La federació ecologista SOS Costa Brava ha instat la Generalitat de Catalunya a ampliar els límits del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, amb l’objectiu d’incloure-hi diversos espais d’alt valor ecològic que actualment en queden exclosos i es troben greument exposats a pressions urbanístiques i d’activitats intensives.
Després de quinze anys des de la seva creació, el parc natural manté una delimitació que deixa fora hàbitats sensibles, espècies amenaçades i ecosistemes litorals d’interès comunitari. SOS Costa Brava proposa ampliar tant l’àmbit terrestre com el marí del parc per garantir una protecció real i efectiva del territori.
Entre els espais que caldria incorporar-hi, la federació destaca:
- Les dunes de la platja de Pals i Begur, on es localitzen espècies vulnerables com l’estaquis marítima (Stachys maritima), el corriol camanegre (Anarhynchus alexandrinus) i la sargantana cendrosa (Psammodromus edwarsianus).
- Les zones humides i inundables dels voltants de la reserva natural de les Basses d’en Coll, com els arrossars dels Jonquers i les Closes Fondes, amb alta diversitat d’espècies d’aus, algunes d’elles amenaçades.
- L’hàbitat de pineda sobre duna de Rodors i la Torre Mora, actualment classificat com a zona verda i amb restes arqueològiques.
- La zona marina compresa entre les illes Medes i Cap Sa Sal, que conté praderies de fanerògames marines de gran valor ecològic però que resta fora dels límits del parc.
A més, SOS Costa Brava assenyala que aquest és l’únic parc natural litoral de Catalunya que no inclou una protecció marina plena. Actualment, a la zona de la badia de Pals només les illes Medes estan parcialment protegides per mar, deixant sense regulació efectiva la resta del litoral.
La federació també critica que quinze anys després de la creació del parc, encara no s’ha aprovat el pla d’usos que havia d’establir les activitats permeses i els límits d’impacte. Aquesta manca de regulació ha permès, segons denuncia SOS Costa Brava, la instal·lació de parcs d’oci flotants a platges com la de Pals, o la presència d’embarcacions de pesca d’arrossegament a pocs metres de la costa, pràctiques incompatibles amb els objectius de conservació d’un espai natural protegit.
SOS Costa Brava reclama a la Generalitat que actualitzi de manera urgent la delimitació del parc i aprovi un pla d’usos que garanteixi una gestió compatible amb la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat. Així mateix, considera prioritari que es garanteixi una connectivitat ecològica entre els diversos hàbitats terrestres i marins del litoral empordanès.