Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Una nova onada d'actes arreu del país a l'entorn del Correllengua

Diverses escoles del Principat s’han mobilitzat per celebrar el Correllengua 2015 dins i fora de les aules.

23/10/2015 Llengua

Els propers dies el Correllengua viurà una nova onada d'actes, amb prop de vint-i-cinc pobles i barris que organitzaran activitats. Entre les comarques amb més moguda destaquen el Maresme i el Vallès Occidental, amb cinc esdeveniments cadascuna.

Al Maresme, Canet de Mar acomiada el seu Correllengua amb una interessant xerrada sobre el català al nou estat, amb la presència de Pau Vidal i Roger Torrents (Dv. 23, 19:30h, Sala Cultural Ramon de Capmany). Una mica més al nord, el recentment creat nucli de la CAL de Palafolls organitzarà el seu primer Correllengua, amb una doble jornada especialment dedicada als més menuts, amb el joc "Salvem els mots" (Dv. 23, 16:30h, Plaça Palatiolo) i narració de contes (Ds. 24, 12h, Biblioteca Enric Miralles). A Malgrat de Mar hi destaquem la xerrada d'Amadeu Carbó sobre la vida i obra de Joan Amades (Dv. 23, 20:30h, Biblioteca La Cooperativa) i el recital poètic-vermut sobre Ovidi Montllor, al mateix indret, el migdia de diumenge. Ja a l'extrem sud de la comarca dues viles més celebren activitats. Alella inicia dissabte el seu llarg Correllengua amb l'espectacle musical d'homentage a Ovidi, per part del grup Verd Cel (22h, Can Lleonard). En dies posteriors tindrà lloc un record a Ferrer i Guàrdia i la presentació del llibre "Damià el cartoixà i la guerra dels segadors" (consulteu l'agenda per a detalls). Finalment,Montgat centrarà els actes el diumenge 25 al matí, amb una munió d'actes al carrer, al passeig Marítim. 

Per la seva part, al Vallès Occidental destaquen els actes de Sabadell, que centren bona part del Correllengua a recordar Guillem d'Efak, amb un doble programa: record musical amb el cantautor Marcel Pich (Dj. 22, 20:30h, Espai FOC) i lectura de contes (Dv. 23, 20h, Bar el Velòdrom). A Molins de Rei, com feien a Malgrat de Mar recordaran Joan Amades amb l'exposició sobre la seva obra que es podrà visitar fins l'1 de novembre a l'IES Bernat el ferrer. On el Correllengua es preveu ben sonat serà a Sentmenat, amb tota una jornada de dissabte farcida d'activitats a la plaça de la Vila (des de les 11h). Hi haurà música en directe, amb Cesk Freixas i Roc Casagran, pallassos, poesia, foc, jocs i homenatge a Ovidi... A la veïna Cerdanyola del Vallès, l'acte central serà diumenge al matí i migdia a la plaça Abad Oliba, amb activitats tant diverses com el tir i lluita d'espardenyes, xerrades sobre llengua i cant improvisat. Per la seva part Bellaterra concentrarà l'activitat el dissabte, amb l'arribada de la flama i la lectura del manifest com a actes més emblemàtics.

Al cap i casal, dos Correllengües històrics prendran les places i carrers. Al Guinardó, el parc del Nen de la Rutlla s'omplirà d'activitat la tarda de dissabte, amb una doble proposta per als més menuts i el folk de La Diatònica i la rumba de Rumb al Bar, ja avançada la nit. A Sants, la plaça de Sants tornarà a allotjar els actes centrals del Correllengua, amb una àmplia oferta d'activitats: tallers, fira d'entitats, correfoc, cant coral, concerts...

També volem destacar el Correllengua de Berga, amb dos dies d'activitats. Sobresurt la diada castellera a la plaça Viladomat (Ds. 24, 17:30h) amb la presència dels castellers del Riberal, els castellers de Berga i els Margeners de Guissona. Però no podem oblidar els actes previstos a Sant Joan de Mediona, amb una concorreguda cercavila com a plat fort (Ds. 24, 17h, plaça dels Països Catalans), a Pallejà, amb el concert-homenatge a Ovidi Montllor (Ds. 24, 20h, Sala Pal·ladius), a Navàs, amb la pintada del mural d'homenatge al cantautor d'Alcoi i el concert "La fera ferotge" com a elements més significatius (Ds. 24), o a Viladecans, amb el correbars que s'iniciarà a la plaça de l'Església (Ds. 24, 19h). FInalment, Vacarisses, tot un clàssic del calendari, celebra actes la tarda de dissabte a la plaça del Punt de Vol, destacant la música per als més menuts de Roger Canals, la botifarrada popular i el concert de La Greda Street Band.

Novament, ens queden al tinter altres actes per a comentar, com els de Bigues i RiellsTorredembarrala Pobla de Claramunt o Linyola. Com a mal menor però podeu accedir als detalls a través de l'agenda

El Correllengua s'endinsa al món de l'escola

Diverses escoles del Principat s’han mobilitzat per celebrar el Correllengua 2015 dins i fora de les aules. Aquest és el cas de l’Escola Mossèn Cinto de Folgueroles. Fins a finals de novembre faran diverses activitats de promoció i sensibilització lingüística dins el marc de la Tardor Literària de l’escola. Entre d’altres, representaran el conte dels Follets cercaparaules, i també treballaran la figura d’Ovidi. APallejà, alumnes de 1r a 6è de primària de l'escola Jacint Verdaguer han fet un treball de recerca entorn de les paraules que més els agraden i després han fet una exposició pública dins la programació del Correllengua. Els propers dies, les escoles de Palafolls també seran protagonistes del Correllengua. Divendres 23, Jordi Esteban (director dels grups de conversa Xerrem i Junts de la CAL) farà la xerrada Paraules viatgeres a l’Institut Font del Ferro. El mateix divendres, també es farà l’activitatSalvem els mots. Els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària de les escoles Les Ferreries i Mas Prats penjaran, en una tela instal·lada a la Plaça Palatiolo, mots i frases fetes que vulguin salvar.

Aquests només són alguns exemples de les iniciatives que han impulsat diversos centres. Uns mesos enrere, les escoles de Cunit també van participar activament en el Correllengua, i aquestes setmanes també ho han fet, o ho faran, alumnes d’escoles de Castellar del Vallès, els barris de SantsHorta i Guinardó de Barcelona, Cerdanyola del Vallès o Flix, entre d’altres. Des de la CAL estem molt satisfets de la bona acollida que ha tingut la crida feta als centres educatius del país

Dades facilitades per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL)


   

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid