Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Avui fa 70 anys que Companys va ser detingut per la policia nazi

Lluís Companys i Jover, primer president del Parlament de Catalunya i president de la Generalitat del 1934 al 1940, va ser afusellat el 15 d'octubre del 1940 a dos quarts de set del matí al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc sota el crit "Per Catalunya!".

Però és avui divendres de fa 70 anys que Companys va ser detingut al municipi bretó de La Baule per la policia militar nazi. És per això que la Comissió de la Dignitat ha organitzat un acte d'homenatge que té lloc aquest divendres a la població bretona. L'agència de notícia de la Bretanya ja se n'ha fet ressò.

13/08/2010 01:38 Drets i Llibertats

L'acte es realitza avui a les onze del matí al número 1 de l'Avenue Ploërnel -el van detenir al número 5 del carrer- on s'hi col·locarà una placa i s'interpretaran un parell de peces d'en pau Casals per un violoncel·lista. Després hi haurà una recepció a la Mairie i un dinar de germanor. 

La Comissió per la Dignitat ha organitzat tot d'actes d'homenatge i record per aquest 2010 coincidint amb el setantè aniversari de l'assassinat de Companys. Una manera, assenyala l'entitat, de denunciar "la incapacitat, encara, de l'estat espanyol i dels nostres polítics de fer-li justícia tot anul·lant-li jurídicament la seva sentència de mort".

A la Baule hi han organitzat "un senzill però emotiu acte" que consistirà en la col·locació d'una placa en la casa on fou detingut. La Comissió ha dissenyant un viatge que va sortir de Barcelona el dijous 12 i torna el dia 15. Una excursió de Barcelona a Nantes el dia 12 d'agost, el dia 13 acte a La Baule, dia 14 de Nantes a Burdeus visita al fort Hâ on va estar detingut Companys en ser traslladat de París a Irun. Tarda i nit a Burdeus i viatge de tornada a Barcelona el dia 15.

Per altra banda, han organitzat un altre acte a l'ex-DGS de Madrid (actual Presidència C.A.M.) si la comunitat autònoma de Madrid ho permet. Un acte del qual no se n'han pogut avançar gaires detalls però que la Comissió assegura que serà "espectacular".

"El significat que volem donar a aquests actes és de reivindicació de la figura del President des de la denúncia per la negació de l'actual règim espanyol a anul·lar judicialment la seva sentència a mort", sentencia l'entitat.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid