Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Condemnen Núria Pòrtulas a dos anys i mig de presó

L'Audiència Nacional ha condemnat la jove de Sarrià de Ter Núria Pòrtulas a dos anys i mig de presó, acusada d'un delicte d'"intent de col·laboració" amb una organització terrorista. La secció número 4 de la Sala del Penal ha considerat que Pòrtulas va recollir informació sobre seus públiques per a un grup anarquista violent d'Itàlia. Se la condemna a una multa de nou mesos, inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant dos anys i sis mesos, i la inhabilitació absoluta durant vuits anys i sis mesos. A me´s, haurà d'abonar les despeses processals generades. L'advocat de la jove anarquista, Benet Salellas, ja ha avançat que recorreran la decisió del tribunal.

30/07/2009 19:18 Drets i Llibertats

Per al compliment de les penes, se li abonarà el temps que ha estat privada de llibertat de forma preventiva per aquesta causa, que va des del 7 de febrer de l'any 2007 fins al 7 de juny del 2007. La jove, que no té antecedents penals, podrà recórrer la sentència davant la Sala Segona del Tribunal Suprem en un termini de cinc dies, des de l'última notificació.

El fiscal Miguel Ángel Carballo va sol·licitar per a ella cinc anys de presó i una multa de 6.300 euros al considerar que liderava una cèl·lula de suport a un grup anarquista italià i que havia recollit informació per a suposats actes de sabotatge a Catalunya. La defensa argumenta que es tracta d'un judici pels seus ideals polítics i no pas pels fets. Diversos col·lectius van recollir 15.000 signatures demanant-ne l'absolució. 

En la sentència, s'afirma que l'acusada està 'íntimament vinculada' al grup de persones de la mateixa militància anarquista insurreccionalista que ha participat a Itàlia, en actes de sabotatge contra béns públics i privats i que ha creat, entre altres coses, un 'trencament' de les institucions democràtiques. També quedaria demostrat que entre les persones integrants figura Juan Antonio Sorroche Fernández, detingut al febrer del 2007 a Vilablareix en compliment d'una ordre europea de recerca i amb qui Pórtulas tenia relació. Una de les proves és una carta que l'acusada va dirigir a Sorroche, on fa referència a les reunions que ha tingut amb grups de Manresa i Barcelona per organitzar concentracions a favor de la seva posada en llibertat. També s'assegura la seva relació amb tres persones italianes, jutjades i condemnades per actes amb finalitats terroristes.

L'acusada, diu la sentència, va oferir suport a aquests integrants de cèl·lules anarquistes que han participat en actes de sabotatge i va recollir informació sobre qui era el Director del Centre Penitenciari de Girona, on va ingressar Sorroche, les mesures de seguretat de les dependències ubicades a Girona del Departament de Treball del Govern, el Ministeri de Treball i Assumptes socials i els Serveis Territorials de Justícia, per tal d'evitar que detinguessin als individus que podien atemptar contra aquests organismes administratius. Ho demostren les dades personals i d'entitats que van trobar per escrit però sense que s'hagi pogut constar que es fessin arribar a persones que volguessin dur a terme atemptats contra la integritat física o moral de la persona informada o de destrucció de béns públics. Tampoc consta que l'acusada tingués el propòsit de cometre cap d'aquests actes esmentats.

Entre les principals proves que la inculpen, figura una llibreta amb anotacions, documents per escrit i emails, material informàtic i fulletons propagandístics on s'insta de forma directa a la lluita contra l'Estat i les seves institucions a partir de mètodes "no pacífics ni democràtics". Durant els dos escorcolls fets en els domicilis familiars de Pòrtulas també es va incautar un CD amb informació amb els passos a seguir per elaborar 'còctels molotov', on s'utilitzaria un compost químic, l'amoal, que també es pot utilitzar per altres tipus d'explosius emprats per bandes terroristes a l'Estat.

La defensa recorrerà

L'advocat de la jove anarquista, Benet Salellas, ja ha avançat que recorreran la decisió del tribunal. Salellas s'ha mostrat contundent i ha assegurat que demostraran que cal l'absolució de Pòrtulas. 'La sentència només recull fil per randa la versió dels mossos i sembla no haver escoltat els nostres arguments durant la vista oral', ha lamentat Salellas.

Segons l'advocat, la sentència acusa la jove de 'relació íntima' amb una banda terrorista italiana. L'advocat ha tornat a explicar, com ho va fer al judici, que els membres d'aquesta banda –entre el qual hi ha el company de la jove, Juan Antonio Soroche- o bé no han estat jutjats o han estat absolts.
D'altra banda, l'advocat ha remarcat que la sentència els dóna la raó perquè reconeix la no col·laboració de D'altra banda, l'advocat ha remarcat que la sentència els dóna la raó perquè reconeix la no col·laboració de la jove amb la banda terrorista sinó que l'acusa en grau de temptativa. 'S'ha comprovat que ella no va enviar a ningú ni va compartir cap informació sobre la seguretat dels edificis del Govern', ha detallat.

La defensa recorrerà ara la sentència davant el Tribunal Suprem i, segons Salellas, esperen una resposta en uns nou mesos. Pòrtulas continua en llibertat provisional.

Alerta Solidària considera que la magnitud d'aquesta sentència confirma la tesi exculpadora respecte als Mossos d'Esquadra que ja va apuntar la defensa: una condemna mínima contra la Núria, suficient per justificar l'operació policial però incapaç de basar-se en fets sòlids que d'existir elevarien amb facilitat la condemna fins al 5 anys o més.

L'assemblea de suport a Núria Pórtulas ha convocat una reunió per avui mateix a les 19h al Centre Social la Màquia de Girona per fer una valoració de la sentència i iniciar les mobilitzacions que es trobin necessàries.

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid