Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Montpeller esdevé la capital d'Occitània en una jornada en defensa de la seva llengua

Occitàns, bascos, Corsos, bretons i Alsacians han posat sobre l'agenda politica francesa la reivindicació lingüística setmanes abans de les eleccions de caràcter regional a l'Estat francès

26/10/2015

A més a més, les protestes arriben en el moment en què la ratificació per part de França de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries torna a penjar d'un fil. Impulsada pels senadors del partit Els Republicans (antiga UMP, conservadors), la comissió de lleis del Senat francès va aprovar la setmana passada una moció de rebuig a una llei constitucional proposada pel govern socialista de François Hollande que permetria la ratificació de la Carta. Segons els conservadors, la ratificació de la Carta seria un atac a la llengua francesa i trencaria amb el principi d'igualtat ciutadana.

El plenari del Senat es reuneix el 27 d'octubre per a votar la moció de rebuig. Si és aprovada, aquesta via per a ratificar la Carta haurà quedat enterrada fins i tot abans de poder ser discutida.

Mentre això passa, el ministeri de Justícia ha obert una pàgina web en què els ciutadans poden donar les seves opinions i consells sobre la proposició de llei del govern. La web explica que el govern vol donar als ciutadans el dret a usar "una llengua regional o minoritària", que haurà de ser protegida en els àmbits de "l'ensenyament, la justícia, els serveis públics, els mitjans de comunicació, les activitats i esdeveniments culturals i la vida econòmica i social", segons informa Nationalia.cat

Montpeller esdevé la capital d'Occitània en una jornada en defensa de la seva llengua

Més de 15.000 persones  es van mobilitzar,  dissabte passat , a Montpeller, en defensa de la llengua occitana. La marxa, festiva i reivindicativa, va començar a les 14 hores a l'esplanada de Charles de Gaulle, a l'extensió de la Plaça de la Comédie. Organitzada per les escoles calendrettes, que apleguen més de 3600 estudiants  i l'Institut de la llengua occitanaEls manifestants van exigir entre altres estatus oficial de les llengües regionalsLa manifestació va comptar amb una forta presència de catalans del nord i Sud de l'Albera.

Aquesta és la cinquena vegada, en el darrers anys, que els occitans es mobilitzen en defensa de la llengua i cultura. Anteriorment ho havien fet el 2005 a Carcassona, el 2007 a Besiers, el 2009 a Carcassona i el 2012 a Tolosa de Llenguadoc.

Unes cinc mil persones a Baiona

Secundant la crida realitzada per Euskal Konfederazioa, unes cinc mil persones es van manifestar aquest dissabte a Baiona, per mostrar el seu posicionament a favor de l'euskara. La marxa  encapçalada per la pancarta sota el lema «Euskara hizkuntza ofiziala! Euskal Herri Elkargoa!» va tenir forta presència de la mainada de les ikastolas. La manifestació també va comptar amb el suport de moviments polítics i sindicals d'Iparralde com ara Euskal Herria Bai, NPA, EAJ/PNV, LAB i ELB.

En les properes setmanes, la plataforma Batera engegarà una caravana que recorrerà les poblacions d'Iparralde a fi d'explicar el projecte de tenir una institució pròpia que impulsi iniciatives a favor del basc.

Carhaix aplega cinc mil  persones en defensa de les dues llengües pròpies de Bretanya, el bretó i el galo

A Karaez unes cinc mil persones han participat en una concentració que tenia com a objectiu reivindicar les dues llengües pròpies de Bretanya, el bretó i el galo. En la manifestació s’hi han pogut veure polítics de signe distint i la major part de les associacions culturals bretones així com els grups que pertanyen al potent moviment per la reunificació administrativa de Bretanya.

Gairebé un miler persones demanen la cooficialitat del cors a Aiacciu

La manifestació s'ha iniciat amb una concentració que ha encerclat la prefectura a la ciutat d'Aiacciu (Ajaccio en francès). Parlemu Corsu, com en d'altres ocasions, ha organitzat la protesta que ha centrat en un estatut oficial de la llengua corsa. Els manifestants s'han desplaçat fins a la plaça central de la població on han realitzat una granitula, una processó tradicional a l'illa. Entre els presents hi havia el dirigent del Partit de la Nació Corsa, l'electe Jean C. Angelini, segons recull Nacions sense Estat

Estrasburg aplega un miler de persones en defensa de l'Alsàcia

La manifestació va començar a les dues del migdia. Estava convocada per Iniciativa Ciutadana Alsaciana,Culture et Bilinguisme Alsace, l’Apepa, Eltern Alsace, ABCM, Liederbrunne et Heimetsproch un Tràdition. Va aplegar un miler de persones segons France 3.

Pel matí les entitats alsacianes es van reunir amb representants de partits polítics, com el Parti Socialiste o Unser Land per analitzar la situació de l'alsacià i les accions a dur a terme. A Estrasburg s'ha posat èmfasi en la ratificació, per part de l'estat francès, de la Carta Europea de les Lleis Regionals, segons recull Nacions sense Estat

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid