Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1859 Primers Jocs Florals al Principat de Catalunya de l'època moderna

1859 Primers Jocs Florals al Principat de Catalunya de l'època moderna

01/05/1859 Tal dia com avui

Tal dia com avui de 1859 es realitzaven els primers Jocs Florals al Principat de Catalunya de l'època moderna. Teneien com antecedent els Jocs Florals medievals, també anomenats Jocs de la Gaia Ciència, un certamen literari instituït per primer cop al segle xiv a la cort provençal de Tolosa de Llenguadoc, per a premiar el gènere poètic, en llengua provençal.

Els Jocs Florals de Barcelona van tornar a instaurar-se el primer diumenge de maig de 1859 gràcies a les iniciatives d'Antoni de Bofarull i de Víctor Balaguer,amb el lema Patria, Fides, Amor, en al·lusió als tres premis ordinaris: la Flor Natural o premi d'honor, que s'atorgava a la millor poesia amorosa, l'Englantina d'or a la millor poesia patriòtica i la Viola d'or i argent al millor poema religiós. El guanyador de tres premis ordinaris era investit amb el títol de Mestre en Gai Saber. A més hi havia altres premis extraordinaris, com la Copa Artística, a la millor composició en prosa, o d'altres patrocinats per institucions o particulars.

Un gran sector dels intel·lectuals i dels polítics catalans donà suport als Jocs Florals i això contribuí al prestigi de la literatura catalana culta, al començament de la Renaixença.

Els Jocs aglutinaven participants d'ideologies contraposades: republicans, conservadors i generacions més joves que s'hi van apuntanr. Tota la diversitat ideològica es va fer palesa als discursos realitzats en els Jocs, que es van convertir en un referent per a l'estudi del debat intern i de l'evolució ideològica dels seus participants.

Font:

Viquipèdia

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid