Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Generalitat de Catalunya i el govern espanyol formalitzen un enganyós traspàs de Rodalies

Amb dos anys de retard, la comissió Mixta de Transferències Generalitat-Estat ha segellat avui l'acord per al traspàs del servei de Rodalies que serà vigent a partir de l'1 de gener del 2010. A més, s'ha compromès a obrir també al gener la ponència per negociar la transferència dels trens de Regionals.

El ministre espanyol de Política Territorial, Manuel Chaves, ha destacat la rellevància d'un acord que pel conseller d'Interior, Joan Saura, és "històric" i permet materialitzar el traspàs "més important des de l'aprovació de l'Estatut". Pel PSC, el traspàs de Rodalies és el més important després del dels Mossos.

El traspàs, un engany:

29/12/2009 19:03 Política

 

Amb el traspàs de Rodalies, la Generalitat serà l'autoritat ferroviària i assumirà una sèrie de funcions com ara la decisió sobre les tarifes, freqüències i horaris dels trens, però no tindrà pas la competència en infrastructures, que són propietat d'Adif, depenent del ministeri espanyol de Foment. 

La Generalitat assumirà l'1 de gener del 2010 les competències de la gestió i la planificació del servei de Rodalies i l'establiment dels preus dels serveis.

En aquest sentit, tal com apunta Ricard Riol, president de la Plataforma del Transport Públic, aquest traspàs és un engany que s'ha volgut vendre com una millora de l'autogovern: "Descentralitzar les decisions és positiu, però hi ha esperances excessives en aquest fet, perquè el model continua lligat de mans i peus".

En una entrevista a Vilaweb, Riol remarca que aquesta mesura que el govern ha venut com la gran panacea, no traspassa la infrastructura, sinó només un seguit de funcions, però que la capacitat de decisió econòmica sobre la infrastructura és nul·la. 


"La Generalitat no tindrà marge de maniobra i, tota millora de l'aportació econòmica que vulgui fer en el servei, l'haurà de pagar a part", assenyala Riol, el qual recorda que perquè els canvis de rodalia es notin de debò i siguin efectius, necessiten millores d'infrastructura. I la gestió de la infraestructura continua en mans d'Adif, en mans de l'Estat espanyol.

I afegeix: "Ara mateix hi ha un col·lapse precisament per això, perquè, malgrat algunes millores del servei de rodalia, la infrastructura continua essent la mateixa". A Madrid, en canvi, la infrastructura s'ha millorat cada cinc anys, mentre que aquí tenim la de tota la vida, un senyal més de l'escanyament que pateixen els catalans.

Així, aquest traspàs suposarà que quan hi hagi una avaria, no hi haurà capacitat de resposta, i amb la infrastructura actual no es podran fer itineraris alternatius. "Pots tenir trens més nous, però la limitació d'infrastructura és la mateixa", afirma Riol.

 

Rànquings
  1. "Temps de mobilització"
  2. GETE-Ecologistes en Acció amb el del veïnat afectat per l’activitat de l’empresa KRONOSPAN TORTOSA
  3. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines provoca la desconvocatòria d’un acte organitzat per la Fundación Princesa de Girona
  4. Treballadors per la Independència de l'ANC s'han concentrat davant del Foment del Treball
  5. 50è aniversari de la Declaració conjunta d'ETA, PSAN(P) i UPG per adherir-se a la Carta de Brest
  6. La plataforma SOS Baix proposa que el Parlament aprovi una llei per preservar el delta del Llobregat
  7. Ai, Castella castellana, no t’hagués conegut mai!
  8. Commemoració del centenari del Complot de Garraf i la figura de Jaume Compte a Castelló d'Empúries
  9. Cal repensar el model sindical
  10. La manifestació de la Intersindical a Barcelons aplega centenars de persones
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid