Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1924- Salvador Dalí i Jaume Miravitlles ingressen a la presó de Girona acusats de 'delitos contra la unidad de la Pátria'

Salvador Dalí i Jaume Miravitlles ingressen a la presó de Girona acusats de 'delitos contra la unidad de la Pátria'

30/05/1924 Tal dia com avui

El 30 de maig de 1924 Salvador Dalí i Jaume Miravitlles (eren companys d’institut) ingressen a la presó de Girona acusats de 'delitos contra la unidad de la Pátria'. Dotze dies més tard, l'11 de juny, el mateix jutge ordena a director de la presó que els deixi en llibertat. Hi havien passat un total de 21 dies empresonats, ja que la seva detenció es va produir el 21 de maig i van estar prèviament nou dies incomunicats a Figueres (el Castell de Figueres va ser la principal presó de la demarcació durant el segle XIX on s’arribà a empresonar destacats independentistes cubans). Per contra, Martí Vilanova i altres detinguts a la mateixa batuda, com el forner de la vila de Llers, Eugeni Arolas, i el metge de Sant Joan de les Abadesses, Fernan Latorre, van passar aquell estiu a la presó de Girona.

Les detencions segurament van estar motivades per l'intent de protesta contra la visita del rei Alfons XIII a Figueres el dia 15 de maig de 1924. Jaume Miravitlles va ser empresonat anys després (1926) a París (i mesos més tard al Castellet de Perpinyà) per la seva participació als Fets de Prats de Molló. Durant la Guerra Civil Miravitlles fou un dels responsables de la propaganda de la Generalitat republicana . Al fons de la Fundació Gala-Dalí hi ha un retrat de Miravitlles pintat per Dalí l’any 1922 (cal recordar que paradoxalment la Fundació Gala-Dalí propietària del retrat del republicà Miravitlles és una de les impulsores de la institució monàrquica mitjançant la Fundación Princesa de Girona i que Salvador Dalí va deixar com hereu a l'Estat espanyol).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid