Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ecologistes del passat versus ecologistes del futur
09/04/2021 Hemeroteca
Lluís Puig. (Imatge: El Temps) Lluís Puig. (Imatge: El Temps)
Són dies i fins i tot setmanes difícils per a la política catalana. Les costures dels partits es posen a prova en un context en el qual, els representants polítics, no podem oblidar a què ni a qui ens devem: al mandat de les urnes i a la ciutadania en el seu conjunt. Mentre avancen les negociacions entre ERC i Junts, ara ja sense tanta pressió mediàtica, vull recordar que la vida política continua i que, precisament aquesta setmana, s’han produït notícies rellevants més enllà dels murs del Parlament de Catalunya.

Coneixíem (i celebràvem) en aquest sentit el posicionament dels membres francesos d’Europa Ecologia els Verds (EELV), els quals acaben d'aprovar una moció en què donen suport a la independència de Catalunya si és que així ho decideixen els catalans. Aquesta moció accepta la creació d’una “Catalunya independent i republicana en la Unió Europea, si aquesta és la voluntat de la majoria dels catalans”.

Tot plegat ens remet a un document titulat “Amnistia, aturada de la persecució i dret d’autodeterminació a Catalunya” que es va aprovar en el marc de la celebració del 49è consell federal del partit, celebrat el cap de setmana passat. De fet, la moció no pot començar d'una manera més contundent i clara. Cito textualment:
“Les catalans sont une minorité nationel qui se bat depusi le milieu du XIXè siècle au moins pour la reconnaissance de son identité et dde son autonomie au sein de l'Espagne / Els catalans són una minoria nacional que lluita des de mitjan segle XIX almenys pel reconeixement de la seva identitat i la seva autonomia envers Espanya”.

Aquesta contextualització històrica inicial no estalvia detalls ni referents com ara Lluís Companys, Josep Irla, Josep Tarradellas i fins i tot cita l'empresonament del president Jordi Pujol. L’objectiu és argumentar allò que molts de nosaltres no ens cansem de dir: la naturalesa estrictament política del conflicte entre Espanya i Catalunya. D'aquí, com apunten els ecologistes francesos, la necessitat de trobar una solució, un desllorigador polític a la situació actual.

Al bloc inicial de la moció n'hi segueix un que es titula: “Dérive autoritarie de l'État espagnol”. No cal traducció, oi? En tot cas, resulta remarcable com s'enllaça la reivindicació catalana, pacífica i, per tant, legítima amb allò que la moció considera els “valors i principis comuns del moviment ecologista i del moviment independentista”. I aquests valors són, entre d'altres, la defensa de les vies democràtiques (de nou, la no violència com a bandera) i la negociació, aquí directament vinculada a l'acord entre les parts per organitzar un referèndum vinculant.

Pluralisme, respecte per les minories, dret dels pobles a decidir el seu futur i governança democràtica en el context d'una Europa federal, social, ecològica i democràtica... No només són valors i principis compartits, són també font d’inspiració per a l’independentisme.

L’acció dels polítics francesos ha trobat la rèplica en el posicionament de partits com ara ICV o Equo, als quals la moció no ha agradat gens ni mica. De fet, com explicava Nicolas Berjoan, un dels impulsors del text, en una entrevista publicada a VilaWeb, han sabut d'aquesta discrepància a través de pressions internes, mitjançant el Partit Verd Europeu.

El debat sobre la qüestió és ben viu i compromet no només els protagonistes principals d’això que n’hi diem “el relat”, sinó que també posa en evidència contradiccions en el si dels mateixos partits polítics, de tot color i ideologia, atès que parlem de qüestions tan fonamentals, quan no directament drets universals, com la llibertat d'expressió i el dret a l'autodeterminació dels pobles. Receptes per a l'ahir o solucions de futur. Ecologisme a prova del procés.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid