Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Autocrítica
21/02/2016 Agustí Barrera
Agustí Barrera, exmilitant del FNC i vetarà independentista, autor de diversos treballs sobre el moviment independentista Agustí Barrera, exmilitant del FNC i vetarà independentista, autor de diversos treballs sobre el moviment independentista

Per Agustí Barrera i Puigví, historiador i militant de la CUP d'Arenys de Munt i de Poble Lliure

Després de la tempesta política d’aquests tres mesos, les aigües s’han encalmat i han aparegut anàlisis dels errors i encerts comesos durant el procés negociador entre JXS i la CUP. Que arribessin a un acord les dues formacions era molt complicat, la primera hegemonitzada per CDC defensora del neoliberalisme, amb la imatge de les retallades i la corrupció que l’han afectat de ple. Una organització política que durant 30 anys ha representat el paper de la burgesia colonial al servei de l’Estat, i que aquests darrers 3 anys ha intentat salvar els mobles fent difícils giragonses en la qüestió nacional.

 La  segona, la CUP té dos eixos bàsics en el seu programa, l’independentisme i l’anticapitalisme. L’entesa era tan senzilla com intentar mesclar l’aigua i l’oli. ERC, ÒMNIUM i l’ANC, malgrat el que ens expliquin, van tenir un paper secundari de convidats de pedra en les negociacions, en alguns casos perquè ho van voler, en d’altres perquè la situació els va superar.

Només el perill que representaven les eleccions de març, on CDC tenia tots els números per a seguir perdent votants, obligà el President A. Mas a deixar d’aferrar-se al poder i cedir el lloc a un altre militant de CDC, amb un perfil més independentista i menys desgastat pels afers de corrupció.

Resulta que de les negociacions entre JXS i la CUP, que necessàriament havien de ser llargues i complicades, atès el distanciament polític, ideològic, de les dues formacions, només un dels dos elements del binomi és el responsable de l’allargament de les converses, i aquest factor és la CUP, que és qui ha de fer autocrítica. Aquest “pressing CUP”, aquesta culpabilització, s’orquestra per tots els elements propagandístics que controla el sistema, diaris, ràdio, TV, les xarxes clientelars i els tertulians-menjadora, que fan la seva tasca evangelitzadora per justificar el sou i predicar el que vol sentir qui els paga. La CUP és cremada a la foguera dels mitjans de comunicació controlats pels grans grups de pressió econòmics.

La lògica més elemental indicava que de tots els agents que participaven en la negociació entre JXS i la CUP, era aquesta darrere la que havia de fer autocrítica, demanar perdó per haver format part aquests 25 anys de les xarxes de corrupció dels distints governs autonòmics, de tenir militants investigats per malversació de diner públic, blanqueig de diners, d’evasió de capitals a Suïssa, de practicar la política enganyosa de peix al cove. Com que sortosament la CUP és una organització que va contra un sistema que permet 43 desnonaments diaris a Barcelona, un model polític que salva els Bancs en fallida amb diner públic, que privatitza els beneficis i socialitza les pèrdues, un sistema basat en la corrupció i l’augment de les desigualtats socials, és per tot això que  la CUP és una organització antisistema, és a dir, vol un sistema just al servei dels interessos col·lectius

Els espanyols ens titllen d’ésser localistes, de centrar-nos en els nostres rius, muntanyes, elements de la cultura popular, la història i la literatura nacional, potser tenen un punt de raó amb això que som poc universals. Per això per treure el nas fora de casa, crec que vénen a tomb les paraules de l’afroamericà i líder anticolonial, Malcolm X (1929-1965), ideòleg del concepte de poder negre, la seva branca política seran els Black Panters. Ell va escriure: Si no esteu previnguts davant dels mitjans de comunicació, us faran estimar l’opressor i odiar l’oprimit.

Valora
Rànquings
  1. Dos "anti-wokes" de Reus "fan memòria" del seu pas per un casal de l'esquerra independentista
  2. Manifestació a Palma contra la massificació turística
  3. Manifest llegit a Plama al final de la manifestació sota el lema "Mallorca no es ven"
  4. «Buuuaaaaaah! Jo volia el meu...»
  5. Manifestació a Sant Just Desvern contra el Pla de la Bonaigua
  6. Poble Lliure exigeix responsabilitats a la CUP davant dels mals resultat electorals
  7. La CUP comença una ronda amb moviments socials per analitzar conjuntament la situació del país i compartir propostes i reptes
  8. Més de 170 organitzacions ciutadanes de tot l’estat espanyol presenten un manifest per denunciar la creixent militarització a la UE i la instauració d’un discurs bel·licista.
  9. Comença el judici a les 7 feministes encausades per la vaga del 8M del 2018
  10. Comença l'evacuació de turistes a Nova Caledònia mentre els independentistes protesten
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid