Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dani Cornellà: "A la majoria de pobles i ciutats no hi ha dubtes ni fissures sobre la defensa del referèndum vinculant"
30/07/2017 Entrevistes

Entrevista a Dani Cornellà (CUP), alcalde de Celrà, municipi capdavanter en la lluita independentista i en la insubmissió a l'Estat espanyol

–A Celrà mantindreu l’estelada fins al dia de la independència?
L’any 2011, quan vam entrar a governar, van decidir col·locar l’estelada i mantenir-la fins a la celebració d’un referèndum vinculant o la declaració unilateral d'independència.
–En quin moment es troben els processos judicials per haver mantingut l’estelada a l’ajuntament?
El nostre municipi va sortir a la premsa per la denúncia interposada per un partit espanyolista, però mai no n’hem rebut cap notificació oficial. Sí que vam rebre un requeriment per retirar l’estelada durant la campanya de les eleccions al Congrés espanyol de 2015, i la nostra resposta va ser obeir el mandat popular i democràtic, és a dir, mantenir-la. Ara per ara no en tenim cap més notícia.
...la nostra resposta va ser obeir el mandat popular i democràtic, és a dir, mantenir-la (l'estelada)
–Hi va haver diverses denúncies, de la Junta Electoral de Zona, d’Unidos Sí, una escissió de Podem...
Exacte. Sembla que va ser a instància d’aquesta escissió que la Junta Electoral ens va requerir mitjançant la policia que retiréssim l’estelada. Sempre vam deixar clar que no ho faríem i no ho vam fer, per això després Unidos Sí ens va denunciar per desobediència.
–A Celrà també heu patit els requeriments de la Subdelegació del Govern espanyol perquè els serveis municipals no obrissin al públic el 12-O... Celrà sempre es troba a l’ull de l’huracà en el procés independentista?
La veritat és que durant aquest mandat i l’anterior hem rebut tot tipus d’atacs contra les decisions preses al ple municipal (com la moció de suport a la declaració de desconnexió del Parlament), o per la nostra manera de governar. Tot i això hem continuat actuant sense supeditar-nos a les decisions de l’Estat espanyol. Vam declarar la delegada del Govern persona non grata, no hem contestat els requeriments del l’Audiència Nacional, no hem retirat mai l’estelada, hem obert sempre el 12 d’octubre i el 6 de desembre, hem defensat fins al final els acords presos al ple municipal, ens hem declarat municipi desmilitaritzat, vam substituir el nom de plaça Constitució pel de Maria Mercè Marçal...
Vam declarar la delegada del Govern persona non grata, no hem contestat els requeriments del l’Audiència Nacional, no hem retirat mai l’estelada....
–Per altra banda, Celrà ha impulsat una xarxa de municipis per a la desmilitarització de les comarques nord-orientals... El tema de la fatxenderia dels militars ha tornat a ser notícia, amb maniobres a diversos indrets del territori català. Creus que anirà a més?
Aquests darrers mesos estem vivint un augment espectacular de maniobres militars en municipis on no es recordava la presència de l’exèrcit des del 1939. Tenim molt clar que aquestes accions responen als nostres posicionaments polítics: aprovem una moció per la desmilitarització i automàticament ens organitzen l’espectacle a casa. Tot i l’acord del ple i el ban municipal on es prohibia l’entrada de l’exèrcit al municipi, van trepitjar l’autonomia municipal. Sens dubte aquesta estratègia d’intentar fer por als representants polítics i a la ciutadania anirà a més durant els propers mesos.
....estem vivint un augment espectacular de maniobres militars en municipis on no es recordava la presència de l’exèrcit des del 1939
–Quina percepció tens sobre la fortalesa i unió de l’independentisme a nivell municipal, en relació amb l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM)? Creus que seran determinants a l’hora de defensar les urnes l’1 d’octubre al referèndum?
A la majoria de pobles i ciutats no hi ha dubtes ni fissures sobre la defensa del referèndum vinculant. Tot i això cal tenir en compte els municipis on no hi ha una majoria que doni suport el referèndum, i entitats com l’ACM o l’AMI han de treballar per aconseguir que s’impliquin en la defensa de la democràcia, més enllà de si són o no independentistes. Els consistoris tornarem a jugar un paper clau, i ho farem gràcies als veïns i veïnes que sortiran al carrer per defensar les urnes, és a dir, la democràcia.
A la majoria de pobles i ciutats no hi ha dubtes ni fissures sobre la defensa del referèndum vinculant
–I després, com creus que el món municipal participarà en el procés de constitució de la República catalana?
Com a administració més propera a la ciutadania, la participació activa del món municipal en el procés constituent serà decisiva. Caldrà reforçar el pes dels ajuntaments en la nova república per garantir uns serveis públics, eficients, de qualitat i que responguin a les necessitats de la majoria de la població.
Caldrà reforçar el pes dels ajuntaments en la nova república per garantir uns serveis públics...
–Finalment, l’independentisme d’esquerres, creus que estem a l’alçada? Més enllà dels fronts institucionals, com creus que evoluciona el moviment? Es nodreix de noves incorporacions i canvia?
La sensació és que en alguns moments no hem estat a l’alçada com a moviment i ens ha superat la rapidesa dels esdeveniments. Els darrers anys hem aconseguit fer-nos més visibles i créixer fins i tot en zones on històricament ens era molt difícil. Aquest creixement de la base social ha comportat un augment importantíssim de la representació a les institucions. Hem deixat de ser només un moviment de carrer i hem entrat a les institucions, amb les possibilitats que això comporta però també amb totes les contradiccions que ens provoca.
Els darrers anys hem aconseguit fer-nos més visibles i créixer fins i tot en zones on històricament ens era molt difícil
Gràcies, i no defalliu en l’exemple d’un municipi capdavanter en la lluita independentista.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid