Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Quico Sabaté serà recordat a Girona, Sant Celoni i Granollers en el 55è aniversari del seu assassinat

També es retrà homenatge als quatre llibertaris assassinats que formaven part de l’últim grup de Quico Sabaté

02/01/2015 Història

Aquest diumenge a les 12 del migdia, es farà un sentit homenatge al fossar del cementiri vell de Girona als guerrillers Conesa Alcaraz, Miracle Guitart, Madrigal Torres i Ruiz Montoya, companys del darrer viatge amb Quico Sabaté.

Els quatre llibertaris van ser abatuts a trets per la Guàrdia Civil en el mas Clarà el 4 de gener de 1960 al Mas Clarà de Palol de Reverdit (Pla de l'Estany). Quico Sabaté va ser l’únic que va escapar del cercle, però l'endemà va ser assassinat al carrer Santa Tecla de Sant Celoni per un sometent local.

Precisament, dilluns al migdia l'homentage es traslladarà davant la tomba de Quico Sabaté Llopart, al cementiri de Sant Celoni on l'Assemblea Llibertària del Vallès Oriental, un grup de persones vallesanes que cerca alternatives al sistema establert i que vol divulgar les seves idees llibertàries, es reunirà, un any més per recordar-los. 

"Homes del bosc"

Dissabte, 10 de gener a les 18.30h., el restaurant-llibreria Anònims de Granollers (Miquel Ricomà 57) aplegarà la presentació del llibre “Homes del bosc: Maquis, la guerrilla antifranquista" amb el seu autor Francsico Collado Cerveró, en record de Quico Sabaté i tots/es els lluitadors/es per la llibertat.

El llibre amb un llenguatge assequible i entenedor, barreja el relat juvenil, la divulgació històrica i el gènere epistolar. En ell, els més menuts d’una família descobriran, a partir d’unes cartes amagades, el recorregut vital d’un guerriller i coneixeran perquè va esclatar la Guerra Civil, com es va desencadenar una duríssima repressió per part de la dictadura i com front a això, milers de persones resistiren i la combateren durant anys. Aquest llibre intenta que la història i la memòria d’aquestes persones arribe als més joves.

A més a més, Núria Mestre ha realitzat una proposta didàctica sobre el llibre, per tal que els professors puguen treballar els continguts a les aules

Quico Sabaté

Va defensar sempre les idees anarcosindicalistes. De fet, va afiliar-se de ben jove a la CNT i ja es va pronunciar contra el govern conservador de la II República. Després, va acabar la Guerra Civil a la Columna Durruti, durant aquest període, però, Sabaté va tenir problemes amb els representants d'ideologia comunista. En perdre la Guerra, va exiliar-se a França, des d'on va continuar la lluita d'oposició al règim franquista, tant amb el maquis com amb sabotatges i actes de guerrilla urbana en sòl espanyol.L'anarquista havia estat qualificat pel règim com una de les persones més perilloses.

Pel·lícules

La figura i l'acció de Quico Sabaté ha inspirat els films Behold A Pale Horse (1964, vídeo), de Fred Zinnemann, amb Gregory Peck, Gregory Peck i Omar Sharif, i Metralleta Stein (1975), de José Antonio de la Loma. Quico Sabaté també ha estat protagonista d'algun documental, com Quico Sabaté (1980), del Col·lectiu Penta, i del llibre Sabaté, guerrilla urbana en España (1945-1960), d'Antonio Téllez Solà.

 


Valora
Vídeos
Romanço Quico Sabaté III ..al Montseny
El Maquis a Catalunya (1939-1963) - Cap. 6 Quico Sabater Llopart
Romanço de Quico Sabaté (complert)
Jaume Arnella
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid