Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xirinacs
9è aniversari de la mort de Lluís Maria Xirinacs

Des de Llibertat.cat retem el nostre petit homenatge al militant de la justícia i al captaire de la pau, al tenaç lluitador per les llibertats nacionals dels catalans i catalanes

10/08/2016 Política

Fa 9 anys, en un dia com avui, va deixar-nos Lluís Maria Xirinacs. El seu cos sense vida va ser trobat al paratge de la Tuta del Pla de Can Pegot a Ogassa (Ripollès).

Cinc dies abans havia deixat escrit un text on l'exsenador mostrava la seva disposició a passar els darrers dies 'en la soledat i el silenci' i on, en un poema (Acte de sobirania) signat el dia 6 d'agost, recordava que havia viscut esclau setanta-cinc anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya i per França des fa segles.

En el 9è aniversari, un documental per a la memòria

La commemoració dels 9 anys de la mort del militant de la justícia i al captaire de la pau, independentista fins al moll de l'os, coincideix amb la presentació del documental Xirinacs, a contracorrent, que Llibertat.cat ha impulsat conjuntament amb la Fundació Randa-Xirinacs i Zeba Produccions.

El documental de 59 minuts de durada va ser projectat al programa Sense Ficció de TV3 i amb unes estrenes als Cinemes Girona de Barcelona. Aquest treball que intenta sintetitzar la trajectòria de Xirincas és una evolució cronològica de la seva vida, destacant tots els episodis de la lluita contra el poder en el context en què succeïren. Recorda la seva trajectòria i aprofundeix en les motivacions d’aquest excapellà que va acabar passant per la presó, que va acabar fent vagues de fam i enfrontant-se al poder. I alhora també parla del seu entorn, dels seus amics, dels qui el van seguir i dels qui el van oblidar i menysprear i per què.

Consulta la biografia interactiva de Xirinacs

Recull d'imatges històriques de Xirinacs

Llegeix l'article que es va publicar a la revista La Soca dels moviments socials del Vallès

Valora
Vídeos
Tràiler documental Xirinacs
Tràiler del documental sobre Xirinacs que impulsa Llibertat.cat
Xirinacs: de l'amnistia a la independència. Curt de Vilaweb.cat
Xirinacs, una vida per la llibertat
Cronologia interactiva de Llibertat.cat sobre la vida de Lluís Maria Xirinacs
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid