pel Pare Abat. 

11 h - Missa i ofrena. En acabar la missa, encesa de la llàntia a l’atri del Monestir.

12.30 h - A la sala d’actes del Monestir, parlaments a càrrec de Jordi Mir, historiador i lingüista, de la rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli, i del President de la FEEC, Dani Planas. Seguidament, cant coral a càrrec de la Coral Cypsella.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid