Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge a Toni Lecha a Girona

El passat dissabte dia 9 de juny es realitzà un homenatge a Toni Lecha al Casal Independentista el Forn de Girona

11/06/2018 Harmonies de lluita

El passat dissabte dia 9 de juny es realitzà un homenatge al Casal Independentista el Forn de Girona en record de l’històric militant independentista Toni Lecha que va morir ara farà 5 anys  (19 de juny del 2013). 

L’acte es va iniciar a les 18 hores amb un parlament de la seva germana la Teresa Lecha que va recordar el caràcter emotiu que tenia per a la família aquell lloc (on ara hi ha el local del Casal Independentista El Forn) i va explicar com les condicions polítiques i socials de l’ambient en què havia crescut en Toni li havien començat a marcar la seva consciencia de ben jovenet.

Tot seguit Dani Cornellà, alcalde de Celrà, va recordar els ensenyaments d’en Toni Lecha entre la militància dels joves independentistes dels anys 80 i 90 i va presentar, seguidament els ponents que van anar desgranant diferents intervencions que emmarcaven la figura d’en Toni Lecha al llarg de la seva vida militant:

Ramon Alquézar, professor d’Història de la UAB (jubilat) va exposar la importància de la lluita dels estudiants dels anys 60 del segle passat (la caputxinada fou l’any 1966) un moviment que va formar una bona colla de quadres de la lluita antifranquista que prendria embranzida a Catalunya amb la creació de l’Assemblea de Catalunya l’any 1971. Va intervenir també mostrant l’evolució política del país des de les posicions del PSUC i l’entorn fins a l’independentisme tot exposant la seva pròpia convicció independentista actual.

Pilar Camp, companya de militància en la lluita al barri del Carmel de Barcelona, quan tots dos militaven a Bander Roja, va recordar la gran capacitat de treball i la disponibilitat personal d’en Toni Lecha, com a amic i company, i també en les mobilitzacions i accions de la lluita dels veïns i de l’Associació de la qual va ser president.

Jaume Oliveres, alcalde d’El Masnou, va exposar la col·laboració que van compartir en la seva evolució política, des de Nacionalistes d’Esquerra, el MEN (Moviment d’Esquerra Nacionalista) i l’MDT (Moviment de Defensa de la Terra) i com, des d’aquesta militància independentista i d’esquerra, van fer els primers passos cap a la construcció del moviment municipalista que donaria lloc a la CUP.

Ramon Piqué, exmilitant dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, es va centrar en la descripció de les tasques antirepressives que va desenvolupar en Toni Lecha, sobretot en ocasió de la formació i desplegament de la Comissió de Portaveus dels Presos i Encausats Independentistes que, a partir de la defensa política dels represaliats i represaliades entorn de l’”Operació Garzón” de l’any 1992, va aconseguir una defensa clara i sense concessions a patir de la reivindicació inequívoca del contingut polític de la seva lluita. La tasca d’en Toni hi va ser fonamental.

Ester Costa, des de la seva militància a la IAC de Girona, va comentar les formes de col·laboració que es van desplegar en l’àmbit sindical, en un entorn dividit, que gràcies a les iniciatives d’en Toni Lecha, va ser possible d’avançar en la unitat d’acció sindical a la ciutat.

Toni Rico, va explicar l’experiència independentista a partir dels anys 90 a Girona, on en Toni va tenir incidència en la formació i la politització d’un col·lectiu de militants joves procedents de l’organització juvenil Maulets, fins a aconseguir una incidència important vehiculada principalment a través de la CUP.

Carles Castellanos, va cloure les intervencions de la mesa amb una síntesi dels més de 40 anys de militància d’en Toni, remarcant especialment la seva capacitat d’anàlisi, el seu caràcter pedagògic i la seva constància militant, com a exemple valuós per al conjunt de l’independentisme d’esquerres.

Jordi Navarro, va tancar les intervencions recordant la figura d’en Toni i tot el que van aprendre els joves que començaven la seva singladura pels camins complicats de la incidència política en una ciutat en la qual, en principi, no era fàcil que les posicions de l’esquerra independentista poguessin arrelar.

En les intervencions del públic es van ressaltar la generositat i capacitat de diàleg d’en Toni Lecha i la seva ferma convicció comunista i independentista.

L'acte es va cloure amb una actuació musical del grup Ovidi al cub, en aquesta actuació format per Mireia Vives, com a cantant; David Farnàndez a la guitarra i veu; i David Caño rapsoda. Una actuació que va aconseguir crear un ambient altament emotiu que va posar un punt final d'emoció a una jornada de profunds records i de fortes conviccions.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid