Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Youb Saoudi, tres anys sense poder tornar a casa

 

El cas d'Aminatu Haidar és un dels més flagrants de trepitjada dels drets humans i de la dignitat d'un poble perseguit. Ara bé, és un de tants casos de persecució política -si bé més sonat- que practiquen els estats imperialistes ocupants. Sense anar més lluny, a casa nostra estem patint un cas igualment terrible. És el d'en Youb Saoudi, un veí de Salt (Gironès) que va ser detingut a principis del 2003 en el marc de l'operació Estany.

 
(El contingut del cas cas, la campanya de suport i un article d'opinió de Josep-Maria Terricabras a l'interior)
 
 

18/12/2009 01:17 Drets i Llibertats

Després de dos mesos en presó preventiva va sortir en llibertat sense càrrecs. L'11 de setembre del mateix any el van tornar a deternir perquè Algèria el reclamava. Saoudi va estar a la presó fins que el 2006 va ser extradit a Algèria. Allà, el jutge va determinar que no hi havia cap prova que l'incriminés i el va deixar en llibertat.

Després de tants anys a la presó en base a acusacions falses i injustificades, Youb encara és a Algèria, esperant que les autoritats espanyoles el deixin tornar. D’això ja fa dos anys i 10 mesos. Aquí hi té la seva dona i els seus fills. Ell, però, que s'ha demostrat que és innocent, no pot tornar a casa seva. Aquí, toca sortir al carrer. 

La Plataforma Aturem la Guerra ha iniciat una nova campanya perquè en Youb pugui tornar a Salt. L'entitat està recollint mostres de suport i aquest dissabte 19 de desembre ha organitzat una manifestació a Girona que sortirà de la plaça Catalunya de Girona a les 6 de la tarda.


Malgrat que tant en Youb com la seva família han demanat diversos cops la tornada a l'Estat espanyol, aquest sempre els ho ha denegat malgrat que s'ha demostrat que no va fer res i malgrat que va ser absolt. La dona de l'afectat, Najat Saoudi, està sense el seu marit des de fa anys i passa una situació econòmica molt dolenta.


Benet Salellas, el seu advocat, ho explica: «Saoudi no té antecedents ni aquí ni a Algèria. No té, doncs, cap problema jurídic. L'únic obstacle que li impedeix tornar és polític i es diu Francesc Francisco-Busquets [el subdelegat del govern a Girona]. És ell qui signa les resolucions sobre estrangeria».

 

Què fer per en Youb?

1. Adherir-vos al manifest per reclamar que en Youb torni a casa. També podeu enviar la vostra adhesió personal o col·lectiva a campanya.youb@gmail.com

2. Difondre i participar a la manifestació del dissabte dia 19 de desembre a les 6 de la tarda a la plaça Catalunya de Girona. Descarrega't el cartell de la manifestació i l'octaveta.

4. Denunciar permanentment i incansablement l'Estat espanyol, que manté un refugiat polític a Algèria des de fa quasi tres anys i no el deixa tornar a casa seva on hi té tota la família. En concret, denunciar la figura de Francesc-Francisco Busquets, responsable polític d'aquesta persecució.

5. Ajudar la família d'en Yaoub, que té la dona i els fills passant penúries a Salt mentre ell resta impotent a Algèria sense poder tornar.

3. Seguir el cas d'en Yaoub al blog de la campanya de suport.

 


Article d'opinió de Josep-Maria Terricabras publicat a El Periódico


Tots coneixem el cas impressionant d’Aminetu Haidar que està fent una llarguíssima vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote perquè les autoritats marroquines no la deixen tornar al seu país, el Sàhara Occidental, ocupat pel Marroc des del 1975, quan l’hi va lliurar el Govern espanyol, amb un gest políticament irresponsable que encara dura.


Haidar és un dels casos més coneguts i més impactants de persecució política, però el món és massa ple de persones separades de les seves famílies sense cap raó, per pura arbitrarietat política o administrativa. Nosaltres tenim ben a prop el cas de Youb Saudi, un jove que el 1999 va arribar com a refugiat polític i es va posar a treballar de paleta a Salt, a la comarca del Gironès. El 2003 va ser un any tràgic per a ell i per a molts altres: el mes de gener va ser detingut, amb alguns companys, en l’anomenada operació Estany o operació Dixan. El Govern d’Aznar els acusava de terrorisme islamista i els va utilitzar per posar-se al costat de Bush en la guerra de l’Iraq. Youb no tenia armes, no en fabricava, no conspirava. De fet, aquell mateix juny es va sobreseure el cas i va quedar en llibertat. 
Al cap de tres mesos, però, va tornar a ser detingut, perquè Algèria en demanava l’extradició per jutjar-lo allà. El temor davant aquell judici era enorme. Els recursos van ajornar l’extradició fins al desembre del 2006. Youb havia passat tres anys i tres mesos en presó preventiva espanyola. Arribat, però, a Algèria, el febrer de l’any següent –només tres mesos després d’arribar, que n’aprenguin els jutjats espanyols– va ser absolt.


El seu calvari no s’havia acabat encara. Després de tants anys a la presó, després d’acusacions falses i injustificades, Youb encara és a Algèria, esperant que les autoritats espanyoles el deixin tornar. D’això ja fa dos anys i 10 mesos. Aquí hi té la seva dona i els seus fills. Ell, però, innocent i maltractat, no pot tornar, no pot tornar a casa seva. Perquè ara, aquí, ja és casa seva. 
No són només les autoritats marroquines les que violen els drets humans més elementals.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid