Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Energia
La CUP inicia els tràmits per la reversió de quatre centrals hidroelèctriques a la Vall Fosca

La formació denuncia el frau de diverses institucions que n’han permès l’explotació il·legal per part d’empreses privades

16/04/2019 Política
La CUP incoarà la caducitat i extinció de la concessió de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca perquè reverteixin a l’administració pública, en virtut del Reglament de domini públic hidràulic, la Llei d’aigües i la Llei de patrimoni. Serà la primera vegada que s’iniciarà un procés de reversió a partir de la petició de la ciutadania.

Des de fa anys, diverses institucions com la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan permetent un frau en les concessions hidroelèctriques caducades que beneficia a empreses privades, entre elles i majoritàriament, Endesa, amb un lucre de milions d’euros. La Llei d’Aigües contempla que passats els 75 anys d’explotació per part d’aquestes empreses, la concessió caduca i ha de revertir a les institucions públiques competents. Tot i així, les reversions de les centrals hidroelèctriques no s’han dut a terme, a través de resolucions il·legals i de fraus al registre d’aigües, permetent que aquestes empreses segueixin explotant recursos públics tot i haver finalitzat el termini legal.

Per aquest motiu, la CUP promourà la reversió d’aquestes centrals hidroelèctriques a mans públiques i la remunicipalització d’aquestes, a través d’un expedient d'extinció i de reversió de les centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca (Auxilar, Capdella, Molinos i La Plana), que presentarà demà al matí a l’ACA. Serà la primera vegada que l’expedient de reversió el presentarà un ciutadà i no una administració, ja que fins ara només s’han donat cinc casos a tot l’Estat, dos iniciats per ajuntaments i els altres per la CHE d’ofici, sota demandes dels ajuntaments competents i de plataformes ciutadanes.

A banda d’incoar l’expedient a l’ACA, la CUP també presentarà una denúncia a la Fiscalía Anticorrupció i a l’Oficina d’Antifrau perquè s’investiguin els possibles delictes que se’n puguin derivar com l’alteració de les condicions concessionals via registre d’aigües, ocultació d’informació de les caducitats, alteració dels cabals concessionals i dels cabals ecològics, tracte de favor, prevaricació administrativa i tràfic d’influències.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort l'independentista Albert Serra "Sefu"
  2. Walt Disney, l’Amazones, la ramaderofòbia i la desertificació
  3. La guerra no ha acabat
  4. La Intersindical-CSC denuncia que els centres educatius no podran atendre l'alumnat en les condicions necessàries en l'inici de curs
  5. El litoral català s'omple d'estelades per saludar la diada
  6. Poble Lliure estudia presentar-se de nou a les eleccions espanyoles en cas que es tornin a convocar
  7. Embarcacions de tota mena i esportistes omplen el litoral de Catalunya en l'onada per Independència
  8. Ocupants i botiflers units contra el català
  9. Els Premis Princesa de Girona marxen de Girona i reuniran a la família reial a Barcelona el 4 i 5 de novembre
  10. Endavant, Arran, la COS, SEPC, Alerta Solidària i la CUP commemoren la diada sota el lema "Organitzem el poder popular, cap a la independència no hi ha dreceres"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid