Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Simbologia franquista
La CUP-Ae de Tortosa insta al govern municipal a retirar el monument franquista
18/07/2018

La CUP-Ae considera que la conjuntura política estatal i catalana afavoreixen fer un pas endavant i de justícia per retirar el monument franquista més gran de Catalunya. I més, si es té en compte que a l’ajuntament de Tortosa hi ha una majoria que es defineix com a independentista i també una majoria que es defineix com a progressista. A nivell estatal el president Sànchez ha manifestat la voluntat d’avançar en memòria històrica.

A nivell català, la consellera Ester Capella va anunciar que impulsarà una nova llei de memòria històrica amb l’objectiu de «retirar tota la simbologia franquista que hi ha als carrers i places de Catalunya». En paraules textuals de la consellera: «No es poden tancar ferides si convivim amb símbols que han humiliat als perdedors de la guerra civil i les víctimes del franquisme».

Per a la formació "Cal aprofitar este context estatal i nacional favorables a la retirada. I ha de ser l’ajuntament de Tortosa qui lidere els passos per la retirada, amb l’alcaldessa al capdavant. No ens podem limitar a esperar que la llei ens obligue. Hem de tenir com a ciutat, una actitud activa i dinamitzar el procés de retirada. Des de la CUP-Ae ampliem esta petició a la resta de simbologia franquista encara present a la ciutat".

En aquesta línia, la CUP-Ae ha demanat a ERC i PDCAT, però també a MOVEM i PSC, que es manifesten públicament a favor de la retirada tant del monument franquista del riu, i també de la resta dels símbols franquistes de Tortosa (monòlit del parc, creu de Santa Clara...).

Els hi demana que "siguen valents. I que siguen coherents amb els discursos dels seus partits a Barcelona i Madrid",  especialment, ha instat a ERC que faça valdre els seus 4 regidors i regidores perquè el govern municipal lidere la retirada del monument franquista.

També considera que no li correspon a Tortosa costejar la retirada del monument, ja que en el seu moment la seua construcció va superar l’àmbit municipal, i per tant, ara el que cal fer és liderar la recerca de recursos econòmics a Madrid i Barcelona per la seua retirada.

A l'equip del govern municipal de Tortosa, li demana la creació de la famosa comissió que havia de fer el catàleg de simbologia franquista. Una comissió que no s’ha fet com tampoc el catàleg, i que hauria de tenir tècnics, entitats i grups municipals amb l’objectiu de recuperar els noms republicans a l’espai públic i de retirar tots els símbols i noms franquistes que encara tenim a l’espai públic.

La CUP-Ae també demana a les tres persones de les Terres de l’Ebre al parlament, i especialment a les diputades de Tortosa i Jesús, que treballen per eliminar no només el monument del riu sinó la resta de simbologia franquista del territori.

Finalment, la formació ha expressat que "no podem entendre com l’alcaldessa diu que el monument no és propietat de l’ajuntament. Llavors per què va convocar una consulta per decidir què fer amb ell?"

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid