Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
24 de Juny
'Espai Mata de Jonc' crida a declarar Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans

Dirigida als nous Consistoris recent constituïts, grups municipals, regidors i regidores d'arreu del país per tal que declarin la Festa de Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans.

19/06/2016 Política

L'Espai Mata de Jonc ha tornat a fer una crida a tots els regidors i regidores, batlles i batllesses, a totes les corporacions municipals dels Països Catalans, perquè assumeixin la proposta de declarar Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans i defensin la Moció davant els Plens municipals.

L'entitat fa aquesta proposta coincidint amb la propera celebració de la Festa de Sant Joan, que ha arribat el moment de fer una passa efectiva endavant amb la voluntat d’estrènyer els llaços comuns, començant pel món local dels nostres pobles, viles i ciutats. Presentant arreu on sigui possible mocions favorables adeclarar el 24 de juny com a Festa Nacional dels Països Catalans. "Una moció carregada de simbolisme, però que pot empènyer a impulsar nous projectes i noves iniciatives i, sobretot, una activa política de relacions i agermanents poble a poble, vila a vila arreu dels nostres territoris".

També recorda que fa anys que Òmnium Cultural va impulsar mocions semblants aconseguint l’adhesió favorable de declarar com a Festa Nacional dels Països Catalans el 24 de juny de més de 258 Ajuntaments, el que suposa un punt de sortida significatiu. Ara, es tractaria de reafirmar-se en aquesta declaració, estendre-la al màxim nombre de municipis i demanar als governs dels respectius territoris de parla catalana (Generalitat de Catalunya, Generalitat valenciana, Govern Balear, Govern de la Junta d’Aragó, Govern d’Andorra i Consell Departament de Prineus Orientals “Catalunya Nord”) que prenguin en consideració la iniciativa.

El 24 de juny ha vingut a representar el símbol de la nostra unitat. És l’única festa que se celebra conjuntament arreu del País Valencià, Catalunya, Catalunya del Nord, Illes Balears, Andorra i Franja: festes de Perpinyà, fogueres d’Alacant, Flama del Canigó, salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, revetlles populars a Catalunya i el País Valencià. Una festa lligada al foc, que simbolitza la sega dels camps i la celebració del solstici d’estiu, elements que identifiquen plenament el caràcter mediterrani dels nostres pobles.

La Festa de Sant Joan amb l’encesa de la Flama del Canigó, impulsada per Òmnium Cultural, ha mantingut fins a dia d’avui viva la tradició que escampa el foc de la llengua des del Nord per les fogueres de tots els pobles i viles. Refermant, any rere any, la nostra voluntat de viure plenament en català arreu dels Països Catalans, dignificant la nostra llengua, que és un dels tresors més preuats que compartim.

En aquest context fa temps que es considera aquesta diada com a Festa Nacional del conjunt dels Països Catalans, independentment dels reconeixements oficials i institucionals.

Perpinyà reconeix Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans

L'abril del 2010, el Consell Municipal de l’Ajuntament de Perpinyà va aprovar la moció de suport a la Flama del Canigó, als Focs de Sant Joan i al seu reconeixement com a Festa Nacional dels Països Catalans, a instàncies de la regidoria de Cultura. Així, Perpinyà és una de les poblacions amb més habitants que aprova aquest moció. Cal destacar que Sant Joan és a més a més el patró de la capital del Rosselló i que la revetlla coincideix amb la seva Festa Major.

Darrera de Perpinyà, hi ha poblacions com Badalona, Mataró, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès o Manresa. En aquest sentit, cal ressaltar que més d’un milió i mig de persones viuen en poblacions on s’ha recolzat aquesta moció.

En relació a altres ajuntaments signants, destaquen, les  capitals de comarca com ara Figueres, Vilafranca del Penedès, El Vendrell, les Borges Blanques, Valls, Berga, Ripoll, Solsona, Móra d’Ebre, Flix o Cervera.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid