Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Notes sobre el bloqueig a Veneçuela
13/02/2019 Hemeroteca
La premsa mundial dedica diàriament extensos espais (de preferència titulars i columnes d'opinió) per ressaltar totes les dificultats per les quals travessa el poble veneçolà. En fer-ho, sempre culpa d'això a la gestió del president, Nicolás Maduro. Periodistes, opinòlegs, cantants, actors, acadèmics i polítics opinen amb fruïció en els principals mitjans del món sobre Veneçuela. Però aquesta obsessió mediàtica amb el país caribeny sempre amaga una variable clau per a qualsevol anàlisi mínimament rigorosa: el bloqueig.
Igual que ha passat per dècades amb Cuba, es jutja i critica el procés polític i la situació veneçolana com si no existís aquesta tremenda variable. No és novetat que un país que el Govern del qual intenta fer una política interior i exterior de manera independent i que, a més, planteja una crítica al sistema capitalista sigui bloquejat brutalment. Li passa a Cuba des de fa més de 50 anys. Li va passar al Govern de Salvador Allende qui, des de l'inici del seu mandat, va haver de lidiar amb un bloqueig econòmic internacional que va impulsar la congelació de les vendes del coure a l'exterior. De fet, en el seu discurs de desembre de 1972 davant les Nacions Unides, Allende va denunciar "el bloqueig financer i econòmic exercit pels Estats Units". El mateix va fer aquest any el president Maduro en les 73a Assemblea General de les Nacions Unides.
L'estratègia és la mateixa: bloquejar política i econòmicament els països dissidents (o sigui, sobirans) i ocultar mediàticament el bloqueig, així com les seves conseqüències, davant l'opinió pública mundial. Li ha passat a Cuba, li va passar a Xile i li passa a Veneçuela.
No obstant això, en cada cas el bloqueig adquireix expressions i modalitats particulars. Per al cas de Veneçuela podem distingir quatre: 1) bloqueig a través de decrets extraterritorials, 2) bloqueig a través d'intermediaris, 3) bloqueig mitjançant agències de qualificació de risc i, 4) bloqueig informatiu impulsat per les corporacions mediàtiques.
La primera modalitat es va formalitzar el 9 de març de 2015, quan Barack Obama va firmar un decret executiu que va declarar Veneçuela com una "amenaça inusual i extraordinària". Literalment, aquest decret diu: "Per mitjà de la present, informo que he emès una Ordre Executiva declarant una emergència nacional pel que fa a l'amenaça inusual i extraordinària per a la seguretat nacional i la política exterior dels Estats Units representada per la situació a Veneçuela" . Aquesta ordre executiva s'ha anat estenent en el temps i ampliant en els seus efectes. Al maig de 2018, Donald Trump, en resposta a la insolència chavista de convocar (un cop més) a eleccions, va decretar sancions del Departament del Tresor per prohibir la compra, per part de ciutadans nord-americans, de qualsevol deute del Govern de Veneçuela, incloses els comptes per cobrar. Aquestes sancions inclouen al Banc Central i a l'estatal petroliera PDVSA. A dia d'avui, Veneçuela no pot fer ús del dòlar com a moneda internacional, ni pot negociar cap transacció internacional a través d'aquesta divisa. Això implica la impossibilitat de negociar el deute extern, ja que la majoria dels contractes de deute pertanyen a jurisdicció nord-americana.
En aquesta línia, gran part del sistema financer internacional ha propiciat, en els últims anys, un esquema de bloqueig cap a les operacions financeres de Veneçuela. S'han succeït cancel·lacions unilaterals de contractes de corresponsalia bancària del Citibank, Comerzbank, Deutsche Bank, etc. Des de juliol de 2017, l'agent de pagament dels bons emesos per PDVSA, Delaware, ha informat que el seu banc corresponsal (PNC Bank) als Estats Units es negava a rebre fons provinents de l'estatal petroliera.
La segona forma, el bloqueig mitjançant intermediaris, és una expressió pròpia d'aquests temps. L'objectiu és evitar que qualsevol intermediari que realitza transaccions amb Veneçuela les porti a terme, impedint tota interacció i relació de Veneçuela amb empreses dels Estats Units. I no només d'allà: el Novo Banc (Portugal) va notificar a l'agost de 2017 la impossibilitat de realitzar operacions en dòlars amb institucions públiques veneçolanes per bloqueig d'intermediaris. S'impedeix, així, que els intermediaris de pagament actuïn, bloquejant qualsevol acció de pagament. Aquesta modalitat ha tingut conseqüències humanitàries en tant s'han vist afectades, per exemple, les compres de medicaments i d'aliments.
En 2017, 300 mil dosis d'insulina pagades per l'Estat veneçolà no van arribar al país perquè el Citibank va boicotejar la compra d'aquest input. El banc nord-americà es va negar a rebre els fons que Veneçuela estava dipositant per pagar la importació d'aquest immens carregament, necessari per als pacients amb diabetis. En conseqüència, la insulina va quedar paralitzada en un port internacional, tot i que existien els recursos per adquirir el medicament. A això s'hi afegeix que el laboratori colombià BSN Medical va impedir l'arribada d'un carregament de primaquina, medicina usada per tractar la malària. Un total de 23 operacions en el sistema financer internacional van ser retornades (entre elles 39 milions de dòlars per a aliments, entrades bàsics i medicaments). Finalment, des de novembre de l'any passat, 1.650 milions de dòlars de Veneçuela destinats a la compra d'aliments i medicines estan segrestats per part de l'empresa de serveis financers Euroclear, en compliment de les sancions del Departament del Tresor d'EUA.
El bloqueig d'intermediaris no sols apunta les operacions financeres. També afecta la mobilitat dels veneçolans en els més diversos àmbits. Des 2014 s'han anat de Veneçuela Air Canada, Tiara Air, Alitalia, Gol, Lufthansa, Latam Airlines Aero Mèxic, United Airlines, Avianca, Delta Airlines, Aerolíneas Argentinas, etc. És cada vegada més difícil arribar per aire a Veneçuela.
També les agències de viatge s'uneixen al cèrcol. Per exemple: 15 boxejadors veneçolans no van poder presentar-se a l'esdeveniment classificatori per als Jocs Centroamericans i del Carib 2018 (CAC), a causa de la impossibilitat d'arribar a un acord amb les agències, les quals van posar diverses limitacions, entre elles, el preu del passatge : aquest va passar de 300 a 2.100 dòlars per persona en assabentar-se l'empresa que es tractava del trasllat de la Federació Veneçolana de Boxa. Quan, després, un privat va oferir un vol xàrter per traslladar l'equip, Colòmbia i Panamà no van autoritzar l'ús dels seus espais aeris, per la qual cosa Mèxic també va decidir negar-se a cedir el seu espai per al vol. Abans havia passat una situació similar amb la selecció femenina de voleibol. Aquest any, Guatemala va negar visats a la selecció de rugbi veneçolana per participar en el Sud-americà 4 Nacions B i, també, a la selecció nacional de lluita pel Campionat Panamericà.
També es bloqueja les expressions culturals: a principis d'any, el banc italià Intensa Sanpaolo va bloquejar els recursos per a la participació del pavelló de Veneçuela en la XVI Biennal d'Arquitectura de Venècia. Com un "crim cultural" el va qualificar el ministre Ernesto Villegas qui va aconseguir, després d'àrdues gestions i denúncies, trencar aquest cèrcol.
I no només veiem entrebancs perquè manifestacions culturals i esportives veneçolanes surtin a l'exterior i representin als seus país, ja que el boicot també opera al revés: artistes i esportistes d'altres països es neguen a anar a Veneçuela i, amb desimboltura, parlen sobre del Govern veneçolà i del chavisme. Potser Miguel Bosé i Jaime Bayly són els exemples més esperpèntics en aquest sentit. Aquest boicot cultural i esportiu és molt efectiu a l'hora d'incidir en l'opinió pública mundial i una poderosa eina per a la construcció d'un sentit comú negatiu cap a Veneçuela, a causa de la popularitat dels que com Miguel Bosé, Alejandro Sanz, Kevin Spacey, Glòria Stefan o Francisco Cervelli (receptor dels Pittsburgh Pirates) disseminen propaganda negativa, en un context de bloqueig multidimensional.
La tercera modalitat s'expressa a través de l'arbitrària i injusta qualificació de risc que fan les agències. El risc país (RP) atorgat per les agències de qualificació és improcedent si observem el compliment de Veneçuela amb el pagament del deute extern. En els últims 4 anys la República ha honrat els seus compromisos de pagament per un total de 73.359.000 de dòlars. No obstant, el RP ha seguit pujant. Com denuncia l'economista Alfredo Serrano, "van 32 mesos en els darrers 14 anys en els quals el RP contra Veneçuela ha pujat, tot i l'increment del preu del petroli. En l'actualitat, el RP, donat per JP Morgan (EMBI +), es troba a 4.820 punts, és a dir, 38 vegades més del que li assignen a Xile, tot i que aquest país té una ràtio de deute / PIB similar al veneçolà . Tot això encareix i pràcticament impedeix qualsevol possibilitat d'obtenció de crèdits ".
Aquests tres bloquejos estan tenyits de cinisme i paradoxes: mentre que, d'una banda, la premsa mundial denúncia 'fam i crisi humanitària' a Veneçuela, de l'altra, en acció coordinada, països i institucions pronord-americans bloquegen l'ingrés de medicaments i aliments el país . Mentre el Grup de Lima, Estats Units i la Unió Europea mostren consternació per l'emigració veneçolana, les línies aèries d'aquests mateixos països abandonen el territori. I, en tant es compleixen els compromisos de pagament, augmenta el risc país.
És una absurda inversió de la realitat. No obstant això, per molt absurda que sigui se sosté ideològicament gràcies a la quarta modalitat de bloqueig: el mediàtic. Aquest bloqueig també és molt paradoxal doncs Veneçuela és el país del que més parlen els mitjans de les corporacions internacionals. Es tracta, doncs, d'un 'bloqueig sorollós', diferent, per exemple, al bloqueig silenciós que hi ha respecte de Guantànamo, de les massacres al Iemen i Palestina o dels constants assassinats de periodistes a Mèxic. Per contra, amb Veneçuela hi ha profusió informativa, continuïtat d'agenda d'escàndol i festí de xerrameca.
Efectivament, durant el 2017, sobre una mostra de 90 mitjans nord-americans, es van comptabilitzar 3.880 notícies negatives sobre Veneçuela, és a dir, una mitjana d'11 diàries, encapçalades per Bloomberg i el Miami Herald. Pel que fa a les agències, Reuters i AFP juntes reuneixen el 91% de les notícies negatives. Al seu torn, el diari El País d'Espanya va esmentar a Veneçuela en 249 de les 365 edicions del 2017, gairebé diàriament i sempre negativament. I si això sembla una exageració, falta l'adjectiu adequat per qualificar això de la cadena alemanya Deutsche Welle (DW): aquesta va publicar 630 notícies sobre el president Maduro ... gairebé 2 diàries! Per al cas de la premsa llatinoamericana són els mitjans de Mèxic, Colòmbia i Xile (és a dir, els principals integrants de l'Aliança del Pacífic), els que més i amb menys rigor periodístic informen: 4.200 notícies negatives van aparèixer a Mèxic el 2017, 3.188 a Colòmbia i 3.133 a Xile.
Cap esmentà el bloqueig!

El setge mediàtic opera generant immens soroll i, alhora, invisibilitzant tant al bloqueig com al poble chavista. Tots dos no existeixen en els mitjans de les corporacions i, en no existir tots dos, l'opinió pública mundial, que majoritàriament accedeix a informació sobre Veneçuela a través de l'agenda informativa hegemònica, és procliu a formar-se una visió esbiaixada de la realitat.
Aquesta és la fórmula del bloqueig actual, impulsat a manera de política exterior pels Estats Units contra els països perifèrics que, com Veneçuela, busquen construir amb sobirania els seus propis camins. Podem veure una continuïtat amb els casos de Cuba i Xile durant el segle 20, però també veiem trets característics del segle 21 i d'aquesta etapa de l'imperialisme.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid