Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#MarxaLlibertat
Actes de commemoració del 40è aniversari de l'inici de la Marxa de Llibertat

Actes a les poblacions de l'Escala on es va posar a caminar tal dia com avui fa 40a anys la columna Tramuntana, a Oliana la columna Lluís Companys, a Esterri d'Àneu la Lluís Companys i a La Sénia la de Rafael de Casanova. També va començar la Marxa a Guardarmar la del País Valencià. A continuació s'hi van sumar dues columnes de Catalunya Nord i una a les Illes.

04/07/2016 Política

Avui fa 40 anys va començar la Marxa de la Llibertat a diversos indrets dels Països Catalans sota el lema "Poble Català, posa't a camina". L'objectiu era la del mobilitzar al poble català aquell estiu de 1976 per reivindicar els punts de l'Assemblea de Catalunya. La iniciativa quan es va donar conèixer va ser prohibida pel ministre de governació Fraga Iribarne, just el mateix dia que autoritzava una concentració de caràcter feixista a la capital de regne.

Actes commemoratius

Avui es fan actes a les poblacions on es va iniciar la Marxa, avui fa 40 anys. A l'Escala (Alt Empordà) on es va començar a caminar la columna Tramuntana. A les 19h, l'Alfoli de la Sal acollirà els parlaments De Rafel Bruguera, Ildefons Clos, Núria Martorell i Mercè Colom. Compta al suport de la Lliberia Vitel·la i l'Ajuntament.

A Oliana (Alt Urgell), l'actes es farà a les 20h a l'Ajuntament amb la participació d'Àngel Colom, Josep Maria Viladrich, Jaume Colell i Joan Sendra. 

A Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà), a les 19h a la sala d'actes de l'Ajuntament amb la participació de Delfí Sabartés, Lluís Llobet i Josep Calvet.

A La Sénia (Montsià) a les 19h a la sala Central del Centre Marcel·lí Domingo amb la participació de d'Arcadi Oliveres.

A Girona (Gironès) a les 19h al Saló de Plens de l'Ajuntament, amb la participació Marta Madrenas, Oriol Luján i Jordi Chueca

Una prohibició que va esdevenir en una desobediència  

Una prohibició que va esdevenir en una desobediència de diversos sectors de les classes populars catalanes. Això explica que el primer dia de la Marxa es van detenir més de 200 persones, tot i que els organitzadors van contabilirzar 150 i durant els primers dies de la Marxa hi van haver 123 empresonaments. A tot això cal remarcar que el Ministeri de Governació del regne va mobilitzar 600 efectius per columna, entre Guàrdies Civ¡ils i Policia Nacional Espanyola.

Ara fa 40 anys, segons l'AVUI del 6 de juliol

- L'Escala

La guàrdia civil convidà els caminants a dispersar-se, ordre que refusaren en rodó. Com a conse-qüència d'això es produí un lleu enfrontament entre les forces de forces de l'ordre i els participants de la Marxa.

La guàrdia, civil practicà un total de vint-i-set detencions, entre les quals figuraven quatre dones i tres periodistes. Aquests últims, corresponsals de "La Vanguardia", "Tele- eXprés" Jaume Valls i Pius Pujades i Francesc Cusi, redactor de "Mundo Diario", foren deixats en llibertat després de quatre hores.

Els vint-i-quatre detinguts restants van ser traslladats posteriorment a Girona i ingresaren a la presó. Més tard, devers les vuit l'ordre fou restablert a la població de l'Escala amb la dispersió dels caminants, els quals duien pancartes, gallines de drap i samarretes al·lusives a la Marxa. A tota la zona de l'Alt Empordà, la vigilància i el control a les carreteres s'ha intensificat per part de la guàrdia civil després d'aquests fets. Sobretot pels voltants de Castelló d'Empúries, fi de la primera etapa de la Marxa, prevista per ahir dilluns.

- Oliana i Esterri

Durant aquest final de setmana, un centenar de joves de les comarques de ponent es van concentrar a Oliana. El dissabte a la tarda es van practicar unes deu detencions, i se'ls exigí de marxar de la població, però davant la insistència de voler iniciar la Marxa foren detinguts davant la Casa de la Vila. Diumenge foren traslladats a Lleida.

Diumenge a primeres hores del matí, tornaren a concentrar-se molts joves en petits grups en tota la zona, aparegué un gran desplegament de la Guàrdia Civil armada i seccions a cavall.

Es calcula que a Oliana uns 800 efectius van vigilar tots els accesos a la població. A l'hora de la missa, al portal del temple, van sol·licitar la documentació tant a l'entrada com a la sortida. Durant el diumenge s'efectuaren unes 14 detencions, deu de les quals foren conduïdes a Lleida i les altres posades en llibertat, informa Ricard Font.

A Esterri d'Aneu, també durant dissabte i diumenge, forts contingents de força pública van vigilar les immediacions de la població. Es produiren unes 20 detencions. A Esterri d'Aneu fou detingut el cineasta Miquel Porter i a Oliana el copresident de Pax, Àngel Colom. Ahir durant tot el dia, continuà la vigilància de nombrosos membres de la guàrdia civil que creien esperar que tornaria a començar la Marxa, que ha estat frustrada. En total, només un centenar de participants a la Marxa arribaren a concentrar-se a Esterri, davant la repressió possible.

- La Sénia

A les comarques de l'Ebre concretament a Tortosa i la Sénia (lloc de cita de la quarta columna), la presència d'uns tres-cents policies- Diumenge al matí hi havien controls a tots ales accessos a la població.

L'ambient del carrer a la Sénia era glaçant, amb jeeps i autocars de policia a l'entrada. Alguns grups que havien entrat el dia abans van ser agafats i interrogats. Ahir a la tarda a Ulldecona, van agafar dos nois de'la Sénia. La forta vigilància impedí que més d'una dotzena de persones pogués entrar a la Sénia, i solament dues o tres pogueran arribar a Ulldecona a les dues de la tarda. En total, dissabte i diumenge, es practicaren una trentena de detencions.

- Guardamar

La columna del País Valencià eixia de la localitat de Guardamar del Segura, extrem sud dels Països Catalans. Al matí un grup no gaire nombrós es reuní davant l'església portant una senyera. A les deu va fer acte de presència la guàrdia civil local que practicà set detencions, tres xiques i quatre xics. Cap a migdia van arribar contingents de la guàrdia civil procedents de les ciutats d'Alacant i Elx que feren desviar el tràfic, que tenia com a punt d'arribada Guardamar, o bé hi anaven de passada.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid