Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Energia
La CUP inicia els tràmits per la reversió de quatre centrals hidroelèctriques a la Vall Fosca

La formació denuncia el frau de diverses institucions que n’han permès l’explotació il·legal per part d’empreses privades

16/04/2019 Política
La CUP incoarà la caducitat i extinció de la concessió de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca perquè reverteixin a l’administració pública, en virtut del Reglament de domini públic hidràulic, la Llei d’aigües i la Llei de patrimoni. Serà la primera vegada que s’iniciarà un procés de reversió a partir de la petició de la ciutadania.

Des de fa anys, diverses institucions com la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan permetent un frau en les concessions hidroelèctriques caducades que beneficia a empreses privades, entre elles i majoritàriament, Endesa, amb un lucre de milions d’euros. La Llei d’Aigües contempla que passats els 75 anys d’explotació per part d’aquestes empreses, la concessió caduca i ha de revertir a les institucions públiques competents. Tot i així, les reversions de les centrals hidroelèctriques no s’han dut a terme, a través de resolucions il·legals i de fraus al registre d’aigües, permetent que aquestes empreses segueixin explotant recursos públics tot i haver finalitzat el termini legal.

Per aquest motiu, la CUP promourà la reversió d’aquestes centrals hidroelèctriques a mans públiques i la remunicipalització d’aquestes, a través d’un expedient d'extinció i de reversió de les centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca (Auxilar, Capdella, Molinos i La Plana), que presentarà demà al matí a l’ACA. Serà la primera vegada que l’expedient de reversió el presentarà un ciutadà i no una administració, ja que fins ara només s’han donat cinc casos a tot l’Estat, dos iniciats per ajuntaments i els altres per la CHE d’ofici, sota demandes dels ajuntaments competents i de plataformes ciutadanes.

A banda d’incoar l’expedient a l’ACA, la CUP també presentarà una denúncia a la Fiscalía Anticorrupció i a l’Oficina d’Antifrau perquè s’investiguin els possibles delictes que se’n puguin derivar com l’alteració de les condicions concessionals via registre d’aigües, ocultació d’informació de les caducitats, alteració dels cabals concessionals i dels cabals ecològics, tracte de favor, prevaricació administrativa i tràfic d’influències.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid