Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985- Atemptat dels GAL a l'Hotel Monbar

Atemptat dels GAL a l'Hotel Monbar

25/09/1985 Tal dia com avui

L’atac a l'hotel Monbar va ser dut a terme pels GAL, un grup de mercenaris i policies patrocinat per l'Estat espanyol, el 25 de setembre de 1985 a Baiona, Estat francès. Els objectius eren quatre membres d'ETA militar que van morir, amb una cinquena persona, pel que sembla sense relació amb ETA, va ser ferida en el tiroteig. Va representar l'atac més letal dut a terme pels GAL. Dos dels participants en l’atemptat van ser detinguts poc després del tiroteig comprovant-se així la implicació d'alts càrrecs de la policia espanyola.


El finançament del govern espanyol d’aquest atac, i els atacs similars duts a terme pel GAL, es va provar en un judici on es va establir que el Ministeri de l'Interior espanyol havia proporcionat finançament clandestí (fons reservats) per al GAL. El ministre de l'Interior espanyol, José Barrionuevo (Ministre d’Interior del PSOE) i el seu cap de seguretat, Rafael Vera, van ser condemnats a deu anys de presó per un segrest (Segundo Marey) i malversació de fons públics per finançar el grup (finalment van estar a la presó pocs mesos). Alts càrrec del PSOE, com Felipe González, van negar la seva participació en les accions (tot i que va acompanyar Barrionuevo i Vera fins les portes de la presó).


Els objectius de l'atac eren quatre membres d'ETA:
Ignacio Asteazunzarra (Beltza) havia estat detingut el 1973 a Loiola, però havia estat alliberat per altres militants d'ETA a punta de pistola.
José María Etxaniz (Poltres) havia començat l'activitat en 1973. Havia estat detingut per la policia espanyola el 1975, juntament amb altres 21 persones en relació amb un robatori d'armes de foc i explosius descoberts. Havia estat detingut de nou per la policia francesa el 1984.
Agustín Irazustabarrena (Legrá) pertanyia a la cèl·lula de Sega d'ETA militar, segons la policia espanyola. Va fugir a França el 1982 i el 1984 havia estat detingut per la policia francesa acusats de possessió il·legal d'armes.
José Sabino Etxaide havia pertangut a una cel·la de la recopilació d'informació d'ETA. Havia fugit a l’Estat francès el 1982.

L'atac va tenir lloc a les 21:15 a la tarda de dimecres 25 de setembre quan quatre mercenaris van sortir del seu vehicle amb escopetes i metralladores i van obrir foc sobre la barra de l’hotel Monbar. Tres persones van morir a l'acte i la quarta poc després a l'hospital. Una cinquena persona ha resultat ferida però va sobreviure a l'atac. Tres dels quatre atacants van fugir a peu pels carrers de Baiona. Perseguits per un grup de refugiats bascos que havien presenciat l'atac, dos d'ells van ser capturats (els mercenaris marsellesos Pierre Frugoli i Lucien Mattei ) i lliurats a la policia francesa, després d'haver llançat les seves armes en al riu (posteriorment, la policia van recuperar dues pistoles calibre 9 mm al riu). Els seus dos còmplices en l'atac van aconseguir escapar amb cotxe i el seu vehicle va ser trobat abandonat més tard a Sant Sebastià.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid