Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Joves, Alcem-nos contra la precarietat!
Eina-Espai Jove de la Intersindical Eina-Espai Jove de la Intersindical

JOVES, ALCEM-NOS CONTRA LA PRECARIETAT

Un any més, l’1 de maig esdevé la jornada de commemoració i lluita de la classe treballadora de tot el món. Enguany, però, la pandèmia agreuja les condicions de vida dels i les joves d’arreu dels Països Catalans. Acomiadaments i ERTO’s massius, als que s’hi haurien de sumar els que s’hagin produït en l’economia submergida o en forma de no contractació de curta durada (menys de 5 dies) a que tant acostumats estem la gent jove. Si el treball en negre i la temporalitat ja son dos factors de precarització evidents, ara cal sumar-li que els primers no hem rebut cap mena de prestació d’atur i els segons ens veiem abandonats per les ETTs i empreses multiserveis a través de les quals prestaven servei a altres empreses.

Aquest impacte sobre l’economia afecta a totes les branques del treball, però especialment als sectors ja de per si més precaritzats com els serveis, on la mà d’obra barata la posem essencialment joves, dones i migrants. De fet, és aquest sector el que ha patit l’allau més important d’ERTOs motivats pel Covid-19, que és justament on treballem el 86% dels i les joves menors de 30 anys a Catalunya.

A dia d’avui, som a les portes d’una situació anàloga a la de fa 10 anys amb la crisi econòmica, que va passar per retallades socials, laborals i nacionals… si no hi posem remei. Per això cal articular una resposta popular que sigui capaç de forçar a governs de tot espectre polític a adoptar un seguit de mesures de mínims, que passin per la defensa dels serveis públics, el control públic dels sectors estratègics (energia, aigua, banca, etc), el rebuig a les mesures autoritàries, militaristes i centralitzadores i, per suposat, per l’aplicació de tot un seguit de mesures socio-laborals de caràcter redistributiu.

La República Catalana que volem construir ha de garantir un altre model: el jovent necessitem feines estables i amb condicions laborals dignes per tal de poder portar a terme els nostres projectes vitals. Cal desterrar l’angoixa a no trobar feina, a perdre-la o a veure reduïts i trepitjats els nostres drets. Ens hi va el nostre dret a l’emancipació i la nostra salut.

Per tot això exigim:

  • Polítiques actives d’ocupació que posin al centre la lluita contra l’atur juvenil: cal dignificar el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i dotar-lo de més recursos. Replantegem els programes per enfocar-los cap a feines de llarga durada.
  • Gravamen sobre els contractes temporals: augment del 25% del salari respecte al conveni col·lectiu, recàrrec del 10% extra a les empreses en el pagament a la Seguretat Social i augment de la indemnització en cas d’extinció de contracte.
  • Derogació de les reformes laborals: posem fi a les empreses multiserveis i a la limitació de la ultraactivitat dels convenis col·lectius. Augmentem la indemnització per acomiadament improcedent.

No podem seguir normalitzant l’atur estructural existent entre els i les joves, no podem seguir assumint com a normal la contractació temporal per a feines que no ho haurien de ser, no podem continuar la senda de la precarietat i de la manca de drets laborals. Per això, des de l’Eina, l’Espai Jove de la Intersindical, organitzem la resposta a la precarietat mitjançant la lluita sindical, als centres de treballs i arreu del territori. Alcem-nos per la República dels drets socials!

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid