Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Energia
La CUP inicia els tràmits per la reversió de quatre centrals hidroelèctriques a la Vall Fosca

La formació denuncia el frau de diverses institucions que n’han permès l’explotació il·legal per part d’empreses privades

16/04/2019 Política
La CUP incoarà la caducitat i extinció de la concessió de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca perquè reverteixin a l’administració pública, en virtut del Reglament de domini públic hidràulic, la Llei d’aigües i la Llei de patrimoni. Serà la primera vegada que s’iniciarà un procés de reversió a partir de la petició de la ciutadania.

Des de fa anys, diverses institucions com la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan permetent un frau en les concessions hidroelèctriques caducades que beneficia a empreses privades, entre elles i majoritàriament, Endesa, amb un lucre de milions d’euros. La Llei d’Aigües contempla que passats els 75 anys d’explotació per part d’aquestes empreses, la concessió caduca i ha de revertir a les institucions públiques competents. Tot i així, les reversions de les centrals hidroelèctriques no s’han dut a terme, a través de resolucions il·legals i de fraus al registre d’aigües, permetent que aquestes empreses segueixin explotant recursos públics tot i haver finalitzat el termini legal.

Per aquest motiu, la CUP promourà la reversió d’aquestes centrals hidroelèctriques a mans públiques i la remunicipalització d’aquestes, a través d’un expedient d'extinció i de reversió de les centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca (Auxilar, Capdella, Molinos i La Plana), que presentarà demà al matí a l’ACA. Serà la primera vegada que l’expedient de reversió el presentarà un ciutadà i no una administració, ja que fins ara només s’han donat cinc casos a tot l’Estat, dos iniciats per ajuntaments i els altres per la CHE d’ofici, sota demandes dels ajuntaments competents i de plataformes ciutadanes.

A banda d’incoar l’expedient a l’ACA, la CUP també presentarà una denúncia a la Fiscalía Anticorrupció i a l’Oficina d’Antifrau perquè s’investiguin els possibles delictes que se’n puguin derivar com l’alteració de les condicions concessionals via registre d’aigües, ocultació d’informació de les caducitats, alteració dels cabals concessionals i dels cabals ecològics, tracte de favor, prevaricació administrativa i tràfic d’influències.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid