Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1-O
Vulnerada la presumpció d'inocència sobre el judici de l’1-O en els editorials de la premsa editada a Madrid

Aquest informe analitza 63 editorials que els quatre diaris impresos a Madrid –El País, La Razón, ABC i El Mundo– han dedicat al judici de l’1-O entre els mesos de febrer i juny de 2019.

30/07/2019 Comunicació

Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pelGrup de Periodistes Ramon Barnils, ha publicat avui l’informe “Editorials que sentencien. El judici de l'1-O, a la premsa impresa de Madrid”. El document, elaborat pel periodista Joan Canela i editat amb el suport de la Fundació Catalunya, analitza 63 editorials que els quatre diaris impresos a Madrid –El País, La Razón, ABC i El Mundo– han dedicat al judici de l'1-O entre els mesos de febrer i juny de 2019.

L’estudi conclou l’absoluta manca de pluralitat entre la premsa impresa d’àmbit espanyol, jaque tots quatre diaris coincideixen a pressuposar la culpabilitat dels dirigentsindependentistes jutjats i n’exigeixen la condemna -atorgant veracitat als presumptesdelictes que es jutgen, afirmant l’existència de violència i negant que aquest sigui un procéspolític–, si bé el llenguatge d’El País es desmarca lleugerament del dels altres tres.

Per defensar aquest posicionament, s’amaguen esdeveniments clau que beneficien elsacusats o perjudiquen l’acusació, com la petició de l’ONU del seu alliberament, el paper de Vox com a acusació popular o les imatges de violència policial durant l’1-O; i en sentit contrari es remarquen i destaquen fets com la inadmissió al Tribunal d’Estrasburg del recursde Carme Forcadell o les declaracions de testimonis de la defensa que contradiuen la sevaestratègia. En almenys un cas s’ha mentit de forma flagrant per generar la sensació d’unsfets molt greus, quan El Mundo assegura que el 20 de setembre es va «assaltar» laconselleria d’Economia.

L’estudi també detecta un ús constant de llenguatge fortament connotat, des de l’insult fins als termes bèl·lics i militars o que pressuposen l’existència de violència. Anomenar els

· nota de premsa ·

29/07/2019

acusats «colpistes» de forma continuada implica una vulneració flagrant de la presumpciód’innocència a la qual els mitjans estan obligats per l’article 5 del Codi deontològic de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE). No s’ha detectat cap cas en què es dubtés de la culpabilitat dels encausats, es recordés que encara són innocents, es demanés respecte pels seus drets o es fes esment d'aquesta presumpció. Les quatre capçaleres han coincidit també en la defensa acrítica de les institucions espanyoles.

Els editorials de la premsa expressen posicionaments de les respectives capçaleres i sónarticles d’opinió, no pas informació, però això no els eximeix de cenyir-se als fets. A més, cal tenir en compte la capacitat dels quatre diaris tradicionals de Madrid per marcar agenda i crear climes socials determinats.

Mèdia.cat, observant els mitjans de comunicació des del 2009

L’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundació Catalunya, analitza els mitjans de comunicació als territoris de parla catalana i treballa per fomentar un periodisme crític, independent i rigorós.Centra la seva tasca en tres grans àmbits: l’anàlisi de la cobertura mediàtica en qüestionscom els conflictes polítics i socials, els discursos discriminatoris o el llenguatge masclista; la investigació i publicació de temes silenciats o maltractats pels mitjans corporatius, editant l’Anuari dels Silencis Mediàtics; i la documentació i denúncia de possibles vulneracions irestriccions de les llibertats d’informació i d’expressió, amb el Mapa de la Censura. Mèdia.cat va ser nominat finalista als Freedom of Expression Awards 2018 d’Index onCensorship, uns premis que reconeixen iniciatives per la llibertat d’expressió de tot el món.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid