Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Manifest estatal de pensionistes de l'1 de març contra la brtexa de gènere

Després de molts anys de legislació per la igualtat, de clam per ella, i després de molts i concorreguts 8 de març, la crua realitat és que, a les dones d'aquest país, la bretxa salarial que han patit durant la seva etapa laboral es duplica quan es jubilen, a l'hora de cobrar la seva pensió.

La mesura immediata que ha de retallar de manera important aquesta bretxa en pensions és igualar-la a les dels homes, seguint les recomanacions de la Carta Social Europea: pensió mínima del 60% del salari mitjà. La majoria de les pensions de les dones jubilades, vídues, i de les que no tenen pensió pròpia, es troba per sota o fregant el llindar de la pobresa. La pujada de l’1’8% en les pensions no contributives és irrisòria i en molts casos les dones que es van divorciar fa anys avui són pensionistes sense drets. Per tant, es perd una altra oportunitat de retallar la desigualtat home/dona en matèria de pensions.

Les injustes recomanacions aprovades recentment pel fosc Pacte de Toledo i el Congrés, AGREUGEN la bretxa de gènere actual. En 20 de les 21 recomanacions aprovades, s'obliden de les dones i en la núm. 17 s’enrecorden, però només per encasellar-les com a cuidadores i recomanar «buscar la igualtat efectiva entre homes i dones» sense proporcionar cap solució.

La gran bretxa que existeix en els salaris entre homes i dones contínua en les pensions. Les dones arriben a cobrar prop del 35% menys que els homes; així ho ha reconegut la Seguretat Social.

Denunciem també de manera contundent la recomanació núm. 16 que dóna el tret de sortida a la privatització del Sistema Públic de Pensions amb el suport de l'Estat i dels seus Pressupostos Generals.

Aquest plans privats de pensions que recomanen, als quals anomenen eufemísticament “sistemes complementaris”, a més de llevar cotitzacions del Sistema Públic per portar-les al sistema financer privat amb la col·laboració dels agents socials (patronal i sindicats majoritaris), generaran en el futur dos tipus de pensions:

• Unes pensions suficients públiques/privades per a una minoria amb sous alts.

• Unes pensions públiques merament assistencials i insuficients per a la gran majoria, sobretot per a les dones. Les Recomanacions del Pacte de Toledo no recullen les reivindicacions per les quals els moviments de pensionistes portem anys lluitant.

Les 21 recomanacions caminen cap a una tercera reforma de les pensions, mentre la nostra taula reivindicativa continua intacta. Destaquem algunes de les nostres reivindicacions:

- Garantir per llei la revaloració de les pensions d'acord amb l'IPC real i anual.

- Eliminar la bretxa de gènere en les pensions. - Pensió mínima igual a salari mínim que ha de ser el 60% del salari mitjà, com estableix la Carta Social Europea. - Derogar les reformes de pensions de 2011 i de 2013.

- Derogar les reformes laborals de 2010 i 2012.

- Fer una Auditoria dels comptes de la Seguretat Social per determinar la magnitud del saqueig fet i procedir a la seva compensació a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

- Eliminar els coeficients reductors en les jubilacions anticipades. Demanem el 100% de la pensió amb un mínim de 40 anys cotitzats i 60 anys d'edat.

- Suprimir els beneficis fiscals a plans privats de pensions, d'empresa i EPSV.

Per tot això, i abans que el dia 8 de març tornem a sentir crits d'igualtat entre homes i dones en boca de les persones que ens governen, les i els pensionistes cridem avui 1 de març en tot el país i més fort que mai:

NO Al PACTE DE TOLEDO, GENERADOR DE RETALLADES DES DE LA SEVA EXISTÈNCIA!

NO A LES SEVES RECOMANACIONS, QUE AGREUGEN LA BRETXA EXISTENT ENTRE HOMES I DONES!

PENSIONS PÚBLIQUES DIGNES I SUFICIENTS!

IGUALTAT EFECTIVA ENTRE HOMES I DONES EN SALARIS I PENSIONS!

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid