Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
301 aniversari de l’execució del General Moragues

Demà serà el 301è aniversari de la decapitació del General Moragues. Els actes de commemoració de l’execució organitzats pel Memorial 1714 començaran diumenge 27 de març a les 11 del matí al Fossar de les Moreres.

26/03/2016 Història

El 18 de setembre del 1714 Moragues s'acollí a la capitulació de la fortalesa de Cardona i es va tornar a retirar amb la seva família a les seves possessions de Sort. Al cap de poc fou reclamat pel capità general a Barcelona, on se li requisà la documentació i se li posà vigilància. Tement un arrest per conspiració, intentà embarcar-se cap a Mallorca, que encara estava lliure de l'ocupació borbònica. Amagat a Montjuïc fou traït quan intentava fugir i pres a Barcelona el 22 de març de 1715. El general Moragues i els capitans Jaume Roca i Pau Macip van ser executats de manera infamant el 27 de març del 1715. Al general Moragues no se li reconegueren els honors militars, i descalç i amb camisa de penitent, fou arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins a arribar al patíbul, on fou executat, decapitat i esquarterat, per tal de complir la triple condemna de mort que rebé. El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar. Malgrat les súpliques de la seva vídua, el cap no es va retirar del Portal de Mar fins al cap de dotze anys (març del 1727).

A causa de la seva tràgica mort, el general Josep Moragues és recordat com un dels més importants defensors de la causa catalana a la Guerra de successió. Això fa que molts l'hagin considerat com a heroi i màrtir de Catalunya. Fill Il·lustre de Sant Hilari Sacalm, el 1991 s'erigí l'actual monument que es pot veure a la plaça de Josep Moragues, obra de l'escultor Domènec Fita. També a Sort, on també se'l considera fill de la vila -de fet ho era la seva segona muller-, té erigit un monument, així com plaques commemoratives a la casa del Carrer Major on residí. El 19 d'octubre del 2013 es va inaugurar un monument al general Moragues al Pla de Palau de Barcelona, al lloc històric on van penjar el cap del general.

 

Els actes de commemoració del 301 aniversari de l’execució del General Moragues organitzats pel Memorial 1714 començaran demà a les 11 del matí amb una ofrena floral al bust del General Moragues que presideix la seva seu. A 2/4 de 12 ofrena floral al monument al General Moragues del Pla de Palau, inaugurat el 19 d'octubre del 2013.A les 12 del migdia ofrena floral setmanal al Peveter d’Homenatge del Fossar de les Moreres, dedicada en honor al General Moragues.

Del programa que s’ha preparat pel Memorial 1714 també en destaquen uns obsequis als assistents. Opuscle de record i homenatge al General Moragues, que conté:

- Imatge del bust. Nota sobre l’escultora i referència de la foneria on fou fos.

- Nota biogràfica del General Moragues i relació de la seva detenció, tortura i execució.

- General Moragues, poema de Jordi Bilbeny, escrit el 2004, amb motiu de la
inauguració del bust a la seu del Memorial 1714.

- Magdalena de Moragues, poema d’Antoni Fortuny, premiat als Jocs Florals de
Barcelona del 1992.

-Documents sobre la retirada de la gàbia amb el cap del General Moragues l’any 1727.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid