Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1-O
Homenatge als nord-catalans per la seva implicació amb el referèndum

“Jo vaig fer possible l’1 d’octubre”, amb aquesta frase vam conèixer aquest divendres els nord-catalans que van assegurar la realització del referèndum amb les urnes i les paperetes.

03/10/2021

Aquest divendres, l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI van retre homenatge als nord-catalans que van fer possible el referèndum. En acte ple d'emocions i simbolisme que es va fer a Illa del Riberal (Rossellò), va estar conduït pel periodista i politòleg Adrià Alsina, es va obrir i tancar amb música reivindicativa. El va encetar el cantautor rossellonès Pere Figueres, amb la interpretació de Desperta’t, Rosselló, i es va cloure amb una versió d’Els contrabandistes.

Un dels parlaments més aplaudits va ser el de l’alcaldessa dels Banys d’Arles, Marie Costa, que que lloar la personalitat Puigdemont i els altres exiliats, presos i represaliats. “El vostre sacrifici fa que Catalunya encara estigui dempeus”, va indicar i va remarcar que el referèndum l’havia guanyat l’independentisme. “L’hem guanyat i això no es pot obviar”, va dir. “Hem d’escoltar les lliçons de la història”, hi va afegir després de repassar l’historial de repressió de l’Estat espanyol i de l’Estat francès. L’alcaldessa nord-catalana va voler reivindicar la catalanitat de la Catalunya del Nord –“Tots som catalans, tot i estar sota les administracions espanyola i francesa”, va dir– i va insistir en el grau d’implicació de l’independentisme nord-català. “El que ens va portar a l’1-O va començar amb el menyspreu de la retallada de l’Estatut. Aquí tots vam entendre la lluita i que calia fer paperetes i fabricar i emmagatzemar les urnes”, va concloure.

El president Puigdemont va participar a l'acte, amb un vídeo enregistrat per l'ocasió, on va remarcar que “L’Estat espanyol sap que no hi ha marxa enrere”.  L'homenatge també va comptar amb els parlaments de Jordi Cuixart, Jordi Gaseni i Elisenda Paluzie. 

La mobilització de divendres es va acabar a la plaça de Catalunya de Figueres, on, després de l’arribada de la caravana, es va dur a terme un concert amb Ginestà i Xavi Sarrià.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid