Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Així ho afirma l'informe 2014 de l'estat del racisme a Catalunya que ha presentat avui SOS Racisme. El racisme derivat de la intervenció dels cosos de seguretat pública esdevé crònic segons l'informe
El racisme institucional, principal font de vulneració de drets humans per part de les diferents administracions
27/03/2015 Hemeroteca
SOS racisme elabora des de 2009 un informe anual de l'estat del racisme i la xenofòbia a Catalunya. L'informe corresponent als casos que van atendre l'any passat, amb un total de 468 persones que es van apropar al servei, dóna una fotografia general de les fonts i formes que el racisme i la xenofòbia estan adoptant a una part dels Països catalans i ha estat presentat avui en roda de premsa al Col·legi de periodistes.

De l'informe d'enguany ressalta com a primera tipologia dels casos de racisme la derivada de la intervenció dels cossos de seguretat pública. De fet, aquest no és un fet excepcional o puntual, segons han tornat a denunciar avui les autores del document. Excepte en 2012, aquesta sempre ha estat la primera tipologia en els casos de racisme denunciats a l'entitat, per la qual cosa assenyalen que és una pràctica que s'està fent crònica entre els cossos de seguretat. Un 26% d'aquests casos deriven de les identificacions per raons ètniques a la via pública que per diversos motius i que alhora deriven en agressions o vulneracions de drets, una pràctica irregular però que es porta a terme usualment i que criminalitza les persones estrangeres davant l'opinió pública.

El resultat de l'anàlisi dels casos assumits per l'entitat registra que a aquesta tipologia la segueixen les agressions i discriminacions entre particulars, amb un 21%; a continuació es registren les discriminacions en serveis privats i en l'accés a drets socials, totes dues tipologies amb un 16% del total.

Però, mereix especial atenció l'accés als drets socials, imbricat directament amb el racisme institucional, principal font de vulneració de drets humans per part de les diferents administracions. El punt i a part el marca, en aquest sentit i segons han explicat avui les membres de SOS Racisme, l'aprovació de la llei que denega el dret a la sanitat pública de les persones d'origen estranger. El racisme institucional també es detecta en casos de denegació d'accés a drets com educació, habitatge, les diferents condicions per l'empadronament que posen els ajuntaments i el tracte i les condicions d'accés als serveis socials. A l'extrem dels casos d'aquesta tipologia cal remarcar els fets de Ceuta, les expulsions en calent i l'existència dels CIEs, que “han marcat un abans i un després per l'acció de la Guàrdia Civil” segons ha explicat avui l'Alba Cuevas, directora de SOS Racisme.

Racisme social, islamofòbia i crisi

De les pràctiques que normalitza el racisme institucional deriven, en molts casos, les del racisme social, un altre dels problemes que han denunciat avui en la presentació de l'informe. Aquesta mena de discriminació s'està normalitzant, diuen, per dos elements fonamentals: el context de crisi i els discursos de l'administració, que moltes vegades es construeixen en relació al “ells” i “nosaltres”. El fet que hagi hagut retallades, a més, ha derivat en una major percepció de competència per l'accés als serveis socials, una dada que pot ser rellevant per entendre que els problemes entre el veïnat hagin pujat del 16 al 21% en l'últim any.

En aquest context de crisi i amb un any electoral al davant, les membres de SOS Racisme alerten del perill de la pujada dels discursos racistes amb finalitats electorals, que pot acabar en la fractura social i la normalització d'un discurs feixista i propi de l'extrema dreta, com els casos de García Albiol o Josep Anglada.

A més, les autores de l'informe denuncien la necessitat de fer front a la islamofòbia que s'està consolidant en les societats europees després dels atemptats a l'Estat francès i a Tunísia d'aquesta setmana i que pot derivar en la criminalització d'una part de la població i, en definitiva, una major fractura social.

Tal com han denunciat en altres ocasions, les membres de SOS Racisme han evidenciat avui que bona part dels casos de racisme, un 53%, no es denuncien davant la justícia, sigui per por o desconfiança en el sistema, la qual cosa deriva en la no visualització de les víctimes. Malgrat això, l'entitat ha volgut ressaltar que l'any passat van aconseguir la primera sentència condemnatòria en un judici de faltes amb agreujament de racisme, una petita victòria en la lluita contra el racisme i la xenofòbia.
Valora
Rànquings
  1. Alacant no es toca, memòria, llengua i resistència
  2. De la Franja a Alacant
  3. Concentració a Barcelona contra l’ampliació de l’aeroport
  4. El poble valencià es mobilitza per la reconstrucció popular i per trencar el llegat colonial del Decret de Nova Planta
  5. Fa 7 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  6. Vallcarca en lluita davant el desnonament de 40 persones, 13 d’elles menors
  7. Decidim crida a l’autoorganització dels sectors combatius del territori
  8. SUMEM-CUP Banyoles denuncia la destrucció del patrimoni històric i cultural de la ciutat per deixadesa institucional
  9. "Cultura al carrer" alça la veu a la Festa Major de Sant Cugat per denunciar les traves a l'ús de l'espai públic
  10. 8a manifestació contra Mazón
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid