Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1715 El general Josep Moragues és decapitat a mans del filipistes

El general Josep Moragues és decapitat a mans del filipistes com a represàlia per la seva lluita contra els borbons

27/03/1715 Tal dia com avui

EL 27 de març de 1715 Josep Moragues, general català, va ser decapitat en aquesta data pels filipistes com a represàlia per la seva participació a la guerra de Successió contra les tropes borbòniques; durant 12 anys el seu cap estigué en una gàbia de ferro penjada al Portal de Mar de Barcelona.

El 18 de setembre del 1714 Moragues s'acollí a la capitulació de la fortalesa de Cardona i es va tornar a retirar amb la seva família a les seves possessions de Sort. Al cap de poc fou reclamat pel capità general a Barcelona, on se li requisà la documentació i se li posà vigilància. Tement un arrest per conspiració, intentà embarcar-se cap a Mallorca, que encara estava lliure de l'ocupació borbònica. Amagat a Montjuïc fou traït quan intentava fugir i pres a Barcelona el 22 de març de 1715. El general Moragues i els capitans Jaume Roca i Pau Macip van ser executats de manera infamant el 27 de març del 1715. Al general Moragues no se li reconegueren els honors militars, i descalç i amb camisa de penitent, fou arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins a arribar al patíbul, on fou executat, decapitat i esquarterat, per tal de complir la triple condemna de mort que rebé. El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar. Malgrat les súpliques de la seva vídua, el cap no es va retirar del Portal de Mar fins al cap de dotze anys (març del 1727).

 

Per saber-ne més:

Josep Moragues i Mas (Wikipèdia)

El General Josep Moragues

 

Decapitacions XII

¡Mort esclava!
Ocell engabiat en gàbia secular
ocell nostrat, orb, eixalat,
vermell de sang
i de vergonya.

No serem pas relapses
No serem pas relapses.
L'atàvic escarment
ens servarà tostemps.

Ocell refet, cantes cínic avui:
la llibertat
decapitada...

Pere Quart, Decapitacions, (1934)

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid