Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
pel català
Mobilitzacions a Perpinyà i Montpeller contra la prohibició del català als ajuntaments de Catalunya Nord

El proper dimarts es jutjarà els municipis d’Elna i Portvendres (Rosselló), els Banys (Vallespir), i Tarerac (Conflent) per permetre parlar la llengua pròpia als plens

16/04/2023 Llengua

L’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC), el Col·lectiu 2 d’abril, el Casal de Perpinyà i Òmnium Cultural han fet una crida a mobilitzar-se dilluns a les 18.30 a la Prefectura de Perpinyà i dimarts a les 11.15 al Tribunal Administratiu de Montpeller de suport als quatre ajuntaments que el dimarts vinent seran jutjats pel tribunal administratiu de Montpeller per haver introduït al reglament municipal la possibilitat de fer servir el català en els plens.

La protesta arriba després que el Tribunal Administratiu de Montpeller hagi rebutjat la qüestió prioritària de constitucionalitat (QPC) que havia interposat el batlle d’Elna, Nicolas Garcia, contra la prohibició. El tribunal jutjarà l’actuació dels ajuntaments d’Elna, els Banys, Portvendres i Tarerac després que el prefecte dels Pirineus Orientals hagi denunciat el reglament que permet als regidors intervenir en català en els plens sempre que després llegeixin el discurs traduït al francès.

El judici als quatre municipis nord-catalans es farà poc més d’un mes després que un tribunal administratiu de Bastia hagi prohibit l’ús de la llengua corsa a l’Assemblea de Còrsega en considerar que l’article 2 de la Constitució francesa només preveu “l’ús del francès” en “l’exercici del servei públic”. L’Assemblea de Còrsega, però, va esquivar la prohibició i durant el darrer ple va utilitzar el cors i el francès ajudats per la traducció simultània als dos idiomes de sis intèrprets.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid