Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Sort homenatja el General Moragues

Els actes de commemoració seguiran l'11 de Setembre coincidint amb l'ofrena floral que es fa a la figura del General Moragues, a Sort, per la Diada Nacional de Catalunya.

28/03/2015 Història

Una ofrena al bust, la descoberta d'una placa commemorativa, la inauguració d'una exposició i una desfilada de torxes són alguns dels actes que Sort ha celebrat aquest divendres en homenatge el general Josep Moragues amb motiu dels 300 anys de la seva execució.

A la capital del Pallars Sobirà se'l considera fill de la vila -de fet ho era la seva segona muller-, té erigit un monument, així com plaques commemoratives a la casa del Carrer Major on residí.

Els actes de commemoració seguiran l'11 de Setembre coincidint amb l'ofrena floral que es fa a la figura del General Moragues, a Sort, per la Diada Nacional de Catalunya.

Aquests actes s'emmarquen en les accions que es duran a terme aquests dies i durant l'any 2015, declarat Any Moragues, en diferents espais de la geografia catalana relacionats amb el general Moragues  com ara el Centre Cultural del Born, a Barcelona, i també a les viles de Sant Hilari Sacalm i la Seu d'Urgell.

El general Moragues i els capitans Jaume Roca i Pau Macip van ser executats de manera infamant el 27 de març del 1715. Al general Moragues no se li reconegueren els honors militars, i descalç i amb camisa de penitent, fou arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins a arribar al patíbul, on fou executat, decapitat i esquarterat, per tal de complir la triple condemna de mort que rebé. El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar. Malgrat les súpliques de la seva vídua, el cap no es va retirar del Portal de Mar fins al cap de dotze anys (març del 1727).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid