Nova agressió contra els drets i llibertats
El projecte de directiva de l'expulsió i retenció d'immigrants sense papers va ser aprovat gairebé per 46 vots a favor i 5 en contra a la Comissió de Llibertats Civils de l'Eurocambra, i més endavant rebrà el vistiplau del Ple del Parlament.
Nicolas Sarkozy va aprovar a França el 2003, durant el seu mandat com ministre de l'Interior, una ampliació del període de retenció de treballadors immigrants sense papers, que va passar de 12 a 32 dies. Aquest termini va ser considerat aleshores excessiu per l'oposició d'esquerres, i fins i tot d'una banda de la majoria governant de centre-dreta. Però quatre anys després, tots els grups majoritaris del Parlament Europeu, també els d’esquerres, van votar a favor d'un termini de 18 mesos.
Al Parlament Europeu l'argument a favor de la mesura era que és millor tenir una norma comuna a tota la UE, encara sent tan restrictiva, que no tenir-ne cap. També s'argumentava que una norma comuna faria que es suavitzessin certs comportaments "vergonyosos" de les autoritats d'immigració de diversos països, i s’hi citaven les condicions "horribles" de diversos centres de detenció d'immigrants a Xipre, Grècia i Malta.
En altres països com Alemanya, Regne Unit o Suècia, ni tan sols existeix un límit temporal, per la qual cosa els il•legals són tancats fins que se'ls autoritza viure a Europa o se'ls expulsa d’aquests estats.
Encara que el text aprovat expliciti que les expulsions d'immigrants han de ser compatibles amb el respecte dels seus drets i llibertats fonamentals, diverses organitzacions de drets humans van criticar la mesura dient que dóna un vernís democràtic i una aparença de protecció a una llei que permetrà tancar 18 mesos en una presó aquells qui només intentaven viure a Europa. Aquestes organitzacions, que recorden que la futura directiva comunitària afectarà també als menors d'edat, com ja succeïx a Bèlgica, adverteixen que podrien ser tancats també qui fossin demandants d'asil fins que es decidís la seva situació legal. Aquells que siguin expulsats tindran prohibida l'entrada a la UE durant els següents cinc anys.
Segons les últimes dades que baralla la Comissió Europea, durant el 2004 es van dictar 650.000 ordres d'expulsió a la UE, de les quals es van executar 164.000 de forma forçosa i 48.000 voluntàries.
Per saber-ne més:
La policia espanyola podrà posar camises de força als treballadors immigrants en les expulsions