Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dia nacional de l’exili i la deportació

Crònica de l'acte sobre el Dia nacional de l’exili i la deportació, realitzada per Agustí Barrer i Puigví

06/02/2023 Memòria històrica

Aquest diumenge 5 de febrer a les 12 del migdia, s’ha iniciat al Passeig del Callao de Mataró al costat del Monument del Camí del Nord, que recorda els mataronins i per extensió a tots els catalans que fugint de l’avanç de les tropes marroquines, espanyoles i italianes, enfilaren el Camí del Nord per tal d’evitar la presó, les pallisses, la humiliació o el piquet d’execució per part de l’exèrcit d’ocupació.

Durant la cerimònia commemorativa s’ha llegit una llarga llista d’exiliats mataronins per part dels seus familiars, l’avi, el germà, el besavi, el pare, engolits per l’exili ens recordaren l’amargor de l’exili, la pèrdua d’amics, familiars, l’allunyament de la Terra i el record  de molts d’ells que ja no tornaren a la Pàtria, recordem a Joan Layret i Pons (1911-1975), que morí a Veneçuela quan preparava el retorn a Catalunya.

En el díptic editat per la Comissió Organitzadora, hi ha una llista dels 11 mataronins exterminats als camps nazis. La Comissió Organitzadora està formada pel: Grup de recerca de la Memòria Històrica de Mataró, Grup d’Historiadors Jaume Compte, Grup d’Història del Casal i Mataró Memòria Històrica. L’acte ha estat amenitzat pel grup musical; Sa Trumfa des Godai.

Que la història dels exiliats i assassinats als camps nazis, ens ajudi a entendre el present i construir un futur millor.


 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid